Mustafa Özdal
Mustafa Özdal

Sırrımız sürdürülebilir kalite

Köşe Yazısını Dinle

İstanbul Yolu’nda yeni şube açan Abidin Usta’nın Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Şakir Özen, 60 yıla dayanan ‘Abidin Usta’ markasının sırrını şu sözlerle açıkladı: Misafirlerinizin bizi tercih etmelerinin nedeni, bence sürdürülebilir kalitedir. Bu, hem hizmetiniz, hem yemekleriniz, hem de mekanınızla ilgili bir şey. Bir mekanın iş yapabilmesi için bir tane doğru yetmez. Birkaç doğruyu yan yana getirirseniz, neden tercih edilmeyesiniz?”

Abidin Usta’nın yeni şubesinin açılışı büyük bir kalabalığa ev sahipliği yaptı. Açılış, iktidar ve muhalefet temsilcilerini bir araya getirdi. Abidin Şakir Özen bu durumu, Muhalefet ve iktidarın bir arada olduğu kareler ülkemizin ihtiyacı. A ve b partisi gözetmeksizin bu tür açılışların olması gerekir” sözleriyle değerlendirdi. Özen, babası Abidin Usta’dan devraldıkları en büyük mirasın samimiyet ve insanlarla iletişim olduğunu  sözlerine ekledi.

—————

Pazartesi Söyleşileri’nin bu haftaki konuğu Abidin Usta Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Şakir Özen.

Özen, Abidin Usta’nın 60 yıllık öyküsünü, İstanbul Yolu’ndaki yeni şubeyi, açılışta yaşananları ve başarısının sırlarını anlattı.


ÇIRAKLIKTAN  BAŞLAYAN İBRETLİK ÖYKÜ

Abidin Usta’nın yeni şubesi hayırlı olsun. Öncelikle merhum babanız  Abidin Usta’yı konuşmak isterim. Tuz Pazarı’nda başlayan bir yaşam öyküsü var Abidin  Usta’nın. Kısaca anlatır mısınız?

Rahmetli babam Abidin Özen 1958’de Kosova’dan Türkiye’ye göç ediyor ve Tahtakale’de bir lokantada çırak olarak işe başlıyor. Çıraklıktan ustalığa terfi ettikten sonra, 1967’de Tuz Pazarı’nda lokantasını açıyor. Daha sonra köy düğünlerine yemek servis ediyor. Abidin Usta’nın bugünlere gelmesinde ilk olarak  catering hizmetinin rolü büyük. 1986’da  Kestel OSB’deki bir firma iş yerine yemek talep ediyor. Babam da  sanayicilere yemek vererek, yoluna devam ediyor.  Abidin Usta, örnek bir kişilikti. İşine aşık, ailesini çok seven ve işinde büyük fedakarlıklar yapmış bir insandı.  Bizler de onun yolundan gitmeye çalışıyoruz.


“ EN BÜYÜK MİRAS SAMİMİYET”

 Babanızın size bıraktığı en önemli manevi miras neydi?

Babamın en büyük mirası insan ilişkilerindeki samiyetiydi. Babam müşterileriyle gerçek dostluklar kurardı. Samimi dostlukları severdi. Hayatı boyunca hep net olmuştu. Bize bıraktığı  en büyük miras da budur.

Abidin Usta’yı farklı kılan ve markalaştıran şeyler nelerdir?

Rahmetli babam, evlatlarına ve yeğenlerine çok önem vermiştir. Bizleri yetiştirmek için elinden ne geliyorsa yapmıştır. Milletvekilimiz Ali Kul’un da açılışta söylediği gibi,  iş insanları  evlatlarına servet bırakmak için yarışırken, onlarla iletişimini unutuyorlar. Rahmetli babam, hem işine koştururdu hem de çocukları ve yeğenleriyle olan ilişkilerine önem verirdi.  Avrupa’da aile şirketlerinde ikinci neslin başarısında doğru yetiştirilmelerinin payı olduğunu görüyoruz.  Babam da bizlerle iletişimini hep iyi tuttu.

