Mustafa Özdal
Mustafa Özdal

Çinli profesör: “Çin’de Atatürk’ü bilmeyen lise öğrencisi yoktur”

Köşe Yazısını Dinle

Son 3 asırda dünyada derin etkiler yaratan 3 büyük devrim oluyor.

İlki Fransız İhtilali…

İkincisi Rusya’daki Bolşevik İhtilali…

Sonuncusu da Türk Aydınlanma Devrimi, bir diğer ifadeyle Anadolu İhtilali…

***

Aydınlanma felsefesinin benimsendiği, kilisenin kul ile vicdan arasına hapsedildiği ve seküler yaşam tarzının önünün açıldığı Fransız İhtilali’nin dünyadaki etkilerini söylememe bilmem gerek var mı?

***

Rusya’daki  Bolşevik İhtilali de Çarlık rejimini tarihe gömüp, dünyanın kapitalizmle hesaplaşmasının miladı, sömürü düzenine karşı başkaldırışı olarak tarihteki yerini alıyor.

***

Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yapılan Cumhuriyet devrimi ise antiemperyalist özelliği ve modern yüzü ile Afrika’dan Latin Amerika’ya kadar dünyadaki mazlum uluslara ilham, antiemperyalist devrimlere ışık oluyor.

Mesela Hindistan’ın bağımsızlık ateşini yakan Gandi, Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki Kurtuluş Savaşı mücadelesinden ve temeli bağımsızlık savaşında atılan Cumhuriyet devriminden güç alıyor.

***

Uzun Yürüyüş’ün mimarı, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurucusu ve Atatürk hayranı Mao da Cumhuriyet devriminden etkileniyor.

***

Çinli profesör Hu Zhenhua’nın Türkiye’de düzenlenen bir Atatürk konferansında yaptığı konuşmayla devam edelim:

Mustafa Kemal Atatürk sadece Türk halkı tarafından sevilen ve saygı beslenen Türk büyüğü değil, aynı zamanda Çin halkının da saygı gösterdiği büyük devlet adamıdır. Ben 72 yaşındayım. Çocukluğumdan beri Çin halkına önderlik yapan Dr. Sun Yat Sen’i bildiğim gibi, Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük öncüsü olan Mustafa Kemal’i de biliyordum. Çin’de Mustafa Kemal Atatürk’ü bilmeyen lise öğrencisi hemen hemen hiç yoktur. Çünkü bizim ülkemizde yıllardan beri lisede mecburi ders kitabı olarak okutulan Yakınçağ ve Çağdaş Dünya Tarihi’ kitabı, Mustafa Kemal ve onun önderliğindeki Türk devrimini de içermektedir. Kitabın ilk sayfasında dört büyük adamın portresi bulunmaktadır. Bunlar arasında Mustafa Kemal Atatürk’ün de askeri üniformalı renkli portresi vardır. (Ötekiler Lenin, Gandi ve Cengiz Han). Size hediye getirdiğim bu kitabın 12. sayfasında ise Türkiye ve Mustafa Kemal devrimi anlatılırken, Mustafa Kemal’in yeni Türk alfabesini öğretmesini konu alan bir resim vardır. Resmin yanında açıklama yer almaktadır. 9 milyon 600 bin kilometrekare toprağı olan Çin Halk Cumhuriyeti, 1 milyar 300 milyon nüfusa sahip ve birçok etnik grubu barındıran bir ülkedir. Ülkemizde 33 bin 200 lise ve bu liselerde 29 milyon 138 bin öğrenci bulunmaktadır. Başka bir deyişle, Çin’de her yıl bu sayıda genç insan Mustafa Kemal’i ve Türk devrimi​_ni öğreniyor ve algılıyor. Çin halkının büyük öndere ne kadar saygı gösterdiğini ve Türk devrimini ne kadar doğru değerlendirdiğini anladığınızı umuyorum.’

***

Evet Çinli profesörün de söylediği gibi, Çin Halk Cumhuriyeti’nde Atatürk’ün hayatı Devrimler Tarihi ders  kitabında ana ünite olarak okutuluyor.

Yani Kemalist devrim, Çin’deki  ders kitaplarında, milyonlarca insana öğretiliyor.

***

Küba’da Havana’ya giderseniz bir Türk’ün heykelini göreceksiniz.

Tüm ihtişamıyla sizi selamlayacak o yapı  Atatürk’ün heykelidir.

***

Hasılı Atatürk, sadece Türk milletinin önderi değil, dünya  halklarının tanıdığı, örnek aldığı  evrensel bir lider, büyük bir yurtsever ve dahidir.

Ne mutlu ki o büyük lider Türk milletinin içinden çıktı!

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X