Avatar
Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç

İşitmeniz bir anda kaybolabilir!

Uzun süredir kulak hastalığı olanlarda veya belli bir yaşın üstündeki kişilerde yavaş yavaş işitmenin azalması beklenen bir olaydır. Ama işitme duyusu ortada hiçbir neden yokken birdenbire kaybolabilir. Bu fenomene “Ani İşitme Kaybı” adı verilmektedir.

* Ani işitme kaybı nedir?

Ani işitme kaybı kısa bir süre içinde genellikle tek kulakta işitmenin kısmen veya tamamen kaybedilmesidir. Tıbbi tanımı “Üç gün içinde birbirini izleyen 3 frekansta işitmenin en az 30 dB(desibel) veya daha fazla azalması” dır. Burada frekans sesin inceliğini veya kalınlığını, desibel de sesin şiddetini gösteren birimlerdir. Sadece ince sesleri veya sadece kalın sesleri kaybedebileceğiniz gibi, bütün sesleri kaybetmeniz de mümkündür. Bu hastalık tıbbi bir acil durumdur. Birçok kişi sabah uyandığında işitmesinin olmadığını fark eder. Bazen o kulakla telefonla konuşamaz. Çınlama veya baş dönmesi de işitme kaybına eşlik edebilir.

* Ani işitme kaybı neden olur?

Şu ana kadar ispatlanmış hiçbir neden ortaya konamamıştır. Ama şüpheli etkenler vardır. Bunların başında virüsler gelmektedir. Damar tıkanıklıkları, kendi savunma sistemimizin hastalıkları veya travmalar da şüpheliler arasındadır.

* Nasıl tanı konulur?

Her Kulak Burun Boğaz kliniğinde yapılan basit bir işitme testi ile tanı konabilir. İşitme kaybı ile seyreden başka hastalıkların ayırıcı tanısı için de radyolojik görüntüleme kullanılabilir. Ama şart değildir.

* Ne sıklıkta görülür?

Ani işitme kaybı 1-5/10000 sıklıkta görülen nadir bir hastalıktır. Uluslararası sağlık kurumları tarafından araştırma çalışmalarının ve ilaç yatırımlarının az olduğu yetim hastalıklar sınıfında kabul edilmektedir.

* Nasıl tedavi edilir?

Ani İşitme Kaybı tedavisi için herhangi bir ülkede resmi olarak onaylanmış ilaç veya yöntem bulunmamaktadır. Tedavi klinik deneyimler ışığında sürdürülmektedir. Ulusal veya uluslararası tavsiyelere uygun ilaçlar kullanılmaktadır. Kortikosteroidler, vasodilatötörler, reolojik ajanlar, antiviraller, diüretikler, Tri-iodobenzoic asit deriveleri, hiperbarik oksijen denenmiştir. Fakat yapılan analizlerde, hiçbir ilaç randomize placebo kontrollü çalışmalarda yararlı olduğunu kanıtlayamamıştır.

* Randomize placebo kontrollü çalışma nedir?

Hastaların rastlantısal olarak 2 gruba ayrıldığı, bir gruba ilaç ve diğer gruba etkisiz madde verildiği çalışmalardır. Bu çalışmanın sonucunda bir ilacın gerçekten etkili olup olmadığı anlaşılır. Bu tip çalışma yapılmadan hiçbir ilaç için belli bir hastalığı tedavi ediyor denemez.

* Siz hangi tedaviyi uyguluyorsunuz?

Biz kliniğimizde Amerikan ve Avrupa uygulama kılavuzlarında tavsiye edilen kortikosteroid tedavisinin modifiye edilmiş bir şeklini kullanıyoruz. Hem damardan, hem ağızdan hem de kulak içine ilaç uyguluyoruz. Tedavi sonuçlarımız uluslararası standartlara eşittir. Fakat istatistiki rakamların ötesinde, elde edilen sonuçlar hastalar için yeterli değildir.

* Kaybolan işitme ne oranda geri dönüyor?

Hastaların %50’ye yakını ilk 14 günde kendiliğinden iyileşebilir. Kalan hastaların %25’inde kısmi geri dönüşler görülebilir. Diğer hastalarda işitme kaybı kalıcı olmaktadır.

* Gazetelerde oksijen tedavisi ile ilgili reklamlar görüyoruz, bu tedavinin de faydası yok mu?

Söylediğim tedavi sonuçları hiperbarik oksijen tedavisi için de geçerlidir. Uluslararası kılavuzlarda ilk 3 ay içinde uygulanabileceği belirtilmektedir. Ama ülkemizde ilk 1 ay içinde uygulandığında SGK tarafından karşılanmaktadır.

* Yeni bir tedavi yöntemi için hiç mi umut yok?

Ani işitme kaybı için ilaç geliştirme çalışmaları sürüyor. Hatta kulak içine yapılan yeni bir molekülün Faz III çalışmaları bizim kliniğimizin de içinde olduğu uluslararası bir konsorsiyum tarafından sürdürülmektedir.

* Faz III çalışma ne demek?

Daha önce hayvan çalışmalarında etkinliği gösterilmiş bir molekülün ilaç olarak onaylanması için belli aşamalardan geçmesi gerekir. Faz I çalışmalarda sağlıklı gönüllüler üzerinde ilacın etki/yan etkileri değerlendirilir. Faz II çalışmalarda hasta gönüllülerde ilacın etkinliği ölçülür. Faz III çalışmalar daha fazla sayıda gönüllü hastada yapılan çok merkezli, çift kör çalışmalardır. İlacın etkinliği, dozu değerlendirilir. Yararlı olduğu ispatlanan ilaçlar ruhsat alabilir.

* Son olarak aniden işitme kaybı yaşayan hastalara ne önerirsiniz?

Öncelikle hemen bir Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanına başvurmalarını ve işitme testi yaptırmalarını öneririm. İlk 14 günde hangi tedavi uygulanırsa uygulansın veya hiç tedavi uygulanmasın hastaların %50’ye yakınının kendiliğinden iyileştiği unutulmamalıdır. Önemli olan iyileşemeyen hastaları tedavi edebilmektir. Ne yazık ki şu anda elimizde kendini ispatlamış bir yöntem yoktur. Deneyimlere göre tedavi edeceğini umduğumuz ilaçlar verilmektedir. Yeni ilaçlar için gönüllü olmak isteyen hastalar ise çalışma merkezlerine başvurarak şanslarını deneyebilirler. 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X