Mustafa Özdal
Mustafa Özdal

Başbakan Yıldırım’dan Bursa’yla ilgili iki önemli karar

Başbakan Binali Yıldırım, geçen pazar Bursa Gökdere Meydanı’ndaki mitinge katılmış, Bursalılardan 16 Nisan referandumunda destek istemişti.

Başbakan Yıldırım mitingin ardından Bursa Valiliği’nde, milletvekilleri, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Bursa Valisi İzzettin Küçük’ün katıldığı bir toplantı yaptı.

Masada Bursa’nın yatırımları vardı.

Ve bu toplantıda önemli kararlar alındı.

***

Nitekim toplantıda Gemlik Kentsel Dönüşüm ve BATI OSB (TEKNOSAB) yanına yapılması planlanan liman da gündeme gelmiş.

Milletvekilleri, BATI OSB ile entegre limanın Karacabey’e yapılması planından söz edince Başbakan Yıldırım buna itiraz etmiş ve liman için Gemlik’i işaret etmiş:

Karacabey yerine Gemlik daha uygun. Gemlik’te 430 hektarlık Askeri Hara Alanı’nı kullanabiliriz. Gemlik Serbest Bölge’nin yanındaki o alan çok büyük olduğu için hem Serbest Bölge genişleyebilir, hem yeni limanlar  yapılabilir, hem de hızlı trenin depolama alanı olarak kullanabilir. Gemlik’teki bu alanı değerlendirelim.

***

Başbakan Binali Yıldırım’ın işaret ettiği alanının detaylarını paylaşalım.

Bu plan Ulaştırma Bakanlığı’nın çalışması:

-4 milyon 300 bin metrekarelik (430 hektar) devasa alanda bugün sadece 200 arama kurtarma köpeği ile tören atı yetiştiriliyor.

-Söz konusu alanın yarıya yakın bölümü çalılık ve dikenliğe dönüşmüş.

Başbakan Yıldırım’ın işaret ettiği gibi bu alan Gemlik Limanlar Bölgesi’nin çevresinde. Ve bu alanın 700 bin metrekarelik bölümüne Gemlik Limanlar Bölgesi Demiryolu Yük İstasyonu yapılması planlanıyor.

-Ayrıca bölgedeki sanayi kuruluşlarının genişlemesi için de uygun bir alan olarak görülüyor.

-Büyümek isteyen Bursa Serbest Bölge için de bu alan biçilmiş kaftan.

-Denize sıfır olan arazi üzerine yeni liman alanları kurulabileceği gibi mevcut liman bölgelerinin de hinterlandı olarak düşünülüyor.

İstanbul-Bursa-İzmir Otobanı’na 2 km mesafede ve hızlı trene yük istasyonu bağlantısı olan araziyi kargo uçakları da kullanabilir.

***

Havayolu, denizyolu, karayolu ve demiryolu ulaşım akslarının kesiştiği  konumda olan arazinin ekonomiye kazandırılması planlanıyor. Böylece Bursa-Ankara Hızlı Treni’nin yapımı, Bursa-Ankara Hızlı Treni Gemlik Limanlar Bölgesi Yük İstasyonu’nun kamulaştırma maliyetinin ortadan kaldırılması ve Gemlik kenstel dönüşüm projesinin finansmanında kullanılması düşünülüyor.

***

Üst satırlarda aktardığımız gibi,  Ulaştırma Bakanlığı’na ait olan plan  geçen pazar Başbakan Yıldırım’a sunuldu.

Başbakan da, dev projeyi olumlu bularak, 430 hektarlık alanın ekonomiye kazandırılması için vakit kaybedilmeden çalışmalara başlanılması talimatı verdi.

***

​Başbakan Yıldırım’a aktarılan bir diğer konu da Gemlik’in yamaçlara taşınma projesi.

Yaklaşık 10 bin konutun Manastır yamaçlarına inşa edilmesi projesi adeta bürokrasiye takılmış ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın geçit vermemesi nedeniyle kentsel dönüşüm gerçekleşememişti.

Milletvekilleri, Başbakan Yıldırım’a Orman Bakanlığı’nın tutumunu hatırlattı.

Yıldırım konudan haberi olduğunu ve Gemlik’in mutlaka yamaçlara taşınması gerektiğini, bunun için de gerekli görüşmeleri yapacağı sözünü verdi.

***

Tüm bu konuşulanları özetlemek gerekirse, Başbakan Yıldırım’ın Bursa’yla ilgili son derece önemli kararlar verdiğini söyleyebiliriz.

Gemlik’te hızlı tren ile entegre dev bir ticari alanın imara açılması ve 10 bin konutluk büyük bir kentsel dönüşüm projesi için adım atılması kararlaştırıldı.

FOTOĞRAF: AYKUT GÜNGÖR

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X