Avatar
Özgür Erdursun

Bulgaristan’dan gelen tüm soydaşlarımız neden SGK’ya borçlanamıyor?

1989 yılında on binlerce  Türk büyük bir zulümden kaçarak Bulgaristan’dan Türkiye’ye geldi. 1 Ekim 2008 tarihinde 5510 sayılı yasayla Bulgaristan’dan gelenlere borçlanma hakkı verildi. Fakat sadece zorunlu göçe tabi olarak gelenlere bu hak verildi.

Kaçak ya da turist olarak gelenlere SGK’ya borçlanma hakları verilmedi. Aslında o dönemde turist olarak gelenler boynuna fotoğraf makinesini takıp gezmeye gelmedi, büyük bir zulümden turist olarak kaçabildi ya da bir bölüm de zulümden kaçarak geldi. 1989-2008 yılları arasında zorunlu göçe tabi olarak gelenlere borçlanma hakkının verilmesi ve zulümden kaçarak gelen ya da turist olarak gelenlere borçlanma hakkının verilmemesi büyük bir haksızlığa sebep oldu. Bu haksızlığın ortadan kaldırılmasını bekleyen binlerce kişinin beklentilerini yetkililerin artık görmesi gerekiyor.

Türkiye’ye geldiklerinde çalıştıkları halde sigortası yapılmamış ya da geç sigortası yapılmış kişiler bugün yaşları emeklilik için aranan şartları tamamladığı halde emekli olamıyorlar. Geçimlerini sağlamak için kendi yaşıtları gibi emekli maaşı alamıyorlar. Geçinmek için çalışmak zorundalar. Ellerinde Türk kimliği olmadığı halde ülkemizde birçok haktan yararlanan kişilerden önce sırf Türk vatandaşı olduğu için zulüm gören, her türlü zulme rağmen Türklüğünden vazgeçmeyen Bulgaristan göçmenlerinin SGK’ya borçlanma hakkını vicdanen hak ettiklerini düşünüyorum. Bu hak yasalarla da kendilerine verilmelidir.

 

BİLGİ: Bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin 6736 sayılı Kanun 19/08/2016 tarihli ve 29806 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Söz konusu bu kanun ile, 30.06.2016 tarihi itibarıyla gecikmiş vergi borçlarında Yurt İçi ÜFE oranında güncelleme, Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Trafik Para Cezalarında önemli indirim, peşin ödemelerde Yurt İçi ÜFE oranında hesaplanan ayrıca %50 indirim, vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının %50’sinin silinmesi, Varlık Barışı, vergi ihtilaflarının sulh yoluyla sonlandırılmasında %80’e varan indirim, işletme kayıtlarının cezasız ve faizsiz olarak gerçek duruma uygun hale getirilmesi, eczanelerde cezasız faizsiz stok düzeltme, matrah ve vergi artırımında vergi incelemesinden muafiyet, inceleme ve tarhiyat safhasındaki borçlar için yapılandırma, beyan edilmemiş gelirler ve kazançlar için pişmanlıkla cezasız ve faizsiz beyan, yapılandırılan borçları kredi kartı ile ödeme, 6552 sayılı Kanun kapsamında devam eden borçların yeniden yapılandırılması, vadesi 31.12.2011 tarihinden önce olan 50 TL ve altındaki borçların silinmesi gibi çok önemli imkanlar getirilmiştir.

 

SORU: Özgür Bey, ben 12.02.1971 doğumluyum. Almanya da yaşıyorum. Almanya’da da Türkiye’de de hiçbir çalışmam yok ancak 01.05.1991 tarihinde Almanya’da doğum yaptım. Herhangi bir çalışmam olmasa da yapmış olduğum bu doğum ile Türkiye’den emekli olabilir miyim? Elif YURDACAN.

 

CEVAP: Elif Hanım, yurtdışında yapmış olduğunuz doğumun tarihini Türkiye’de işe başlangıç tarihiniz olarak saydırarak 47 yaş, 5450 gün şartı ile 12.02.2018 tarihinde emekli olabilirsiniz. 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X