Mustafa Özdal
Mustafa Özdal

Bursa’da eğlence tavan yapacak

Köşe Yazısını Dinle

Bursa Kültür Sanat Turizm Vakfı’nın çiçeği burnundaki Başkanı Sadi Etkeser, 60. Uluslararası Bursa Festivali’nde, eğlencenin tavan yapacağını söyleyerek, “60. yıla yakışan bir festival organize ediyoruz. Bursa’da her kesimin ulaşabileceği bir etkinlik programı planladık. Dünyaca ünlü kemençe sanatçısı Mark Eliyahu proje konseri verecek. Lazgi grubu Bursalıların bugüne kadar görmediği çok güzel bir sahne şovu yapacak.

Yerli ve yabancı sanatçıların konuk olacağı inanılmaz bir festival olacak” dedi.

Etkeser, geçen yıllarda yaşanan ses krizinin önüne geçmek için, ses kesicileri devreye sokacaklarını belirtti. Yeni dönemde BKSTV’nin hedeflerinden de söz eden Etkeser,  “Pandeminin kaybettirdiği yılları telafi edip, sinema,  tiyatro, opera, bale ve sahne şovları etkinlikleri de kazandırarak, sadece Açıkhava Tiyatrosu’nda değil, şehir merkezleri ve ilçelerde de olacağımız yılın 12 ayı aktif olan bir Bursa Kültür Sanat Turizm Vakfı hedefliyoruz” diye konuştu.

—————

Pazartesi Söyleşileri’ne konuk olan Bursa Kültür Sanat Turizm Vakfı Başkanı Sadi Etkeser, ilk röportajını verdi.

BKSTV’nin en genç başkanı olan Etkeser, 60. Uluslararası Bursa Festivali’nden, BKSTV’ye, Açıkhava Tiyatrosu’ndan, kültür-sanat etkinliklerine varıncaya kadar önemli değerlendirmeler yaptı.

 

“BURSA’YA BORCUMU ÖDÜYORUM”

Bursa iş yaşamı daha çok babanız Harput Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Etkeser’i tanıyor. Sadi Etkeser’i de tanımak isteriz. Kısaca Sadi Etkeser kimdir? 

31 yaşındayım. 2014’te Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. Sonrasında Bahçeşehir Üniversitesi’nde MBA programını tamamladım. Ardından yurt dışında  nanoteknoloji bölümünde  yüksek lisans yaptım. Harput Holding’de 8 yıldır farklı pozisyonlarda çalışıyorum. Şu anda da holding yönetim kurulu üyeliği görevim devam ediyor.

Bursa Kültür Sanat Turizm Vakfı’nın yıllarca başkanlığını yapan Fatma Durmaz Yılbirlik görevi bırakınca, yerine   Özer Matlı seçildi. Ancak Matlı’nın görev süresi kısa sürdü. Sizin göreve gelişiniz nasıl oldu?

Öncelikle çok önemli ve onur verici bir görev olduğunu söylemeliyim. Bursa’da doğdum, bu kentte büyüdüm. Bu kente bir borcum var. Vakıftaki görevimle de borcumu ödemeye çalışıyorum. Bursa’daki tüm kesimlerin kültür ve sanat faaliyetlerine ulaşması için çalışıyoruz.  Özer Bey’den bayrağı devraldık, aynı doğrultuda devam ettireceğiz.

Sadi Etkeser’in müzik ve sanata ilgisi nasıl?

İyi bir sinema izleyicisiyim. Aynı şekilde müzikte de öyle. Alternatif rock, pop, yabancı ağırlıklı müzik dinliyorum. Türk müziğinde de takip ettiğim sanatçılar var.

 

“HEDEFİMİZ 12 AY ETKİNLİK YAPAN BİR VAKIF OLMAK”

Özer Matlı ile birlikte Bursa Kültür ve Sanat Turizm Vakfı’nın yapısında değişikliğe gidildi. Sizin döneminizde nasıl bir vakıf göreceğiz. Hedefleriniz nelerdir?

