Hasan Ali Çavuş
Hasan Ali Çavuş

Yunanistan’la yeni bir sayfa açıldığının resmi ilanı…

Köşe Yazısını Dinle

Hatırlarsınız…

10 Şubat’ta ‘Bir küs bir barışık kötü gün dostları’ başlıklı bir köşe yazısı kaleme almıştım.

1999 yılında yaşanan karşılıklı yıkımlardan sonra başlayan ‘deprem diplomasisi’ ile iki ülke ilişkilerinde yeni bir beyaz sayfa açıldığını, siyasi krizlerin yerini dostluk ve barış adımlarına bıraktığını anlatmıştım.

Ardından da…

Büyük felakete neden olan Kahramanmaraş merkezli çifte deprem ertesi yaşananların, buna benzer bir sürecin başlayacağına işaret ettiğini vurgulamıştım.

Yanılmamışım…

Sadece iki gün sonra, yani 12 Şubat’ta…

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, deprem bölgesini ziyaret etti.

Adana Şakirpaşa Havalimanı’nda mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile kucaklaştıktan sonra deprem bölgesini gezen Dendias, Yunan hükümetinin, Türk hükümetine ve halkına zor günleri aşması için verdiği desteğin burada bitmeyeceğini vurguladı.

Bu cümleleri, yeni döneme ilişkin önemli mesajlar izledi…

“Başbakan Miçotakis’ten aldığım talimat doğrultusunda şunu söylemek istiyorum ki; biz Yunanistan olarak hem ikili düzeyde hem AB düzeyinde zor günlerin aşılması için elimizden gelen bütün çabayı göstermeye devam edeceğiz. Mevkidaşım Çavuşoğlu’nun ‘İlişkilerimizi geliştirmek için başka bir felaketi beklemek zorunda değiliz’ sözüne katılıyorum.”

Çavuşoğlu da bir o kadar samimi ve içtendi…

“Dostum Nikos Dendias’a ve onun şahsında Yunanistan hükümetine ve tüm Yunan halkına, bize zor günlerimizde verdikleri destek için şükranlarımı sunuyorum.”

***

Geçmiş olsun mesajları ile başlayan, kurtarma ekipleri ve yardımların ulaşmasıyla devam eden, ziyaretlerle farklı bir boyuta ulaşan gelişmeler, son dönemde birbirinin yüzüne bakmayan iki komşuya barış kapısını araladı.

Belli ki devamı gelecekti…

Öyle de oldu.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Ankara’da İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile kameraların karşısına geçtiğinde, depremdeki dayanışmayı değerlendirirken sözü komşuya getirdi ve şu cümleyi kurdu:

“Depremle birlikte Yunanistan ile yeni bir sayfa açtık.”

Hayırlı olsun…

***

Yas bitince…

Yaralar sarılınca…

Mevsim bahar olunca…

Ege’de ve Akdeniz’de barış rüzgarları esince…

İki ülke dışişleri bakanlarını zeybek oynarken, liderleri barış adına zeytin fidanları dikerken, Türk ve Yunan halklarını kültürel etkinliklerde birlikte halay çekerken görmek umuduyla…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X