Noterlik sınavla olacak

Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar, noterliğin emekli mesleği haline geldiğini, noterlerin gençlik aşısına ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Noterlik sınavla olacak

Hazırlanan yasa tasarısıyla noterlik müessesesi için dünyada yaygın olarak uygulanan ve liyakatı esas alan sınav sisteminin devreye alınacağını belirten tutar, ”Maalesef belgeyle noterlik bir bizim ülkemizde kalmış durumda.

Yeni mezun olan bir hukukçunun şu anda Türkiye’de noter olması imkansız. Ancak sınav sistemi gelince yeni mezun bir hukukçu noter olmayı hak ediyorsa olabilecek” dedi.

Düzenlemenin yasalaşması halinde 5 yıl noter yardımcılığı görevini yapanların da bu sınava girebileceğini anlatan Tutar, sahada uzmanlaşan yardımcıların mesleki tecrübeleri gereği noterliği güçlendireceğini söyledi.

MALİYE BAKANLIĞININ TAHSİLDARI

Tutar, vatandaşların notere ödediği tutarın 3’te 2’sinin kamuya yapıldığını ifade ederek, ”Noterler Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi’nin tahsildarıdır. Bu görevi de çok sağlıklı şekilde yerine getiriyoruz.

‘Noterler çok fazla kazanıyor’ anlayışı yanlış. Geçen yıl vatandaş ve tüzel kişiler noterlere 4,5 milyar lira ödeme yaptı. Bunun 3,2 milyar lirası devlet adına tahsil edildi” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X