Maliyetlere enerji tasarrufu modeli

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerji verimliliğinin toplumsal kültürün parçası haline gelmesinde kamunun örnek olmasını amaçladıklarını söyledi.

Maliyetlere enerji tasarrufu modeli

Dönmez, Enerji Verimliliği Derneği İstişare Toplantısı’ndaki konuşmasında Türkiye’nin enerji zengini bir ülke olmadığını belirterek, yurt dışı kaynaklı her enerjinin ekonomiye yük olduğunu vurguladı. Ülkenin enerji talebinin giderek arttığını ifade eden Dönmez, enerji yoğunluğunun gelişmiş ülkelere kıyasla yüzde 40’a yakın azaltılabilecek bir potansiyel olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı’nı yaklaşık 1,5 yıl önce uygulamaya başladığını hatırlatan Dönmez, bu kapsamda 2017-2018 döneminde enerji verimliliğine 1,35 milyar dolar yatırım yapıldığını anlattı. Bu yatırımın karşılığında 308 milyon dolarlık bir tasarruf elde edildiğini kaydeden Dönmez, ‘’Bu konuda kamunun örnek olmasını istiyoruz” dedi. 

200 MİLYON DOLARLIK KREDİ

Dönmez, 2023 sonuna kadar kamu binaları için en az yüzde 15 enerji tasarrufu elde edilmesi gerektiğini dile getirerek, ‘’Kamu binalarındaki dönüşüm için Dünya Bankası’ndan yaklaşık 4 milyon doları hibe olmak üzere 200 milyon dolarlık kredi temin ettik. Kamunun yıllık enerji gideri yaklaşık 6 milyar lira. Burada yüzde 40’a varan, yani 2,4 milyar liralık enerji tasarruf potansiyeli söz konusu” diye konuştu. Enerji Performans Sözleşmelerini (EPS) devreye alacaklarını belirten Bakan Dönmez, şöyle devam etti: ‘’EPS ile kamu idarelerinin maliyetlerini, sağladıkları tasarruflar karşılayacak. Enerji verimliliği danışmanlık şirketleri kurumlarda etütlerini yapacak ve uygulanacak verimlilik önlemlerini belirleyecek. Uygulama aşamasından sonra, referans tüketimle yeni tüketim arasındaki farkı tahsil edecek ve sistemi süreç sonunda kurumlara devredecek.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X