Bursaspor’u kim ayağa kaldıracak?

61 yıllık tarihinin en zor günlerini geçiren Bursaspor için mayıs ayındaki kongre büyük önem taşıyor. Bursaspor’un yeniden eski günlere dönebilmesi için, güçlü bir yönetimle birlikte tüm kentin ve muhteşem taraftarın daha fazla sahip çıkıp, desteklemesi gerekecek.

Bursaspor’u kim ayağa kaldıracak?

ERDAL AKÇAY

Türk futbolunun önemli kilometre taşlarından biri olan Bursaspor, büyük bir mucize olmazsa 61 yaşına TFF 3.Lig’de girecek. 1 Haziran 1963’te Acar İdmanyurdu, Pınarspor, Çelikspor, İstiklal ve Akınspor’un birleşmesiyle kurulan Bursaspor, o günden bu yana hem kent hem de Türk futbolu açısından önemli bir yere sahip oldu. Kulübün armasındaki beş küçük yıldız, Bursaspor’u kuran beş amatör spor kulübünü simgelemekte.

TARİHİ BAŞARI DOLU

Renklerini Uludağ’ın beyazı ve Bursa ovasının yeşilinden alan yeşil beyazlılar geride kalan 60 sene içerisinde 1 Süper Lig şampiyonluğu, 1 Türkiye Kupası, 2 Başbakanlık Kupası ve 2 de 1. Lig şampiyonluğu yaşadı. 1974-75 sezonunda Avrupa Kupa Galipleri Kupası’na katılan Bursaspor çeyrek finale kadar yükselip SSCB’nin şampiyon olan dünya devi Dinamo Kiev’e elenerek Avrupa 5.’ciliği elde etti.

5 YIL ÜST ÜSTE AVRUPA’DA

1986-87 sezonunda Avrupa Kupa Galipleri Kupası’nda ilk turunda Hollanda’nın Ajax takımına elendi. Ancak Ajax’ın o sezon Avrupa şampiyonu olması unutulmamalı. Yeşil beyazlı takım 2009-2010 sezonunda Süper Lig şampiyonu olmayı başararak Türk futbol tarihini adeta yeniden yazdı. Ülkemizi Şampiyonlar Ligi’nde temsil eden ve üst üste 5 yıl Avrupa kupalarında boy gösteren yeşil beyazlı kulüp 2018-2019 sezonunda ne yazık ki bir kez daha Süper Lig’e veda etti.

YAZICI SONRASI HÜSRAN

Dik duruş başkan İbrahim Yazıcı ile 2010’da Süper Lig şampiyonu olan ve üzerindeki borç yükünden neredeyse tamamen kurtulan Bursaspor, Yazıcı’nın 2013 yılında vefat etmesinin ardından göreve gelen yönetimlerin hesapsız kitapsız yaptıkları transferler sonucu adeta borç batağına sürüklendi. Son 11 yılda oyuncu satışından 42 milyon euro bonservis geliri elde etmesine rağmen bugün 1,5 milyar lirayı bulan borcu ve 2 yıldır transfer tahtasının kapalı olması nedeniyle tamamı altyapısından yetişmiş U17-U19 takımı ağırlıklı oyuncularıyla 2.Lig’de düşme hattında çırpınıp duruyor.

HARÇER SAPLADILAR

Önce 1.Lig, sonra 2.Lig’e düşen Türk futbolunun 5 numaralı şampiyonu Bursaspor, İbrahim Yazıcı dönemi sonrasındaki yönetimler tarafından adeta soyup soğana çevrildi. En büyük alacaklı Ali Ay ile Süper Lig’den düşen Bursaspor’a, özellikle Hayrettin Gülgüler-Emin Adanur yönetiminin sapladığı hançerler hem sportif, hem de mali açıdan çöküşü iyice derinleştirdi. Geçen sezon başında kimsenin aday çıkmaması üzerine başkanlığa adaylığını koyan Recep Günay’ın şehirden yükselen tüm kongre kararı al çağrılarına ve kulüp üyelerinden 1000’in üzerinde imza toplanmasına ve mahkemeye başvurulmasına dahi kulaklarını tıkayıp Özer Hurmacı, Enver Cenk Şahin, Hasan Ayaroğlu ve Kubilay Sönmez’i göndermesi çöküşü daha da derinleştirdi.

İŞ İŞTEN GEÇMİŞ OLDU

Futbolculara ödeme yapmayan, kulüp lisans alamadığı için TFF’den 3 puan silme cezası gelmesini dahi önleyemeyen Recep Günay ‘kulübün hakkını arıyorum’ diyerek eski yöneticilere davalar açmaktan başka bir şey yapmadı. Ülkemizde en basit davanın dahi yıllarca sürdüğü gerçeği ortadayken yapılan bu hamleler kendi başarısızlığını örtmekten öteye gitmedi. Bursaspor’dan en büyük alacaklı gözüken eski başkanlardan Ali Ay’ın kongre çağrılarını da dava tehditleriyle geri çeviren Recep Günay aralık ayı sonunda ocak ayı için olağanüstü kongre kararı alsa da iş işten geçmiş oldu.

ZAMAN BIRAKILMADI

Üstüne üstlük devlete olan vergi ve SGK borçlarının taksitlerinin ödenmemesi üzerine yapılandırmaların bozulması kulübün sırtına en az 100 milyon lira daha borç binmesine neden oldu. Bursaspor’un efsane kaptanlarından Sinan Bür’ün başkanlığında yeşil beyazlı formayı yıllarca giymiş futbolculardan oluşan yeni yönetim 21 Ocak’ta göreve seçilse de önlerinde ne transfer tahtasını açmaya ne zaman ne de maddi imkan olmayınca yola mevcut oyuncularla devam edildi.

KALEM KALEM BORÇLAR

Ocak ayındaki olağanüstü kongrede kulübün kamuya olan borçları; SSK,vergi, belediye ve diğer yasal yükümlülükler, 252 milyon 385 bin lira. Yönetici borçları 466 milyon 494 bin lira. Ticari borçlar 42 milyon 722 bin lira. Bankalara olan borçlar 144 milyon 892 bin lira. Geçmiş dönem kıdem ihbar ve diğer giderler 13 milyon 698 bin lira. Geçmiş sportif faaliyetler borçları 317 milyon 944 bin lira olarak açıklanmıştı.

TAHTA MUTLAKA AÇILMALI

FIFA’daki 21 dosyadan dolayı 300 milyon lira borcu bulunan Bursaspor’un 18 veya 26 Mayıs’ta yapılacak olağan genel kurulunda seçilecek yeni yönetimini zor ve bir o kadar yoğun günler bekliyor. Eski yöneticilere, devlete, eski futbolculara, bankalara toplamda 1,5 milyar lirayı bulan borçla 3.Lig’in yolunu tutmaya hazırlanan Bursaspor’da kurtuluş umudu olarak gösterilen şirketleşme konusunda da çalışmalar yapılıyor. Bakalım kongrede üyeler nasıl bir şirketleşme modeline onay verecek? Rahmetli başkanlardan Hikmet Şahin Yiğit düştüğü yerden kalkacak” söyleminin bir kez daha gerçekleşmesi için güçlü bir başkan ve yönetimle birlikte tüm kentin ve muhteşem taraftarın Bursaspor’a daha fazla sahip çıkıp, desteklemesi gerekecek.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X