Bursalılar bize güvensin

Bursa Çimento’nun yeni yatırımla ilgili kararlılığında bir eksilme olmadığının altını çizen Genel Müdür Osman Nemli, ”Bunu bir şekilde yapacağız. En iyi teknolojileri kullanacağız. Avrupa’ya bile örnek olacak” dedi. 

Bursalılar bize güvensin

Bursa Çimento Fabrikası AŞ Genel Müdürü Osman Nemli, tartışma yaratan yeni yatırımları ile ilgili olarak, şehre zarar veren bir şeyin altına imza atmayacaklarını, Bursalılar’dan kendilerine güvenmeye devam etmelerini istedi.

Osman Nemli, Bursa Çimento’nun 1966 yılında Türkiye’nin ilk çok ortaklı şirketlerinden birisi olarak kurulduğunu söyledi. Firmanın hakim bir ortak olmadan bin 200 kişiyle, Bursa ticaret erbabının kurduğu bir şirket olduğunu hatırlatan Nemli, “1969 yılında 280 bin ton klinker kapasitesi ile hizmete giriyor. Firma kurulurken, Devlet Planlama Teşkilatı da yer gösteriyor ve şu anki yerinde 1969 yılında üretime başlanıyor. Bursa Çimento’nun, son rakamlara göre, Marmara Bölgesinde yüzde 8 civarında pazar payı var” diye konuştu.

MEVCUT HATLAR ESKİDİ

Firmanın yan sektörlerde de yatırım yaptığına dikkat çeken Nemli, “Bursa Beton’un tamamının, Çemtaş’ın yüzde 58’inin, Roda Liman’ın yüzde 50’sinin, yan kuruluş olan Ares Çimento’nun da yüzde 100’ünün sahibi. Ayrıca Bursa Beton’un agrera şirketinin de sahibi” dedi. Bursa Çimento fabrikasının 500 çalışanı bulunduğunu, bağlı şirketleri ile birlikte bu sayının bin 500’e çıktığını anlatan Nemli, iki üretim hatlarının olduğunu dile getirdi. Nemli, “Emisyon değerleri yasal değerlerin altında olmasına rağmen birisi 47, diğeri de 30 küsür yaşında. Oldukça yıpranmış. Bütün yenileme çabalarına rağmen kapasitelerinin sonuna gelmiş, hatlar teknolojik olarak eski sayılabilecek ve bundan daha ileriye gidemeyecek” ifadelerini kullandı. Eskiyen teknolojiyi yenilemek istediklerinin altını çizen Nemli, bu nedenle yeni yatırım kararı aldıklarını kaydetti.

AVRUPA’YA BİLE ÖRNEK OLACAK

Bursa Çimento’nun yapmayı planladığı, ancak bazı akademik odaların ve derneklerin itirazları nedeniyle mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiği yeni yatırımla ilgili hukuki sürecin devam ettiğine işaret eden Osman Nemli, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Yatırım kararlılığımızda bir eksilme yok. Bunu bir şekilde yapacağız. Hem Türkiye hem Bursa Bursa hem de Bursa Çimento adına yapacağız. Bizim temel amacımız kapasite artırımı değil, teknolojimizi yenilemek. İddialıyız, dünyadaki en iyi mevcut teknolojileri kullanacağız. Avrupa’ya bile örnek olacak yeni üretim hattı yapacağız. Bu, Bursa’da 120 milyon dolar ile tek kalemde yapılmış en büyük yatırımlardan biri olacak” ifadelerini kullandı.  

ESKİ HATLAR KULLANILMAYACAK

Yeni yatırım ile mevcut fabrika alanının dışına çıkılmayacağını vurgulayan Nemli, “Fabrikanın sanayi imarlı sınırları içinde başka bir alana kurulacak. Mevcut olanlar çalışmayacak. Şu anda da emisyon değerleri açısından yasal limitlerin altındayız, ancak yeni yatırımla daha düşük emisyon değerlerine de ulaşmak mümkün. Fakat teknolojileri itibariyle şu andaki fırınlar artık uygun değiller” diye konuştu. 

EMİSYON DEĞERLERİ DÜŞECEK VERİMLİLİK ARTACAK

Osman Nemli, çimentoda en önemli girdilerden birisinin kömür ve elektrik olduğunun altını çizerek şunları kaydetti: “Mevcut fırınlar ile enerjiyi daha aşağıya çekmemiz mümkün değil. Onlar da sınırlara dayanmış durumda. Bugün geldiğimiz noktada dünyadaki en iyi teknolojilerin rakamları, bizim burada kullandığımız rakamların yüzde 15-20 daha altında. Hem verimlilik hem emisyon anlamında bu fırınlar daha iyi hale getirilemezler. Yeni yapacağımız hattın kapasitesi eskisinden fazla olmasına rağmen emisyon değeri daha düşük. Bize verilen izin 2,5 kat kapasite artışı ancak, bizim onu kullanma imkanımız yok.”

ÇİMENTO İHTİYACI ÜRETİLENDEN FAZLA

Bursa’ya zarar veren bir şeyin altına imza atmayacaklarını iddia eden Nemli, “Bursalılar bize güvenmeye devam etsinler. Biz Bursa ile beraber varız” dedi. Bursa’nın Türkiye’nin hızlı büyüyen şehirlerden birisi olduğuna işaret eden Nemli şöyle devam etti: “Bursa’nın lojistik değerini çevre bölgelerdeki yatırımlar artırıyor. İstanbul, Kocaeli tarafında hem sanayi hem de konut anlamında büyüyecek yer kalmadı. Arazi fiyatları çok arttı. Bu çerçevede Bursa büyük bir şehir. Bursa’nın çimento ihtiyacına baktığımızda ise bizim üretebileceğimizin çok üzerinde. Bunu, çevre şehirlerden gelen çimentolar takviye ediyor şu anda. Bunun da kaybı var. Çünkü en yakındaki fabrika 100 kilometre, bir sonraki ise 200 kilometre uzaklıkta bulunuyor.”

SEKTÖRDE MALİYET BASKISI ALTINDA 

Bursa Çimento Genel Müdürü Osman Nemli, 2017 yılının ikinci yarısının iyi geçtiğini belirterek, “Çimento fiyatları yılın son çeyreğinde yüzde 10 artış gösterdi. Buna karşın, kömür fiyatları ikiye katlandı, elektrik fiyatları ise yüzde 8 yükseldi. Ancak sektöre yansıması yüzde 8 olmayacak. Çünkü sektör nisan ayında serbest tüketici olarak ulusal tarifeden elektrik alma hakkını kaybediyor. Muhtemelen yüzde 20 fiyat artışı bekleniyor. Üretimimizde elektrik ve kömür fiyatları maliyetin yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor. Bu rakamlar iki katına çıkmış durumda ama çimento fiyatı yüzde 10 zamlandı. Sektör ciddi bir maliyet baskısı altında” diye konuştu. 2018 yılının da bir önceki yıl gibi geçmesini beklediklerini dile getiren Nemli, mevsim olarak yumuşak kış koşullarının sektöre destek verdiğini, mega projelerin hız kazandığını bildirdi.  

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X