Mustafa Özdal
Mustafa Özdal

Vali Küçük FETÖ’nün Bursa ayağına dair merak edilenleri açıkladı

​Vali İzzettin Küçük, Temmuz 2016’da göreve başladı.

Yaklaşık 4,5 aylık görev süresi boyunca kendisini çok fazla tanıma fırsatı bulamadık.

Ancak Şanlıurfa Valiliği döneminde onu tanıyanlardan son derece olumlu referanslar aldık.

Bursa’daki uygulamalarına baktığımız zaman da, demokrat bir vali profili izlenimi edindik.

Vali Bey, önceki akşam OLAY TV’de ilk televizyon programına çıkarak, merak edilen konularda soruları yanıtladı.

1 saati aşkın programda kendisine birçok soru yönelttim.

FETÖ sürecinden Bursa trafiğine varıncaya kadar kayda değer birçok şey söyledi.

İlerleyen günlerde Vali Küçük’ün açıklamalarını peyderpey paylaşacağım.

Bugün FETÖ operasyonlarının Bursa ayağına ilişkin verdiği bilgileri aktaracağım.

Vali Küçük’e hakkında işlem yapılanların bilançosunu sordum ve sarsıcı bir yanıt aldım.

Nitekim, bugüne kadar Bursa’da 403 kişi görevine geri dönmüş.

Vali Küçük, bu konuda kılı kırk yardıklarını söyledi.

Ayrıca Küçük, soruşturmalarda hangi kriterleri gözettiklerini de açıkladı ve bu konuda da önemli bilgileri paylaştı.

ByLock ve örgütün finans ayağıyla ilgili de sorularımızı yanıtlayan Küçük’ün açıklamalarının detayına geçelim.

 

BURSA’DAKİ FETÖ BİLANÇOSU

 

Bugüne kadar FETÖ soruşturmaları kapsamında Bursa’da hakkında işlem yapılan ve geri dönenlerin sayısı kaçtır?

 

– Bin 317 kamu görevlisi görevden uzaklaştırıldı. İhraç edilenlerin sayısı bin 817. 403 kamu görevlisi de göreve iade edildi. Göreve iade edilenlerin sayısı çok önemli. Bunun anlamı şu: İddia edildiği gibi, şunu atalım, bunu atalım mantığıyla değil, üstün körü bir şekilde değil,  kılı kırk yararak işlem yapıyoruz. Yanlış yapabiliyoruz  ama yanlıştan da dönüyoruz. Devam edelim. 772 kişi tutuklandı. Adli kontrol altında 383 kişi tutuluyor. 156 kişi de serbest bırakıldı. 33 kişi gözaltında, 158 kişi de firari durumda. 40 yıldır, örgütlenen sinsi bir yapıyla mücadele ediyoruz. Bukalemun gibi her kılığa girebiliyorlar. Bu yüzden mücadelemiz sürecek.

 

“İŞADAMLARIMIZ RAHAT OLSUN”

 

FETÖ’nün Bursa’daki finans kaynaklarının boyutu nedir?

 

– Ekonominin güçlü olduğu her yerde olmuşlar. Ama Bursa iş dünyasının çok cüzi bir parçasını oluşturuyorlarmış. Bu konuda şehrimiz gayet duyarlı davranmış. Sınırlı bir kesimi etkilemişler ve biz de gereken müdahaleleri yaptık.

 

Hakkında işlem yapılanlarla geçmiş yıllarda iş yapan kişilerin tedirginlikleri var…

 

Asla tedirgin olmalarına gerek yok. Neyse o görülmüştür. İş dünyası bu ülkenin en kıymetli kesimlerinden biridir ve devlet de her zaman onların yanındadır. Bu örgütle ilgisi olmayan her işadamı başımızın tacıdır, tedirgin olmasınlar. Yakalanmış kişilerle geçmişte iş yapmış, yemek yemiş, selam vermiş olabilirler.  Rahat rahat işlerini yürütsünler. Bizim konumuz bu değil. FETÖ’cülerin üzerine güçlü bir şekilde gidiyoruz ama adil olma konusunda da güçlü bir kararlılığımız var. Masumları savunmak da bizim işimiz. Hem hainleri yakalayıp hem de masumları ayırt edebiliriz.

 

BYLOCK’TA KIRMIZI, TURUNCU VE MAVİ KATEGORİSİ

 

Darbe girişiminin ardından ByLock’un varlığını öğrendik. ByLock’la ilgili bilgi verir misiniz?

