Altan Kutucu
Altan Kutucu

Savaşın gölgesinde…

Köşe Yazısını Dinle

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı saldırı sonrası savaşın gölgesinde büyük spor organizasyonları hemen aksiyon aldılar. Daha önce Final-Four’un Berlin’den Belgrad’a alınmasına karar veren Euroleague yönetimi; İlk 8 içinde 3 Rus takımı bulunan ligde hemen Rus takımlarının maçlarını askıya aldı.

Topu her zaman olduğu gibi kulüplere atan yönetim; 28 Şubat’ta yapılan toplantı da ligin yapısına ortak olan 13 takıma oy kullandırdı ve 7 A lisanslı takımın kendileri için avantaj içerdiğini düşündükleri doğrultuda 7’ye 6 oy çokluğu ile Rus takımları için sezon yok sayıldı.

Rus takımlarının tüm maçları silindi.

Bu durumda; Anadolu Efes’in 2 galibiyet 4 yenilgisi, Ruslarla 3 maç oynayıp hepsini kazanan Fenerbahçe Beko’nun ise 3 galibiyeti yok sayıldı.

Bu karardan en olumsuz etkilenen takım Fenerbahçe Beko oldu. Burada Anadolu Efes bu tercihi için eleştiriliyor ancak play-off için; zor görünse de saha avantajını alabilecek konuma geleceklerini öngörerek oy kullandılar. Seçtikleri bu yol tartışılacaktır ancak kararın ülke basketbolu adına sıkıntı yaratması takıma olumsuz yansımış, son iki maçtaki Baskonia ve 22 sayı fark yiyip bir sayı ile ikili averajın kaybedildiği Monaco mağlubiyetleri ile oynanan kötü basketbol bunu gösteriyor. Sezon sonu için düşündükleri avantaj da büyük ölçüde yitirildi. Bu hafta; son 5 maçının 4’ünü kazanırken zirvedeki Real ve Barça’yı da yenen formda Zalgiris ile Kaunas da oynayacaklar, bırak saha avantajını, play-off için İstanbul’da Bayern ve sezonun son maçı Belgrad cehennemindeki Kızılyıldız maçları çok kritik duruma geldi.

Eurocup’ta Lokomatif Kuban’ın da akıbeti aynı oldu. FIBA da; Rus takımları, hakemleri ve gözlemcileri müsabakalardan çıkardı. Futbolda; Şampiyonlar Ligi finali St Petersburg’dan Paris’e alındı. FIFA ve UEFA, Rus kulüpleri ile Rusya Milli Takımını bütün turnuvalardan men etti. Formula 1 Rusya yarışını takvimden çıkardı. Bu karar sonrası İstanbul’un takvime ilave edilme şansı epey arttı. FIVB, 2022 Ağustos ayındaki Dünya Erkekler Voleybol Şampiyonasını Rusya’dan aldı. FIVB ve CEV, Rusya ve Belarus’un milli takım ile kulüplerini Uluslararası maçlardan men etti. Fakat spordaki yaptırımlara karşı kamuoyu ikiye bölünmüş durumda, savaşta bir suçu olmayan kulüplerin ve sporcuların cezalandırılmasının diğer ülkelerde farklı zamanlarda yaşanan bu tip durumlar ile kıyaslanınca çok adil bir yaklaşım olmadığı da ortada.

Günümüz dünyası tamamen küreselleşmiş durumda. Savaş gibi kötü bir olaydan etkilenmeyen bir sektör olamaz. Zaten pandemi yüzünden berbat giden her şey katlanarak daha da kötüleşecektir. Bu yüzden savaşın biran evvel durdurulması tüm taraflar için öncelik olmalı ve masum insanların yaşadığı dramları da unutmamalıyız. STOP WAR.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X