Aslında Büyükşehir Belediyesi en büyük destekçilerimizden. Yıllardır da bu şekilde devam ediyor. Ama biz az önce de konuştuğumuz gibi ulusal, uluslararası sponsorlarla ve faaliyetlerle kendi ayakları üzerinde durabilen, yılda birkaç festivalle değil, daha  kapsamlı,  daha uzun soluklu etkinlikler yapmayı amaçlıyoruz. Bu yıl 60. Uluslararası Bursa Festivali’ni yapacağız. Aynı şekilde Altın Karagöz Halk Dansları yarışması da uzun yılardır yapılıyor. Bu  etkinliklere aynı hızda devam edip,  pandeminin kaybettirdiği yılları telafi edip, sinema,  tiyatro, opera,  bale ve sahne şovları etkinlikleri de kazandırarak, sadece Açıkhava Tiyatrosu’nda değil, şehir merkezleri ve ilçelerde de olacağımız yılın 12 ayı aktif olan bir Bursa Kültür Sanat Turizm Vakfı hedefliyoruz.

Bununla ilgili yol haritası belirlediniz mi?

Yönetim olarak hazırlığımız devam ediyor. Festival bittikten sonra açıklayacağız.

Bursa bir sanayi kenti. Dolayısıyla ekonomik yönden birçok ilden daha gelişmiş bir kent. Siz de bir sanayici aileden geliyorsunuz. Ancak Bursalı sanayicilerin kültür-sanat etkinliklerine destek vermekte  temkinli olduklarını da görüyoruz. Buna katılır mısınız?

Öncelikle 10 yıldır BKSTV başkanlığı görevini  layıkıyla yürüten Onursal Başkanımız Fatma Durmaz Yılbirlik’e çok teşekkür ederim. Onursal başkan olarak da verdiği destekler ve sponsorluklarla faaliyetlerimize katkıda bulunuyor.  Sizin de söylediğiniz gibi Bursa bir sanayi kenti.  Bursa Sanayi ve Ticaret Odası, Bursa Ticaret Borsası destek veriyorlar.  Hemen hemen her kurumdan, büyük sanayi firmalarından destek aldık. Tümüne teşekkür ederiz.

 

“60. YILA YAKIŞAN FESTİVAL OLACAK”

Pandemi ve ardından yaşanan ekonomik gelişmeler, kültür ve sanat etkinliklerini de olumsuz etkiledi. Öncelikle 60. Uluslararası Bursa Festivali’nin ne kadara mal olduğunu sormak isterim.

Net bir rakam vermek doğru olmaz ama 60. yıla yakışan bir festival organize ediyoruz.  Bursa’da her kesimin ulaşabileceği bir etkinlik programı planladık. Yerli ve yabancı sanatçıların konuk olacağı inanılmaz bir festival olacak.

Geçen sene olduğu gibi bu yıl da yerli sanatçı ağırlıklı bir festival düzenlediniz. Bu zorunlu bir tercih miydi? Daha fazla yabancı sanatçı getirme girişimleriniz oldu mu?

Bu yıl pandemi devam ediyor. Hatta festivalin yapılıp, yapılmayacağı bile belli değildi. Yabancı sanatçılar için önceden girişimler yapsak da son dakika gelişmeleriyle iptaller oldu. Ama gene de 3 yabancı sanatçı olacak festivalde. Dünyaca ünlü kemençe sanatçısı Mark Eliyahu proje konseri verecek.  Lazgi grubu Bursalıların bugüne kadar görmediği çok güzel bir sahne şovu yapacak.  İnanılmaz bir sahne şov olacak. Bunlar dışında  Barcelona Gipsy Balkan Orkestrası gelecek. Türkiye’den de Sibel Can, Hadise gibi sanatçıların olacağı bir etkinlik programı planladık.

 

“HER KESİM KONSERLERİ İZLEYEBLİR”

Bilet fiyatlarıyla ilgili de bilgi verir misiniz?

50 liradan başlayıp 200 liraya kadar çıkıyor. Festival dışı etkinliklerin bilet fiyatlarının 400, 500 lira olduğunu biliyoruz. Bizim festivalde  Sibel Can’ın en düşük bilet fiyatı 75 lirayken, özel organizasyonlarda en düşük bilet fiyatı 200 lira.  Çünkü  amacımız kar elde etmek değil. Halkın tüm kesimlerinin ulaşabileceği bir festival olmasını istiyoruz. Festival sonunda kadın korosunun konseri de ücretsiz olacak.

