Altan Kutucu
Altan Kutucu

Savunmanın önemi..

Basketbol her şeyin mümkün olduğu çok karmaşık bir oyundur. Takımların hücum ve savunma düzenleri arasında bir denge olmalıdır. Başarılı bir basketbol takımı olabilmek için sadece evinizdeki değil deplasmandaki maçları da kazanmalısınız. Bazen deplasmanlar daha da önemlidir. Deplasmanda oynarken takımınız farklı bir çevre ve psikolojik şartlar altında olacaktır. Hakemler, taraftarlar, çemberler, saha, takımınızın alıştığı gibi olmayabilir. Evinde oynayan takımdan daha yüzdeli şut atmaya çalışmak zor ve çoğunlukla risklidir. Bu yüzden hücum güvenilir olmaz. Bununla beraber iyi bir savunma yapıp maçı daha rahat kazanabilirsiniz. Birçok spor dalında şampiyon takımların güçlü bir savunmaları ve asla pes etmeyen oyuncuları vardır, iyi savunma, aynı şeyleri düşünme ve takım çalışması gerektirir ve takımın hücum performansına da etki eder. Elbette ki özveri, zekâ, agresiflik ve disiplin her savunma oyuncusunun görevidir. Takım ruhu ve kazanma anlayışı öğrenilebilir bir olgudur.

İyi bir savunma anlayışı savunmanın kurallarını ve değişik prensiplerini öğrenmek ve bunlara  uymaktan geçer. Bütün iyi savunmalar konuşan savunmalardır. İyi bir iletişimle sahadaki oyuncular birbirlerine yardım eder ve hücumu zor durumda bırakırlar. Herhangi bir tam saha baskı yada hücum süresinden çalma girişiminde topa baskı yaparak, rakibi top kaybına zorlayarak, kötü pasörleri ve topla oynama kabiliyeti zayıf oyuncuların cesaretini kırarak topu çalma, faul yapma yerine rakibinizin hata yapmasını beklemek daha doğru olacaktır.

Rakibi topu tutmaya ve tehdit oluşturamayacağı bölgelere pas vermeye zorlamak gerekir. Rakibin topu kolayca bir taraftan diğerine göndermesine izin vermemek doğru bir yol olacaktır, Kenardan yada ortadan fark etmez, hücum oyuncusunu orta alandan dip çizgiye doğru top sürmeye zorlamalı, böylece diğer oyuncular yardıma gelebilsin. Top yönünde hareket edip agresif olunmalı. Savunma yardım veya değişmelere hazır olmalı ve tüm oyuncular toplu oyuncunun durumuna göre savunma pozisyonlarını düzeltmelidir. Unutulmamalı ki baskı altında olan oyuncu daha fazla hataya açık olacaktır. Skorer oyuncuyu savunma oyuncusunun üzerinden şut atmaya zorlamalı ancak şut sonrası mutlaka box out yapılmalı. Her çeyrekteki 4 faul hakkı gerekli yerde ve ekonomik kullanılmalı. Yapılabilecek en büyük hata basket faul yapmaktır. Ancak faulleri akıllıca yapmak bir zorunluluktur (Yugoslav faulü tabiri burdan çıkmıştır).

Çemberi kontrol altına alırsanız oyunda başarılı olma ihtimaliniz oldukça yüksektir. Savunma her şut kaçacakmış gibi hareket etmeli ve her şut için ribaund pozisyonu almalı kısacası savaşmalıdır. Rakibi çemberin altına yada boyalı alanın dışına itmek doğru olacaktır. Savunmanızı değişik şekillerde yapılandırabilirsiniz ama önemli olan takımınızın savunmayı nasıl yaptığıdır. Elbette ki takımınız değişik rakiplere karşı farklı savunma stratejileri uygulayacaktır (Alan savunması, adam adama veya 1-4 2-3 gibi her ikisini de kapsayan savunmalar ve tam saha presler).

Şu unutulmamalıdır ki o gün şutlarınız girmeyebilir, paslarınız kötü olabilir  ama savunmanız kötü olamaz, olmamalıdır. Zira savunma konsantrasyon ve çalışma işidir. Basketbolda en kolay  sonuç alınabilecek unsurdur.

İyi hücum maç kazandırır, iyi savunma ise şampiyonluk…

Haftaya görüşmek üzere…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X