Altan Kutucu
Altan Kutucu

Üst seviye koç olmak…

All-Star bir koç olmak için en başta “Sportmenlik” öne çıkmalı, temel nezaket ve iyi davranışları güçlendirmek için antrenmanları ve maçları kullanın. Oyuncularınızın hakemlere, rakip antrenörlere ve oyuncuya karşı göz temasıyla sıkı bir el sıkışması yapabildiğinden emin olun. Onlara “ben değil biz” demenin takım sporlarında başarıya giden yol olduğunu yani “Takım çalışmasını” öğretin. Hem zafer hem yenilgide kendini düşünmeyen ve destekleyici takım arkadaşları olma konusunda cesaretlendirin. Hayat adil değil ve basketbol daha da kötü, bunların üstesinden gelmelerine ve başarılı olmak için yapmaları gerekenleri yapmalarına yardımcı olun. “Olumlu tutum” sıkıntıların üstesinden gelme ve hayattaki zor zamanları aşmaya hazırlanmanın en iyi yollarından biridir. Bir koçun diğer yetişkinlerle etkileşimi ve rol model olarak her zaman izlendiğini unutmayın. Oyuncularınızın antrenörlere, görevlilere ve rakiplere sizin gibi “saygı” duymasında ısrar edin.

Başarılı bir altyapı koçu olmak için “Aydınlanın”, maçlarınızın çoğu final maçı olmayacak, pek çok insan varlığınızı bile bilmiyor, sadece antrenmanlarınızın ve maçlarınızın önemli olduğunu hissedin. Oyuncuların bir şeyleri çözmesine izin verin. Çok fazla şey öğretmeyi bırakın ve onlara öğrenme şansı verin. Maç sonu analizinizi maçta oluşan olumlu şeylerle sınırlandırın ve bir sonraki antrenmanda başlamak için belirli bir hedef belirleyerek neyin ters gittiğini ele alın. Bir oyuncuyu düzeltmeniz gerektiğinde, iltifat silahını kullanın, iyi yaptığı olumlu bir şeyi belirtin yani “iletişim” silahını çok iyi kullanın. Üst seviye koçluk “sürekli eğitim” gerektirir. Öğrenim çabalarınızda, materyalin içeriğinin, koçluk yaptığınız oyuncuların beceri, yaş ve olgunluk düzeyine uygun olduğundan emin olun. Genç takım koçlarına yardım sunan çeşitli kuruluşlar var. Gençlik koçluğu “bilgi kaynakları” için çevrimiçi arama yapın. Kitapları okuyun, videoları izleyin ve mümkünse koçluk toplantılarına katılın. Düzenli bir eğitim materyali okuyacaksanız, maç kazanmak için birçok antrenman tekniği veya karmaşık bir sisteminizin olmanız gerektiğini düşünebilirsiniz. Hayır, değilsiniz. Bir veya iki sıra ve üç veya dört eylem oluşturun, hepsi bu. Gençler seviyesinde ve hatta NBA’de, en başarılı antrenörler takımlarının basit birkaç konuda ustalaşmasına çabalar. 8-10 yaşındakiler bunu başarılı bir şekilde yapabilir.

Antrenmanda “öğrenmek için rekabet” yaklaşımını kullanın. Bu çocukların rekabet ederken eğlenmelerine izin verir. Antrenmanda yaptığınız şey, maçlarda yaptığınız şeylerin yerine geçer. “Bireysel Beceriler”i muhakkak geliştirin. Takımınızın top kontrolünü iyileştirmek mi istiyorsunuz? Dripling nakavtı gibi oyunlar oynayın. Her oyuncunun kendi topu olmalı, Koç oyunu başlatır, her oyuncu sürekli olarak dripling yapmalı, sahada kalmalı ve oyundaki diğer tüm oyuncuların topunu dışarıya atmaya çalışmalıdır, topun kontrolünü kaybedersen ya da saha dışına çıkarsan, elenirsin. 2’ye 2 ya da 3’e 3 sahanın bir tarafıyla sınırlı olarak hücumunuzun yarısını çalıştırın. Basketbol basit bir oyundur. Top sürmeden, beş saniyeden daha kısa bir sürede turnike attırarak basit geçiş hücumunu uygulayın. Aynı şekilde basit yarı saha hücumunu teşvik edin. Oyuncunun iletişimini, işbirliğini, hedef belirleme ve iş etiğini nasıl etkileyeceksiniz? Oyuncular için 10 yıl sonra bu deneyimi nasıl hatırlayacaklar? Çoğu skoru hatırlamaz. Eğer takımınız dondurma veya pizza için her maçtan sonra bir araya gelme etkinliğini kullanırsa, bir profesyonel maça bir gezi yapar veya birlikte bir film izlenirse, oyuncularınız skoru unuttuktan sonra o güzel zamanları akıllarında kalır. Ebeveynler bazen bu sosyal etkinlikleri çocuklardan daha çok sever ve desteklerler.

Tekrar görüşmek üzere…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X