 

“FESTİVALE İLGİ GEÇEN YILDAN FAZLA” 

Bu yılki festivale ilgi nasıl? Bilet satışları nasıl gidiyor?

Geçen yılki satışların çok üstünde. Pandemi nedeniyle insanlar eğlenceye hasret.  Yani bu yıl eğlencenin tavan yapacağı  bir festival olacak.

 

“BU YIL DA AZ SAYIDA DAVETİYE DAĞITACAĞIZ” 

Geçen yıllardaki festivallerde yaklaşık bin 500 davetiye siyasetçilere ve bürokratlara veriliyordu. Bu da biletini satın alıp festivali izlemek isteyen vatandaşı olumsuz etkiliyordu. Geçen yıl ise davetiye sayısı hayli düşürülmüştü. Bu yıl aynı politika sürecek mi?

Kesinlikle aynı politika devam edecek. Yani konserlere mümkün olduğunca, halkın erişmesini istiyoruz. Tabii ki dağıtacağımız davetiyeler de olacak. Bilet satın alan sponsorlarımız var mesela. Davetiye konusunda arkamızda duran Alinur Başkanımıza (Aktaş) da teşekkür ederim. Ailesi, konser izlemek isterse, parasını ödüyor. Bu konuda herhangi bir baskıyla karşılaşacağımızı düşünmüyorum.

 

GENİŞ KATILIMLI ALTIN KARAGÖZ

Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması da kentin en önemli sanat organizasyonlarından biri. Bu yıl nasıl bir Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması izleyeceğiz?

Malum 2 yıldır Altın Karagöz Halk Dansları yarışmasını yapamıyorduk. Bu organizasyon, yurt dışından yüzlerce misafirimizi ağırladığımız çok  büyük bir organizasyon.  Bu yıl; Azerbaycan, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çekya, Dağıstan,  Gürcistan, Hindistan, İtalya, Karadağ, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kosova, Kuzey Makedonya, Macaristan, Malezya, Meksika, Moldova, Özbekistan, Panama, Polonya, Sırbistan, Slovakya, Tunus olmak üzere 23 ülkeden katılım olacak. Bu yıl ilk kez Bursa’ya gelecek ülkeler de olacak.

 

“AÇIKHAVA’YA RÖTUŞLARLA DA DEVAM EDİLEBİLİR”

Açıkhava Tiyatrosu’nu da konuşalım. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Açıkhava Tiyatrosu’nun  festivalin ardından 7 Temmuz’da yenileneceğini açıklamıştı. Tabii bu gelişme ihaleye katılımın olmasına bağlı. Siz Açıkhava Tiyatrosu’nun bu yaz yenileneceğini düşünüyor musunuz?

Bu, Büyükşehir Belediyesi’nin vereceği bir karar. Yenilerlerse memnun oluruz. Yenilenmezse de bizim içn bir sorun olmaz. Bizim 3 bin 500 seyircili bir kapasitemiz var. Rötuşlar yapılarak da devam edebiliriz.

Açıkhava Tiyatrosu’nun yenilenmemesine karar verilirse, festivalden sonra etkinlikler devam edecek.

Talep var. Biz Açıkhava’nın yenileneceğini düşünerek hareket ettik. Ancak yenilenmezse, havaların izin verdiği ölçüde kasım ayına kadar etkinlik olur.

 

“SES KESİCİLERİ DEVREYE ALACAĞIZ” 

Son birkaç yıldır Açıkhava Tiyatrosu’nda  ciddi bir ses krizi olduğunu duyuyoruz. Uluslararası Bursa Festivali konserlerinde bile, polisler uyarı yaptılar. Ses gerçekten yüksek mi?

Burası şehir içinde kalmış bir alan. Çevresinde yerleşim birimleri var.  Zaman zaman şikâyetler alıyoruz. Bu yıl ekstra bir sorun olacağını beklemiyoruz. Zaten yaptığımız ölçümlerde de sesin yasal sınırın altında kaldığını öğrendik.  Buna rağmen ses kesiciler yaparak, sesi biraz daha düşüreceğiz.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Bu sene Uluslararası Bursa Festivali’ni adını yakışır bir şekilde düzenliyoruz. Lazgi  grubunun ‘Ruhun ve Aşkın Dansı’ gösterisini Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde yapacağız. Bursalıları tüm etkinliklerimize bekliyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X