Altan Kutucu
Altan Kutucu

Yeni sezonda Tofaş…

Köşe Yazısını Dinle

Geçtiğimiz hafta Tofaş’ın Genel menajeri Tolga Öngören ve Başantrenörü Hakan Demir ile oynanan ilk 3 resmi maç sonrası sezonun hedef ve beklentileri üzerine güzel bir söyleşi yaptık.

Bu sezon bütçe bizim ligde kaçıncı bütçe, takım olarak BSL ve FIBA Şampiyonlar Ligi’ndeki hedefimiz nedir?

T.Ö: Takım bütçeleri açıklanmadığı için tam olarak bir şey diyemem ancak Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko doğal olarak çok yukarılarda, bunları izleyen kulüpler; Bahçeşehir Koleji, Pınar KSK ve Türk Telekom. Biz bunların hemen ardındayız, zaten Avrupa’da ödemeler ile ilgili davalarda en başta Türkiye var. Tofaş’ın bir tane bile böyle pürüzü yok. Önceliğimiz bu güvenirliğimizi devam ettirmek. BSL’de öncelikli hedefimiz kendi yetiştirdiğimiz genç oyuncularımız ile oynamak ancak bazı takımlardaki gibi 30 sayı fark olunca değil, maçın sıcak anlarında süre vererek onları Türk basketboluna kazandırmak, pilot takım olarak Gemlik ile 3 yıllık protokol yaptık. 6-7 oyuncumuz orada oynayacak. Bunları yaparken ligimizde ilk 6 takım içinde olmak, Avrupa’da ise geçen yıl ilk 16 yapıp sonrasında 8’in kıyısından dönmüştük, bu yıl öncelik ilk 8’e kalmak, sonrasına bakacağız.

H.D: BSL’de öncelikle kazanabildiğimiz kadar maç kazanmak ve play-off’a en iyi yerden girebilmek, Avrupa’da ise bu sezon format değişti ve çok zorlaştı. İlk 4’lü grubu 1. bitiren direkt ikinci gruba kalıyor. 2. ve 3.’ler play-in oynayacak ve 2 galibiyete ulaşan takımlar 2. aşamaya kalacaklar. Son oluşan gruplardan ilk 2 takım son sekiz ve devamında geçen seneden farklı olarak F4 oynanacak. Bu ligde 6 yabancıya izin var ancak biz 5 yabancı ile oynuyoruz. İlk hedefimiz 2. grup aşaması ve oradan son 8’e kalmak olacak. Tabii bütün bunlar olurken Berke, Emre gibi kendi yetiştirdiğimiz genç oyuncularımıza güvenip, onların oynama sürelerinin artmasını hedefleyen kulüp politikamızdan vaz geçmeyeceğiz.

Geçen sezon küme düşen Fethiye ve düşmemeye oynayan Afyon takımının en iyi oyuncuları takıma geldi, burada daha yüksek hedefler de istenen performansları sağlayabilecekler mi? Yeni gelen yabancı oyuncular hakkında neler dersiniz?

H.D: Cruz ve Cook daha önceki yıllarda daha yüksek hedefli kulüplerde de başarılı oyunlar oynadılar. Sheperd ise Novograd’da geçen sezon Şampiyonlar Ligi’nin MVP’si olmuştu. 3 oyuncunun da ilk 3 maçtaki performanslarından çok memnunum, bir seviye daha yukarılara çıkabileceklerini düşünüyorum.

T.Ö: Bütçemiz doğrultusunda yapabileceğimiz en uygun transferleri yaptık zaten ilk maçlar bize olumlu sinyalleri verdiler, uyum sağladıkça daha iyi olacaklardır.

Simmons geçen sezon zaman zaman çok eleştirildi. Uzun pozisyonu için yeterli olacak mı? Bu sezon Muhsin çok iyi başladı, devamı gelir mi?

T.Ö: Simmons biraz fazla eleştiriliyor ama hiçbir Koç ondan vazgeçemiyor, çünkü her şeyi yapan tam bir görev adamı ve üstelik çok tecrübeli, geçen sezon Muhsin istenen katkıyı veremeyince, Simmons biraz yalnız kaldı ancak bu sezon Muhsin iyi başladı ve kendine güveni arttıkça devamı muhakkak gelecek, dolayısıyla Simmons ile beklentilerimizi karşılamış olacaklar.

H.D: Muhsin bu sezon istenen duruma gelecek ve tekrar Milli takım kadrosunda yer bulacak diye düşünüyorum, çok çalışıyor ve şu anda bunun karşılığını alıyor.

 

Tam bir Milli takım oyuncusu haline gelen Berk ve Zubcic istenen istikrarı sağlamış görünüyorlar ancak takıma geri dönen ve hazırlık döneminde başarılı görünen Yiğit ilk maçlarda biraz hayal kırıklığı yarattı neler söylersiniz?

H.D: Yiğit’ten beklentim biraz farklı, savunmaya önem vermesini istedim ve o yönde gidişinden memnunum. Sayı olarak muhakkak daha fazlasını verecektir.

T.Ö: Yiğit bizden ayrı geçirdiği sürede çok farklı yönlerini geliştirmiş, çok olgunlaşmış. Bana göre çok gelişmiş, şutu zaten sokar ondan bir şüphemiz yok, hücumda daha fazla katkı sağlayacaktır.

Maçlarda seyirci ilgisini yetersiz görüyorum, bu durum için görüşleriniz?

H.D: Evet seyirci konusunda ben de biraz hayal kırıklığı yaşıyorum. Pandemi yasakları sonrası daha fazla ilgi bekliyordum, tabi sonuçlar ve hedeflere ilerledikçe seyirci sayımız artacaktır onlara ihtiyacımız var. Özellikle 12 Ekim Salı 19.00’da evimizde oynayacağımız Kalev maçı Şampiyonlar Ligi grubunda sıralamamız açısından çok önemli, onları salonda görmek istiyoruz.

T.Ö: Pandemi yasakları bitince bir uyum süreci olması normal ancak seyirciler öncelikle güvenli bir ortam istiyorlar. Bu ortamda şu an salonumuzda var ancak bizim asıl sorunumuz 12 yaş grubunun salona alınmamasında. Zira çocukları ile maçlara gelen aileler bu yüzden gelmiyorlar, bu konunun Sağlık Bakanlığı ve TBF İşbirliği ile acil çözülmesi gerek, okula giden çocuğun neden maçlara alınmadığını açıkçası anlamış değiliz.

Yakın zamanda federasyon seçimi var bu konuda beklentiniz ve öngörünüz nedir?

T.Ö: Seçimlerde olacak üç oluşumda çok kuvvetli oluşumlar, planlarını açıklamalı ve somut öneriler getirerek kulüpleri ikna etmeliler. Sadece söylemler yetmez, altını doldurmalılar. Gelecek 3 yıl boyunca sponsorluklar, liglerin yapısı, yabancı oyuncular, iddia gelirleri, kulüplerin ileriyi görebilmesi için orta ve uzun vadeli hedefler ve izlenecek yol açıklanmalı. Basketbolun Avrupa’ya göre muhakkak güncellenmesi gerek, son yıllarda geriye giden bir ivmemiz var. Bunu yukarı çevirecek oluşumun kazanması ülke basketbolu için çok önemli.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X