Mustafa Özdal
Mustafa Özdal

Mudanya Belediye Başkanı Türkyılmaz düşebilir!

Mudanya Belediyesi‘nde ilginç gelişmeler yaşanıyor.

Geçen hafta ihtisas komisyonlarında ve encümende CHP‘nin azınlıkta kalması (muhalefete düşmesi), önceki gün de Başkan Türkyılmaz‘ın faaliyet raporunun reddedilmesi…

Ancak CHP‘yi Mudanya’da çok daha büyük bir tehlike bekliyor.

Çünkü Mudanya Belediye Meclisi’nin mayıs ayı oturumunda bütçe ve kesin hesap raporu oylanacak.

Ve olağanüstü bir durum olmazsa, bütçe ve kesin hesap raporu da reddedilecek.

Nitekim sadece 10 sandalyesi kalan CHP grubu, artık söz sahibi değil.

Yani AK Parti, MHP ve bağımsız 4 üyeden oluşan muhafet blokunun istemediği tek bir maddenin Mudanya Belediye Meclisi’nden geçmesi söz konusu değil.

Önce Kesin Hesabın İş ve İşlemlerine İlişkin Temel İlkeleri neler paylaşayım:

-Kesin hesap meclisçe görüşülerek kabul edilir. Ancak kabul edilmeyen hususlar gerekçeleriyle belirtilmek suretiyle karara bağlanır. Konusu suç teşkil edilen hususlar varsa meclis başkanlığınca yetkili mercilere iletilir. Belirtilen durumların dışında meclisçe kesin hesabın reddedilmesi halinde durum üst yönetici tarafından 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu‘nun 22. ve 5393  sayılı Belediye Kanunu’nun 30. maddesine göre değerlendirilmek üzere Bakanlığa bildirilir. Bağlı idarelerde ve birliklerde kendi özel mevzuat hükümleri uygulanır. Büyükşehir, ilçe ve ilk kademe belediyelerinin kesin hesapları ayrıca Büyükşehir Kanunu‘nun 14. maddesine göre büyükşehir belediye başkanına gönderilir.

-Kesin hesap haziran ayının sonuna kadar Sayıştay Başkanlığı‘na gönderilir. Yine 5393 sayılı Belediye Kanunu‘nun 64. maddesi ile her yıl bütçesinin kesin hesabının belediye başkanı tarafından hesap dönemimin bitiminden sonra nisan ayı içinde encümene sunulacağını, kesin hesabın belediye meclisinin mayıs ayı toplantısında görüşülerek karara bağlanacağını, kesin hesabın  görüşülmesi ve kesinleşmesinde, bütçeye ilişkin hükümlerin uygulanacağını düzenlemiştir.”

Peki bu maddeler ne anlama geliyor?

Mayıs ayı oturumundan önce CHP‘nin azınlıkta olduğu Denetim Komisyonu, kesin hesap raporu üzerinde çalışacak.

Komisyon, raporu hazırlarken, konusu suç teşkil eden hususlar bulursa,

Meclis Başkanlığı‘na bildirecek.

Ve mayıs ayında, Denetim Komisyonu’nun raporu da oylanacak.

Mevcut meclis tablosuna bakarak, hem kesin hesap raporunun ve bütçenin  reddedileceğini hem de Denetim Komisyonu raporunun kabul edileceğini  söyleyebilirim.

Daha sonra İçişleri Bakanlığı suç unsuru gördüğü maddeleri Sayıştay’a gönderebilir.

Sayıştay gerekli incelemeleri yaptıktan sonra hem Mudanya Belediye Başkanlığı‘nı denetleyebilir hem de Mudanya Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunabilir.

Bu aşamadan sonra da yargı süreci başlar.

Eğer yargı sürecinde Mudanya Belediye Başkanı Türkyılmaz, tek bir gün ceza alırsa, başkanlığının düşmesi de kaçınılmaz olacak!

———————

 

Bağımsız üyeler kendilerini böyle savunuyor

 

Şu bir gerçek ki, Metin Uyanık, Mahmure Uçar, Mustafa Ay ve Metin Bağcı’dan oluşan Mudanyalı 4 meclis üyesi, artık bir parti grubu gibi hareket ediyor.

Tüm komisyonlarda birer üyeyle temsil edildikleri gibi, 2 encümen koltuğundan birinde de kendileri oturuyor.

Faaliyet raporuna ret oyu vererek, Mudanya Belediye Meclisi’nin kilit grubu olduklarını gösterdiler.

Ancak eski CHP‘li bağımsızlar, tüm bu aşamalarda AK Partililerle ittifak yaptığı için bazı eleştirilere de göğüs germek zorunda kalıyorlar.

Nitekim saydığım isimler, düne kadar CHP‘liydi ancak bugün AK Parti‘yle resmen ittifak kuruyorlar.

Ne var ki, 4 isim yakın çevrelerine, “Biz hala CHP’liyiz. İdeolojimizi değiştirmedik. Ancak bizi bu noktaya Türkyılmaz’ın yaptıkları getirdi. Amacımız CHP’ye zarar vermek değil” dediklerini duyuyoruz.

Özellikle Türkyılmaz‘ın, 4 isimle ilgili, “Bağırsaklarımızı temizledik” sözleri, bardağı taşıran son damla olmuş.

—————–

 

Türkyılmaz ve Batman’dan zehir zemberek açıklama

 

Tüm bu yaşananların ardından dün de Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ve CHP Mudanya İlçe Başkanı Ergün Batman bir basın toplantısı düzenleyerek, faaliyet raporuna ret oyu veren başta  bağımsızlar olmak üzere muhalefet üyelerini adeta yerden yere vurmuşlar.

Türkyılmaz, özetle şunları söylemiş:

“Faaliyet raporunun onaya sunulduğu meclis toplantımızda  yine kişisel hırsların öne çıktığı, iş yapanın, hizmet sunanın önünün açıldığı değil çelme takıldığı bir tabloyu görürsünüz. Toptan reddettikleri faaliyet raporuna bir bakalım. Örneğin raporda insan kaynakları bölümünde emeklilikler vardır, ret veren arkadaşlar raporu toptan reddederek bu arkadaşlarımızın emekliliğini de reddetmişlerdir. Halkımızın çöpünü toplamak için çöp kamyonu almışız ama her nedense çöp kamyonunu da reddetmişlerdir. Zeytin Dalı projesi, güçten düşmüş vatandaşlarımızı hamama götürmüş, saçını kesmiş, yemeğini yapmış, evini temizlemiş. Bunu neden reddettiniz? Hadi hepsini geçelim hain FETÖ darbesi sonrası çıkarılan KHK’lar ile ilgili yaptığımız işlemleri neden reddettiniz? Bugüne kadar alıştığınız biçimde bir siyaseti  yapmıyorum, yapmayacağım. Benim gözümde tek onay mekanizması vardır o da Mudanyalı hemşerilerimdir.”

Batman ise AK Parti’nin değnekçisi olarak nitelendirdiği bağımsız üyeleri istifaya davet etmiş:

“CHP’nin oylarıyla o koltuklarda oturan bağımsız meclis üyeleri AK Parti’nin değnekçisi olmuştur. Meclis üyeliklerinden istifa etmeleri gerekmektedir.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X