Tohumlar gelecek için takas edildi

‘Nilüfer 5. Tohum Takas Şenliği’ nde yüz binlerce yerel tohum, Türkiye’nin dört bir yanında toprakla buluşmak için el değiştirdi.

Tohumlar gelecek için takas edildi

Şenliğe katılan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, “Bu sayede geleceğe olan borcumuzu kısmen de olsa yerine getirmiş oluyoruz” dedi.

Nilüfer Belediyesi tarafından, ekolojik tarım yaygınlaşması ve yerel tohumun korunup, gelecek kuşaklara aktarılması için düzenlenen ‘Tohum Takas Şenliği’nde yüz binlerce tohum takas edilerek yerel tohumlar Türkiye’nin dört bir yanına yayıldı. Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi ve EKODER iş birliğiyle  bu yıl 5’incisi düzenlenen etkinlik Konak Kapalı Pazar Alanı’nda gerçekleştirildi. Etkinliğe Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, CHP eski Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, BBP Nilüfer İlçe Başkanı Mustafa Aydın, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp, Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey, Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, Bursa’nın yanı sıra çeşitli illerden gelen çiftçiler, kurum ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile tohum gönüllüleri katıldı. 

“FARKINDALIK ÜLKENİN DÖRT BİR YANINA YAYILIYOR”…

Tohum Takas Şenliği’nde, ‘Sürdürülebilir Tohumların Buluşması’ forumunun yanısıra tohum ve fide, solucan gübresi, file çanta, tohum topları, sabun ve sirke yapım atölyeleri düzenlendi. Şenliğin açılışında konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, etkinliğe olan ilginin her geçen yıl arttığını belirterek “Sürdürülebilir bir yaşam için büyük katkı sağlayan buluşmamız, yaygınlaşırken, farkındalık, kentin hatta ülkemizin dört bir yanına yayılıyor. Bu buluşmada, çok fazla emek, alın teri ve en önemlisi yerele, sürdürülebilir tarıma yönelik büyük sevgiyle gerçekleştirilen örnek bir iş birliği var. Bu sayede geleceğe olan borcumuzu kısmen de olsa yerine getirmiş oluyoruz” dedi.

“TOHUMLARI YARINLARA AKTARMAK İSTİYORUZ”… 

Yerel tohumların her geçen yıl kaybedildiğine dikkat çeken Başkan Turgay Erdem, bu nedenle Nilüfer Belediyesi olarak kaybolan tohumları bulmak, saklamak, paylaşmak, üreterek çoğaltmak için kutsal bir iş üstlendiklerini ifade etti. Erdem, “Amacımız, tohum çeşitliliğimizi korumak, yarınlarımıza aktarabilmek. Bu, özverili çalışmaları gerçekleştiren, bostanda toprağın türküsünü filizlendiren bütün  arkadaşlarıma kentim adına teşekkür ediyorum” diye konuştu. Tohumun önemine vurgu yapan Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp de, dünya küresel sermayesinin, tohumu kendi tekeline alarak, bir silah olarak kullanmaya başladığına dikkat çekti. 

5 BİN PAKET TOHUM DAĞITILDI

Etkinlik kapsamında düzenlenen, ‘Sürdürülebilir Tohumların Buluşması’ forumunda, çeşitli kurum ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile ziraat odaları başkanları, tohum konusunda bilgi ve deneyimlerini paylaştı. Nilüfer 5. Tohum Takas Şenliği’ne katılan Eskişehir Tepebaşı Belediyesi’nin temizlik işçilerinin oluşturduğu ‘Eko Show Ritim Grubu’, gösterisiyle katılımcılara keyifli anlar yaşattı. Nilüfer 5. Tohum Takas Şenliği’nde, hazırlanan 25 çeşitten, toplam beş bin paket tohum, katılanlara ücretsiz olarak dağıtıldı. Etkinlikte, çeşitli il ve ilçelerden gelen kurum, dernek ve tohum gönüllüleri de, ellerindeki yerel tohumları takas etti.  

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X