Altan Kutucu
Altan Kutucu

Yabancı sayısı ve Milli Takım

Basketbol Süper Ligi’nde takımlarımız halen 6 yabancı oynatabiliyor… Yani ilk beşinin tamamı yabancı oyunculardan oluşabiliyor. Kadronda 6. yabancıyı da istersen bir bedel karşılığı buna da izin var…

Peki; Türk oyuncular nasıl süre alacak? Milli Takım bundan ne derece etkilenecek?

Önce, söylenen bir laf var, bundan başlayalım; oyuncular süre alamıyor, kendini geliştiremiyor…

Bu söylemin çok az bir yüzdesine katılırım ancak iyi oyuncu her yerde oynar. Yabancı sayısı iyi oyuncuysan önemli olmaz. Bunun pek çok örneği ligimizde var. Altyapılarda son yıllarda Milli Takımlar seviyesinde ümit, genç, yıldız Avrupa şampiyonalarında çok başarılıyız. Şampiyonluklar, finaller, 3.lüklerde hep bizim Milli takımlar var ama A takıma gelince başarılı olamıyoruz. Bunda oyuncuların ligde fazla süre alamamaları bir etken ancak basketbolda çok önemli pozisyon olan, 1 ve 5 numaralarda iyi oyuncularımız yok. Ve ligde takımlar bu pozisyonları hep yabancı oyuncular ile oynuyorlar. Bu pozisyonlar için altyapıdan oyuncu bulmalı ve yetiştirmeliyiz. Altyapılarda maç kazanma ilk hedef olmamalı, özellikle bu pozisyonlar için oyuncu üzerine yatırım yapmalıyız.

“Tavuk mu yumurtadan yumurtamı tavuktan” misali Türkiye ligi ve Avrupa kupaları bu yabancı sayısı ile ilgili olarak çift taraflı bir sorun. 3+1, 4+1 gibi sistemlerde ligde ayrı Avrupa da ayrı kadrolar denendi. Avrupa takımları ile yarışmada sıkıntı çıktı. Son yıllarda her iki kulvarda aynı kadrolar ile oynanınca, Avrupa’da çok başarılı sonuçlar alındı ve alınmaya devam ediyor ama Milli Takım için maalesef aynı şeyi söyleyemiyoruz.

 

Bir diğer sorun menajerler

Her oyuncunun bir menajerlik şirketiyle çalışması ve bu menajerlerin ilk planda cebine giren paraya bakmaları en önemli sorun… İyi oyuncu olabilecek çocukları çok küçük yaşlardan ailelerini kandırarak ya da ikna ederek diyelim büyük bütçeli takımlara yollayıp, kendi alacakları yüzde ve aileye daha çok para kazandırma yoluna giderek liglerde süre alamayan bir çok oyuncu olmasına sebep oluyorlar… Bu çocuklar oyuncu olabilecekleri seviyenin çok altında kalıyor ya da yok olup gidiyorlar. Ailelerin özellikle çocuklarını belki daha az bir ücretle ama oynayıp gelişebilecekleri takımlara yollamaları çok daha verimli olur. Aynı zamanda Milli takımlara da bu olumlu yansır. Ayrıca uzun vadede oyuncu, çok daha iyi yerlerde olur ve o istedikleri paraları da uzun vadede fazlasıyla kazanır.

Menajerler çok ilginçtir, çeşitli yollarla Avrupa’daki çok vasat oyuncuları kamuoyu oluşturarak 1 veya 2 kez o ülkenin Milli takımlarına çağırtarak buradaki takımlarımıza, Milli oyuncu kisvesi altında iyi paralara transfer yaptırmakta ve bu oyuncular ayarında birçok Türk oyuncunun önünü kesmekteler.

 

Federasyon ne yapsın?

Türkiye Basketbol Federasyonu ise genç oyuncu oynatan takımlarımıza belirli teşvikler vermeli. Bir alt lig olan TBL daha cazip hale getirilmeli, bu ligdeki kulüplere maddi destek bulunmalı, maçlar TV’den yayınlatılmalı… Türk oyuncuların çoğu bu ligde oynuyor ve süre alıyor. Türk oyuncular üst lige bu ligden hazırlanmalı. Menajerliği resmi ve denetlenebilir bir duruma getirmeli, bünyesinde menajerler kurulu oluşturmalı. Türk oyuncuların Avrupa’da yabancı statüsünde değil normal oyuncu gibi oynamasının bir yolu bulunmalı. FİBA Avrupa Başkanı Turgay Demirel’den bu konu ile ilgili destek istenmeli ve son olarak belki de 4 yabancı ile sınırlama getirip en azından ilk beşte bir Türk oyuncu oynatılmasını sağlayabilir.

 

Liglerde geçen hafta

Geçtiğimiz hafta Bursa’da müthiş bir maç oynandı… Beşiktaş, Tofaş’ı uzatmada hatta son topta, tartışmalı 3 atışla 95-94 yendi ancak iyi basketbol ve mücadele yerine hakemlerin yönetimi öne çıktı. Hakemler kötü günlerindeydi… Yanlış çok kararları vardı ancak Tofaş coach’ı Orhun Ene biraz sakin olmalı… Takımı yalnız bırakmaya hakkı yok. Her ters düdüğe aşırı itirazı sonunda hakemler tarafından oyundan ihraç edildi. Maçın sonunda kenarda olsa bu maç kazanılırdı. Son topta 2 sayı önde iken faul yapılmaya çalışılması bana göre yanlış bir seçim oldu. Thompson içeri giriyordu ve orada uzun oyuncularımız tarafından engellenebilir veya en azından 2 atışlık faul alabilirdi. Beraberlik garantiydi ama yanlış tercih ve hakemin de tartışılır yorumu ile 3 atışlık faul ve mağlubiyet geldi.

TBL temsilcimiz Finalspor, maalesef bu haftaki maçlarını Ankara DSİ’ye kaybederek resmi olarak alt lige düştü. Bu da beni ve Bursa’da basketbol camiasını çok üzdü. Bu işi bırakmadan ve daha da önem vererek hemen bu lige geri dönmeleri gerek. Yoksa tren kaçar ve bu takım tarih olur. Altlardan yukarıya gelmek isteyen yatırım yapan çok takım var.

Haftaya görüşmek üzere…

 

           

SPORTOTO BASKETBOL LİGİ HAFTANIN EN LERİ

Haftanın Takımı: Beşiktaş SompoJapan

Haftanın Coachı: Ufuk Sarıca (Beşiktaş SompoJapan)

Haftanın Oyuncusu: Summers (KSK)

Haftanın Türk oyuncusu: Göksenin Köksal (Galatasaray)

Haftanın Beşi: Wilbekin (Daçka) – Kelley (Best) – Summers (KSK) – Jefferson (G.Antep) –Udoh (FB)

                       

TBL HAFTANIN EN LERİ

Haftanın Takımı: Türk Telekom

Haftanın Coachı: Gencer Baytimur (Türk Telekom)

Haftanın Oyuncusu: Taylor (Ank.DSİ)

Haftanın Türk oyuncusu: Serhat Çetin (Türk Telekom)

Haftanın beşi: Taylor (Ank.DSİ) – Serhat Çetin (T.Telekom) – Can Özcan (Samsun) – Nedim Yücel (Pertevniyal) – Brovnjak (Bursaspor)

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X