Mustafa Özdal
Mustafa Özdal

Ayhan Salman ile yola devam mı, tamam mı?

AK Parti’de kongre süreci tamamlanmak üzere.

Bugün Osmangazi, yarın Yıldırım ile ilçe kongreleri tamamlanacak ve gözler il kongresine çevrilecek.

Yaklaşık 1 ay önce Ayhan Salman’ın il başkanlığı için net ifadeler kullanıyor olsak da artık yeni bir durum söz konusu.

Çünkü Salman’ın yeniden il başkanı seçilmemesini isteyen hatta Ankara düzeyinde çalışmalar yürüten parti içinde bir kesim var.

Çoğu eski il ve ilçe başkanlarıdır sözünü ettiğim grup.

Bu grup,  başka bir ismin il başkanı olması için yoğun çaba sarf ediyor.

Dün AK Parti kulislerini yokladım ve şu sonucu çıkardım:

Genel merkez, büyükşehir belediye başkanı ve milletvekillerinin görüşüne göre tavrını belli edecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Ayhan Salman’ın arkasında kapı gibi duruyor. Aslında milletvekillerinin de neredeyse tamamının görüşü Salman’ın devam etmesi yönündeydi.Ancak parti içindeki güç dengeleri bazı milletvekillerini farklı bir eğilime sevk edebilir. Mesela, milletvekilli olmalarında payı olanlara  karşı vefa duygusu hissedebilirler.

Özetle, AK Parti’de il başkanlığı düğümünü Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın ağırlığı ile milletvekillerinin görüşü çözecek.

 

Salman: “Biz işimize bakıyoruz, sorun yok”

 

AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman ile adaylığını konuşuyoruz.

Son karar Ankara’nın diyor ancak şu sözleri de önemli:

Biz işimize bakıyor ve ilçe kongrelerini yapıyoruz. Sorun yok.”

Salman bu sözleriyle uzun zamandan bu yana kendisini hedef alanlara da üstü kapalı yanıt veriyor gibiydi.

Değişim taleplerinin her kongre döneminde olduğunu  hatırlatan Salman, ilçe kongrelerinde  de benzer taleplerin geldiğini özellikle hatırlattı.

Salman, son kararı Ankara vereceği için çok açık konuşamıyor ancak adaylığının önünde bir engel olmadığını da düşünüyor.

Bakalım AK Parti’de kazanan kim olacak?

-Ayhan Salman ile yola devam etmek isteyenler mi?

-Ayhan Salman’ı devirmek isteyenler mi?

 

Salman’ı destekleyenlerin ve desteklemeyenlerin tezi

 

Ayhan Salman’ın yeniden il başkanı olması gerektiğini söyleyenler şunu savunuyor:

Ayhan Salman, girdiği tüm seçimlerden alnının akıyla çıktı. İstanbul, Ankara, Antalya gibi büyük kentleri CHP’ye kaptırdığımız son seçimde Bursa’yı, Ayhan Salman il başkanlığında kazandık.  Salman’ın uyum sorunu da yok. Milletvekilleri, belediye başkanları ve ilçe başkanlarıyla çok uyumlu.

 

Ayhan Salman’ı istemeyenler ise şu tezi ileri sürüyor:

 

Ayhan Salman, her ne kadar başarılı gibi görünse de onun döneminde Cumhur İttifakı’nın oy oranı düştü. Bursa gibi muhafazakar bir kentte büyükşehir seçimini kıl payı kazandık. Böyle giderse, ilk yerel seçimde Bursa’yı da kaybedeceğiz Ayrıca Ayhan Salman, partide dar bir grupla ilişki kurdu. Geçmiş yıllarda partide emeği olan hiç kimseyle temas etmedi.

 

Eğitim-İş’te liste tartışması 

 

 

Eğitim İş Sendikası’nda çift listeli genel kurul başlıklı yazıma, Oda Başkanı Özkan Rona’dan küçük bir itiraz geldi.

Yazımda, eski Şube Başkanı Jülide Akköprü’nün de aday olduğunu belirtmiştim.

Ancak Rona, genel kurulun tek liste olacağını öne sürüyor:

“Eğitim-İş 6. Olağan Genel Kurulu’nu koşulların uygun olması durumunda 25 Ekim 2020 tarihinde toplayacağız. Tüzüğümüzdeki 2 dönem kuralı nedeniyle biz yönetim kuruluna aday olmayacağız. Mevcut yönetimden 3 arkadaşımız, genç ve deneyimli arkadaşlarımızı da yanlarına alarak dinamik bir liste oluşturdular.  Mevcut yönetimlerin, örgütlerin gelecek döneminin yapılandırılmasında sorumluluğu olduğu için, göreve talip olan arkadaşlarımızın uyum içinde  ve üretken çalışacaklarına inanarak biz de yanlarında olacağız. Şu ana kadar sendikamızın kamuoyuna açıkladığı başka bir liste bulunmuyor. Ancak genel kurulların gelecek için iddialı, çok listeli seçimlerini de son derece demokratik bir hak olarak görüyor ve tüm arkadaşlarımıza bu demokratik yarışta başarılar diliyorum. ”

Rona’nın görüşlerini aktarmakla beraber Jülide Akköprü’nün  varsa bir yanıtı köşemin kendisine de açık olduğunu bilmem hatırlatmama gerek var mı?

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X