Hasan Ali Çavuş
Hasan Ali Çavuş

Otomotiv üssünde ‘korona’ depremi

Dünyaya kâbusu yaşatan yeni tip Covid-19 salgınının etkisiyle Türkiye’nin ihracatı, nisan ayında yüzde 41,38 düşüşle 9 milyar doların altına indi.

Avrupa pazarlarındaki sert daralma ve sınır kapılarındaki önlemler, en ağır yarayı ise otomotivin kalbi Bursa’da açtı.

Şehirde kurulu Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) kanalıyla yapılan dış satım geçen ay yüzde 75,4 gerilemeyle 665 milyon 998 bin dolara indi.

Otomotivin dışa açılan ana kapısı konumundaki UİB’deki bu tablo, Birlik tarihinin en ağır kayıplarından birine işaret ediyor.

***

UİB’in bünyesindeki 5 Birlik’te oransal olarak en büyük kaybı Otomotiv İhracatçıları Birliği (OİB) yaşadı.

OİB’in dış satımı, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 90,9 geriledi ve 2,3 milyar dolardan 444,3 milyon dolara indi.

Şehrin geleneksel sektörleri tekstilde kayıp yüzde 65,8, hazır giyimde yüzde 58,5 civarında oldu.

Meyve sebze mamulleri ve yaş meyve sebzede ise sırasıyla yüzde 7,1 ve yüzde 17,2 artışlar göze çarptı.

***

Türkiye’nin Genel Sekreterlik bazında en fazla dış satıma aracılık eden ikinci birliği olan ve ‘sanayinin başkenti’nde kurulu bulunan UİB’deki bu tablo, koronavirüsün ülke ekonomisine açtığı yarayı en çarpıcı şekilde ortaya koyuyor.

Bu ve benzeri sonuçları Ankara da çok iyi okudu ki; Cumhurbaşkanı Erdoğan “Ekonomideki tahribatları hızla onarmak mecburiyetindeyiz” dedi.

Tabii ki önce sağlık, ancak bu virüsle savaşta ekonomik kayıp da büyük oldu, oluyor.

Yapılması gereken herkesin kurallara harfiyen uyarak, başından beri iyi mücadele ettiğimiz bu savaşta bir an önce zaferi ilan etmek.

Aksi takdirde koronavirüs kapatılması çok güç yaralar açacak.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X