Mustafa Özdal
Mustafa Özdal

Sıfır araçlarda ‘sabit fiyat’mağduriyeti

Köşe Yazısını Dinle

Renault marka sıfır kilometre, gıcır gıcır bir araç almaya karar verdiniz.

Ancak bayide araç yok.

Bayi yetkilisi, size sabit fiyat kampanyası sunuyor.

Diyelim ki  3 ay sonra gelecek aracın fiyatı, 270 bin.

Ve aracınız ne zaman gelirse gelsin, sizin ödeyeceğiniz fiyat 270 bin liradan bir kuruş yukarı olmayacak.

Araç fiyatının bir bölümünü peşin ödeyip, bayi yetkilisiyle el sıkışıp evinize gönül rahatlığıyla dönüyorsunuz.

Yeni aracınızın hayalini kurmakla geçen günlerden sonra bayiden aranıp, satın aldığınız aracın vergi diliminin değiştiği, dolayısıyla fark vermeniz gerektiği  yollu ‘kara haber’ bildiriliyor.

***

Efendim sosyal medya, Renault’un sabit fiyat kampanyasından caydığı haberleriyle çalkalanıyor.

Ekşi Sözlük kaynaklı birkaç sosyal medya paylaşımı:

“28 Ekim 2021 tarihinde Renault Clio 1.0 touch otomatik araç için sabit fiyat garantisiyle 240 bin liraya Renault yetkili bayisiyle anlaştık. Bu kampanyada 75 bin lira verip fiyatı sabitlediklerini söylediler. Daha çok verirseniz aracın tesliminin daha erken olabileceğini belirttiler. Ben de 150 bin lirayı Renault Mais’in hesabına aktardım ve kalanı da fatura kesiminde alacaklarını söylediler. Teslim tarihi olarak da 27 Kasım 2021 tarihini öngördüklerini belirten sipariş formu verdiler. Ancak bu süreçte döviz nedeniyle araç fiyatları uçtu gitti. Araç yüzde 50’lik vergi diliminden yüzde 80 sınırına dayandı. Tabii bunun üzerine bazı bayiler araç alan kişileri arayıp, sabit fiyat dedikleri araç için fark istemeye başlamışlar. Bizler Renault’un sabit fiyat garantisine güvenerek arabalarımızı satıp krediler çektik, Renault Mais’in hesabına dedikleri parayı yatırdık. Ancak simdi dövizi bahane edip bizlerden fark istemeleri, hatta bazı kişilere paranızı geri iade edelim demeleri bizleri resmen keriz yerine koymaktır. Koskoca Renault’un  ufak hesaplar pesinde koşması markanın imajını zedelemektedir. Madem sabit fiyat diyorsun ve ona göre bizlerden büyük paralar alıyorsun,  sözünü de tutacaksın. “Sözümüz söz” diye slogan atarak olmuyor bu işler.

***

Renault Mais genel müdürü ile yapılan yazışmalarda farkın yansıtılacağı ya da vazgeçilirse aradaki kur farkının hesaplanarak müşteriye geri ödeme yapılacağı konuşuldu. Ancak bu resmen çakallık. Bizi vazgeçirip aracı ocak ayında daha yüksek fiyattan satacaklar. Biz bu sabit fiyat kampanyasına güvenip aracımızı sattık. Verdikleri parayla aynı arabayı bile alamıyoruz. Resmen insanları kandırıyor koskoca Renault Mais.

***

Ülke sadece ekonomik olarak değil, ahlak olarak da  çöküntüde. Sen koskoca, dünya çapında bir şirketin uzantısısın. İnsanlarla sözleşme yapıp paralarını alıp, kredi çektirip yan çizmek yakışıyor mu? Büyük rezalet, mağdurların en kısa zamanda hakları olan araçlarına kavuşmalarını temenni ediyorum.

***

Renault bayileri ile tüketiciler arasında yapılan anlaşmanın içeriğini tam olarak bilmiyoruz.

Ancak sosyal medyada gündem olan sabit fiyat kampanyasıyla ilgili çok sayıda vatandaş mağdur olduğunu iddia edip, tepkisini dile getirmiş.

Ben de bu iddia ve tepkileri paylaştım.

Ekmek zammını gizleyen oda başkanı

Pazar günkü yazımda, buğday ve diğer hammadde fiyatlarından dolayı ekmek maliyetlerinin arttığına değinmiş ve fırıncıların sessizliğine dikkat çekmiştim.

Bursa Fırıncılar Odası Başkanı Mustafa Çırakoğlu’nun sessizliğinin nedeni dün anlaşıldı.

Çırakoğlu dün ekmeğin 2,5 liradan satılacağını ilan etti.

Sorun ekmeğin zamlanması değil Çırakoğlu’nun anlamsız ketumluğu.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X