Tam da ben bu konuya geliyordum. Esnaf lokantasından büyük bir yemek firmasına dönüştü Abidin Usta. Siz de bu firmanın ikinci kuşak temsilcisisiniz. İkinci kuşak temsilcilerinin başarılı olamadığı aile şirketlerinin sayısının çok fazla olduğunu  biliyoruz. Siz başarıyı saplamak için  neler yaptınız?

Şimdi az önce dediğim gibi iletişim ve yetiştirilme çok önemli. Babam rahmetli olduktan sonra ben de  bir süre bocaladım.  İkinci kuşak temsilcilerine önerim, olumsuz durumu kabüllenmesinler, iyi analiz yapsınlar, analiz yapamıyorlarsa doğru kişilerden yardım alsınlar.  Eski şirketleri güncellemek, yenilemek zorundasınız. Bu nedenle, eski ekip arkadaşlarmızla sık sık toplantılar yapıyoruz. Durumu iyi analiz edip doğru ve hızlı aksiyon almalısınız. Çünkü olaylar çok hızlı gelişiyor. Mesela pandemi öngörülemeyen bir süreçti. Hızlı aksiyon alamazsanız, ayakta durmamız çok zor.


“AÇILIŞTA İKTİDAR VE MUHALEFET AYNI KAREDE”

Yeni şubenizin açılışında farklı siyasi partilerin temsilcileri vardı. Ortağınız Refik Özen, iktidar milletvekili olmasına rağmen, muhalefet de açılıştaydı. Bu durumu nasıl yorumlarsınız?

Bana göre bu çok normal. Muhalefet ve iktidarın bir arada olduğu kareler ülkemizin ihtiyacı. A ve b partisi gözetmeksizin bu tür açılışların olması gerekir.  Açılışımız, ailemizin işlerini layıkıyla yaptığını gösteriyor. Neticede biz Çarşı’da yetiştiğimiz içn herkesle iletişimimiz var.  Biz önce sanayici ve esnafız. Bunu hiç unutmamaya çalışıyoruz.  Bir de 2 yıldır süren pandemi, insanlara açılışlara gelmeyi çok özlettirdi. Kalabalıkta bunun da payı var.


İSTANBUL YOLU’NDA PANDEMİYE UYGUN MEKAN

 İstanbul Caddesi’nde yeni şube açma fikri nasıl gelişti?

Aslında biz İstanbul Yolu’nda 1989’dan beri varız. 4 bin metrekarelik ana mutfağımız olan yemek fabrikamızda 20 bin kişiye yemek üretiyoruz.  Matlı Plaza’nın alt katında dükkanlar vardı. 2012’de ilk kez Çarşı dışında Kestel’de lokanta açtık. Orada sanayiciyle buluştuk ve Çarşı’daki esnafın sanayici olduğunu gördük. Yalova Yolu’nda şube açmamızın nedeni, hem bölgedeki ihtiyaç, hem ana mutfağımızın burada olması hem de pandemiye uygun geniş ve yüksek tavanlı bir mekan fikrinden doğdu.

Yeni lokantanızla ilgili bilgi verir misiniz?

Yeni mekanımız 200 metrekaresi asma kat olan 600 metrekarelik, 225 kişiye hizmet verebilecek bir mekan.  25 kişiyi ağırlayabileceğimiz özel organizasyonlar için ayrı kapalı bir bölümümüz de var.  Burada Osmanlı mutfağı yemekleri sunulacak.  Pide çeşitlerimiz var ve sabah 06,00’dan itibaren çorba servisimiz başlıyor.   Akşam saat 20,30, 21,00’e kadar mekanımız açık. Menü diğer şubelerle aynı, 40 çeşit yemeğimiz çıkıyor.


4 MARKA 330 KİŞİLİK İSTİHDAM 20 BİN YEMEK

 Şirketlerinizde kaç kişiyi istihdam ediyorsunuz?

