Son yılların en büyük siyasi skandalı

Avusturya’da koalisyon hükümeti son yılların en büyük siyası skandalıyla karşı karşıya.

Son yılların en büyük siyasi skandalı

Hükümetin aşırı sağcı ortağı  FPÖ lideri Strache’nin Ruslarla ilgili rüşvet videosunun ortaya çıkması ülkeyi karıştırdı. Aynı zamanda Başbakan Yardımcısı olan Strache  istifa etti

Avusturya, ortaya çıkan ‘rüşvet’ videosu skandalıyla çalkalanıyor. Aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) Genel Başkanı Heinz Christian Strache’nin zengin bir Rus’la partilerine yardım yapılması konusunda yaptığı görüşmeyi içeren kamera görüntüsü ülkede siyasi krize neden oldu.Hatta ülkede erken seçime gidilmesi bile gündemde. 

Alman Der Spiegel ve Süddeutsche Zeitung gazetelerinin online sayfalarında yer alan bir videoda, FPÖ Genel Başkanı Strache ve partinin Meclis Grup Başkanı Johan Gudenus’un zengin bir Rus kadınla yaptığı görüşme yer alıyor.  Görüntülerde Strache’nin kimliği belirsiz Rus kadına seçim öncesi partilerine 500 bin ile 2 milyon Euro (yaklaşık 3 milyon 500 bin ile 13 milyon 500 bin Türk lirası) arasında yardım yapılması durumunda, bazı devlet ihalelerinin Rusya’ya verilmesi hususunda yardımcı olabileceği yönünde ifadeler kullandığı belirtiliyor. Görüntülerin İspanya’nın İbiza adasında 2017 seçimleri öncesi gizli kamerayla çekildiği belirtiliyor. 

HEMEN İSTİFA ET

Görüntülerin sosyal medyayı yayınlanmasının ardından ülkedeki muhalefet partileri Başbakan Yardımcısı Strache ve FPÖ’lü Gudenus’un hemen istifa etmesi gerektiğini belirtti.

Muhalefetin baskılarına daha fazla dayanamayan  Strache, kısa bir süre sonra Başbakan Sebastian Kurz ile görüşme yaparak, istifasını sundu.

Aşırı sağcı lider Strache, düzenlediği basın toplantısında, Alman basınında yer alan ve kendisinin bir Rus kadınla, 2017’deki genel seçimler öncesi partisine yardım sağlanması hususunda yaptığı görüşmeyi içeren gizli kamera görüntülerinin yayımlanmasını ‘siyasi hayatına bir saldırı’ olarak niteledi ancak görüntülerde kullandığı ifadelerin yanlış olduğunu söyledi.

Hatanın kendisinden kaynakladığını, bu durumun koalisyona mal edilmemesi gerektiğini dile getiren Strache, koalisyonun devam etmesi gerektiğini söyledi. Strache, başbakan yardımcılığının yanı sıra parti genel başkanlığı ve halihazırda yürüttüğü spor bakanlığı görevinden de çekildiğini belirtti.  FPÖ’den yapılan açıklamada Strache’in yerine Ulaştırma Bakanı Norbert Hofer’in geleceği bildirildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X