 

– ByLock, FETÖ’nün iç haberleşme sistemidir. Ama turuncu, kırmızı ve mavi kategorileri vardır. Kırmızı kategoride olanlar, sürekli bu sistemi kullananlardır. Turuncu daha az aktif olanlardır.  Mavi kategoridekiler de 3-5 kez kullananlardan oluşur. Tüm  bunların hukuk önündeki karşılığı farklıdır. ByLock kullanan herkes aynı kategoride değildir. Kırmızı kategoride olanlara diyoruz ki bunlar yüzde yüz örgüt militanıdır. Hukuk beyin cerrahlığından daha ince bir iştir. Suç vardır ama her suçlunun hikâyesi farklıdır.

 

“ÖRGÜTÜN OPERASYON GÜCÜ KALMAMIŞTIR”

 

Örgütün beli kırıldı mı?

 

– Örgütün silahlı olarak operasyonel gücü kalmamıştır. Ekonomik olarak da büyük bir operasyon yapacak gücü kalmamıştır.  Ama yurtdışında bunların PR’ını yapanlar vardır. Avrupa’da, ABD’de etkilidirler. Bursa’dan bakıyorum milletin canını acıtacak güçleri kalmamıştır. Yurtdışında bunların bir gücü olduğu belli. Bunun üzerine de devlet kararlılıkla gidiyor.

 

SELAMİ YILDIZ VE POLİSLERE TEŞEKKÜR

 

15 Temmuz’dan bu yana Bursa Emniyet’inde de açığa almalar ve ihraçlar yaşandı. Emniyet personelinin hem sayısı azaldı, hem de iş yükü arttı. Bu sorun giderildi mi?

 

– Bursa Emniyeti’ne teşekkür ediyorum. Yüksek bir görev şuuruyla hareket ettiler.  Her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.  Emniyet ve jandarma görevlileri çok fedakârca görev yaptılar. 15 Temmuz’dan sonra da Bursalıları üzecek bir hadise olmamıştır.

 

Valilik’teki komisyona başvurular ne düzeyde? Hâlâ başvurular oluyor mu?

 

– Başvurular devam ediyor. Ancak burada yanlış bir bilgi var.  Başvuruları biz değerlendirmiyoruz. Biz sadece dilekçeleri alıp, hiç bekletmeden Ankara’ya yolluyoruz.  Sadece belediye personeline yönelik değerlendirme notumuz oluyor. Bin 900 başvuru oldu bugüne kadar. Bu konuda kendisini mağdur hisseden herkese, kendilerini aklayan ne belge varsa gönderin diyoruz.  

 

FETÖ KRİTERLERİ

 

Bir kişiyle ilgili işlem yapılması için hangi kriter gözetiliyor? Mesela, Bank Asya’dan havale göndermek bir delil sayılıyor mu?

 

– Net ve somut kriter arıyoruz. O onu dedi, bu onunla yemek yedi gibi şeylerle ilgilenmiyoruz. Bank Asya’dan havale göndermesi yeterli değil. Bir kere ByLock’un kırmızı kategorisinde olması bizim için önemli.  Bank Asya’dan kredi çekmiş veya havale göndermiş olabilir. Ancak, söz konusu banka bir dönem çağrı yapmıştı hatırlarsanız. O çağrıya uyup, o tarihlerde hesaplarında bir yükseliş olanlar varsa  o bir delildir. Mesela, 50 lira hesabı vardı, çağrıdan sonra 30 bin lira olmuştur. Demek ki çağrıya cevap vermiş. Deniliyor ki, ‘efendim Bank Asya’da küçük bir hesabım vardı, içeriye aldılar.’ Yok öyle bir şey.  Ama hesabında bir yükseliş varsa örgütsel bir amaç vardır orada. Bir de bunların derneklerinin yönetim kurulu üyesi olanlar delil. Üye olanlardan söz etmiyorum. Çünkü üyelik başka bir şey. Yönetici olmak ve bu faaliyetini 2016’ya kadar yürütmek önemli. Ancak üyelik başlı başına bir delil değil. Bu bize tek başına bir şey ifade etmiyor. Bir de 17 ve 25 Aralık bir ölçüt. Cumhurbaşkanımız, bu tarihten sonra bunların hain bir terör örgütü olduğunu söyledi. Bu tarihten öncesi ve sonrası farklıdır. Kısaca, somut deliller arıyoruz, öyle iddia edildiği gibi afaki şeylere bakmıyoruz. Biz hukuk devletiyiz.

 

Peki Aktif-Eğitim-Sen için de aynı durum geçerli mi?

 

– Hayır, onlar için farklı. Orada hem üyeler, hem yöneticiler…

 

“İSİMSİZ İHBAR KABUL ETMİYORUZ”

 

İhbarlar gelmeye devam ediyor mu?

 

– İhbarlar var ama isimsiz ihbarları değerlendirmiyoruz. FETÖ konusunda bilgi sahibi olanlar, isimlerini bildirerek bizimle paylaşsınlar. Merak etmesinler, isimlerini kimseyle paylaşmıyoruz. Bu bir vatandaşlık görevidir. 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X