Avatar
Özgür Erdursun

Torba yasada neler yok

Sosyal güvenlik konularındaki bilgiler daha çok kulaktan kulağa ve doğru olmayan bir şekilde yayılıyor. Yanlış bilgilerin telafisi ise düzeltilmesi zor sonuçlar doğuruyor. Başta emeklilik olmak üzere birçok sosyal güvenlik konusunda vatandaşlar mağdur oluyor.
Bu nedenle doğru bilgileri paylaşmak amacıyla her salı saat 20.30’da OLAY TV’de karşınızdayız. Her pazartesi OLAY gazetesinde de karşılaştığınız sorunlar konusunda sizi aydınlatacağız.
 
Milyonlarca vatandaşımızın beklediği torba yasa 10.9.2014 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Ne var ki, tasarı hayal kırıklığına neden oldu.
 
Torba yasada neler olduğunu birçok yerde okudunuz ama asıl olması gerekenleri sıralamak istiyorum:
 
►Emeklilikte yaşa takılanlar kendilerine 1999 yılında yapılan haksızlığın düzeltileceğini beklemekteydiler. Ama torba yasada emeklilikte yaşa takılanlara ne emeklilik ne de sağlık haklarından ücretsiz yararlanma konusunda maalesef hak verilmedi.
 
►Emeklilikte yaşını doldurmuş, yılını doldurmuş prim günü eksik olanların geçmişe dönük borçlanma yapıp prim günlerini doldurup emekli olacakları konusunda çok konuşuldu hatta 5 yıl 1800 güne kadar borçlanma yapılacağı yazıldı çizildi. Sonuç olarak prim günü eksik olanların da hevesleri kursaklarında kaldı. Maalesef bu durumda olanlara da hiçbir hak verilmedi.
 
►Bağ-Kur’a prim borcu olan şirket ortakları ve kendi adına işyeri olan esnafın Bağ-Kur’a ödemeleri gereken primlerin torba yasayla asıl primleri sabit kalarak gecikme faizinin yapılandırma ile bir kısmı silinecek.
 
►Torba yasada beklenti, zorunluluk esasına dayanan Bağ-Kur günlerini istemeyen kişilerin geçmişe dönük olarak bu borçlarından kurtulmalarıydı. Fakat torba yasada maalesef Bağ-Kur borçlarının geçmişe dönük silinmesi konusunda bir madde yok.
 
►Torba yasada Bulgaristan’dan gelen vatandaşların borçlanmalarındaki haksızlıkların da giderilmesi bekleniyordu. Bulgaristan’dan zorunlu göçe tabi olarak gelenlere 2008 yılında Bulgaristan’da çalıştıkları dönemleri Türkiye’den borçlanma hakkı verilmişti. 2008 yılında sadece zorunlu göçe tabi olarak gelenlere bu hak verildi kaçak ya da turist olarak gelenlere borçlanma hakkı verilmedi. Bulgaristan’dan gelenlerin hepsi biliyoruz ki, bir zulümden kaçmışlardı. Bu nedenle turist olarak gelenler fotoğraf makinelerini boynuna takıp resim çekip tatil yapmak için gelmediler. Bir kısmının aileleri dağılmış, bir kısmı Türkiye’de, bir kısmı Bulgaristan’da kalmıştı. İnsanlar her türlü yolu deneyip Türkiye’ye gelmek istediler. Kimi zorunlu göçe tabi olarak geldi, kimi turist kimi de kaçak olarak geldi fakat borçlanma hakkı sadece zorunlu göçe tabi olarak gelenlere verildi, torba yasayla kaçak ve turist olarak gelenlere maalesef Bulgaristan’da çalıştıkları süreleri borçlanma hakkı verilmedi.
 
►Torba yasada beklentiler ve hayal kırıklığına neden olan konular sadece bunlar mıydı, tabii ki hayır. Birçok kişiyi, özellikle kadınları ilgilendiren konular da var. O konuların detaylarına da bir sonraki yazımda değineceğim.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X