Grup şirketleri olarak 4 markamız var.  Abidin Usta Osmanlı Sofrası, Örnek Yemek Sanayi,   Örnek Lezzet Lokantası ve Özen Billuriye. Tüm şirketlerimizde 330 kişiye istihdam sağlıyoruz.  Bursa ekonomisine ciddi katkımız var. 60 yıldır şirketimizin ismi ve yapısı değişmedi.

Abidin Usta neden Nilüfer’de yok?

Aslında Nilüfer’de Podyumpark’ta ekspres tarzda varız. İleride neden olmasın?

Pandemi sürecinden nasıl etkilendiniz? Özellikle Örnek Yemek Sanayi bu süreçten nasıl çıktı?

İlk başta gerçekten olumsuz etkilendik. Tabii gıda fiyatları da buna etken oldu.  Ama ilerleyen günlerde sanayi ekonomisi canlandı ve üretim arttı. Fiyat anlamında ve ve karlılık olarak söylemiyorum ama  sanayi Bursa’da gelişti. Otomotivde  ve tekstilin bazı kalemlerinde işler açıldı, inşaat sektöründe daire satışları geldi. Pandemiden birkaç ay sonra hızlı bir şekilde toparlandık. TEKNOSAB ve TOGG gibi inşaatların yemek organizasyonunu yaptık. Toplamda 20  bin kişilik yemek üretimi yapıyoruz.


“KUZU TANDIR VE SÜT HELVASINDA ÇOK İDDİALIYIZ”

Lokantalarınızda en iddialı olduğunuz yemek ve tatlı hangisi?

Kuzu tandır ve süt helvası. Tabii ki ciger sarma,  kuzu incir haşlama, tas kebabı, dana kaburga,  hünkar beğendi, elbesan tava gibi Osmanlı mutfağını da lokantalarımızda bulabilirsiniz.

Abidin Usta’da fiyatlar nasıl?

Fiyatlarımız makul. Neticede kalite sunuyorsunuz.Bizim porsiyonlarımız iyidir. Beyaz yakalılar her gün az porsiyonla doyabilir. Yani porsiyonlarımızın hakkını veriyoruz.

Yeni yatırımlarınız olacak mı?

Yatay seyirde devam etmeyi düşünüyoruz.  Neticede  yatırımdan yeni çıktık. Öncelikle  süreci görmek istiyoruz. 10 gün önce hizmet vermeye başladık ve her geçen gün artan bir gidişat var. Açılıştan sonra işimizin artarak devam edeceğini düşünüyoruz.


“TERCİH NEDENİMİZ KALİTE”

Misafirlerinizin sizi tercih etmesi nedenleri hakkında neler söylersiniz?

Sürdürülebilir kalite bence. Kalite grafiğinizin standartları çok önemli. Bu, hem hizmetiniz, hem yemekleriniz, hem de mekanızla ilgili bir şey. Bir mekanın iş yapabilmesi için bir tane doğru yetmez. Birkaç doğruyu yan yana getirirseniz, neden tercih edilmeyesiniz?


“OLAY VE ÇAĞLAR AİLESİ HEP YANIMIZDA OLDU”

Son olarak eklemek istedikleriniz ve gelecek hedeflerinizle söyleşimizi noktalayalım.

Öncelikle dünyamıza sağlık diliyorum. Şu salgın belasından kurtulalım bir an önce ve eskiye dönüş yapalım. İnsanların gerçekten buna ihtiyaçları var.  Sürecin olumsuz etkileri olsa da mesafe ve temizlik gibi olumsuz etkileri de oldu.   Temizliğin ne kadar önemli olduğunu gördük.  Dinimizde de temizlik imandan gelir. Daha güzel günlerimizin olacağına inanıyorum. Bizde karamsarlık olmaz. OLAY ve Çağlar ailesine de çok teşekkür ederim. Her zaman yanımızda oldunuz.

FOTOĞRAFLAR: ÜNAL ÖZBAY

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X