Yenişehirli arıcının yüzü gülüyor

Yenişehir’de bu yıl gerçekleşen yağmur yağışının, arıların beslendiği bitki örtüsüne olumlu etki yaptığı ve bal rekoltesinin arttığı belirtildi. Bu yıl ilçedeki bal rekoltesinin 20 tona ulaştığı kaydedildi.

Yenişehirli arıcının yüzü gülüyor

GÜRHAN ADANA

Geçen kış aylarında arı ölümlerinin görüldüğü Yenişehir’de, bu yıl yağışların etkisiyle gelişen bitki örtüsü sayesinde arı sayısı ve bal rekoltesinin arttığı belirtildi. Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, bu sezonun oldukça verimli geçtiğini söyledi.

Bu yıl yağmur yağışının arıların beslendiği bitki örtüsüne olumlu etkisi olduğunu anlatan Aranmaz, ‘İlçedeki toplam kovan sayısı ve bal üretimi arttı. Geçen yıl 1 kovandan ortalama 2 kilo bal alınabilmiş, kimi arı yetiştiricilerimiz ise hiç bal hasat edememişlerdi. Kovanlar ve petekler bomboştu. Bu yılki hasatta kovan başına bal rekoltesi 5 kiloya kadar çıktı. İlçedeki toplam bal üretimi ise 20 tonu buldu’ diye konuştu.

KOVAN SAYISI 4 BİN…

2016 yılında hava koşullarının etkisiyle kurak bir sezon yaşandığını, arıların bitkilerden besin toplayamadığını kaydeden Aranmaz, bu olumsuzluğun kış aylarında ortaya çıkmaya başladığını kaydetti. Polen yetersizliği yüzünden güçlü arılarla kışa girilemediğini ifade eden Aranmaz, ‘2016 sonbahar aylarında yeterli yağış düşmemesi yüzünden çiçeklenme az oldu. Bu yüzden arılar yeteri derecede besine ulaşamadı. Ayrıca polen yetersizliği yüzünden yavrularını besleyemedi ve yeni yavru da yapamadı. Hemen ardından gelen kış aylarındaki soğuk havanın olumsuz etkisiyle de ciddi oranda arı ölümleri görüldü. Üstelik hayatta kalan arıların üremesi de durdu. İlçede toplam 3 bin 600 kovan vardı ve bu olumsuz gelişmeler yüzünden 800 kovan söndü. 2017’deki hava koşullarının uygun olması sayesinde bin 200 artışla kovan sayısı 4 bine ulaştı’ dedi.

KURSLARA İLGİ ARTIYOR…

Arı yetiştiricilerinin bilinçlenmesi amacıyla kurslar düzenlendiğini vurgulayan Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, kurs taleplerinin son yıllarda giderek arttığını kaydetti. Tarım Müdürlüğü’ne kayıtlı 280 arıcının bulunduğunu ifade eden Aranmaz, Barcın Köyü’nde düzenledikleri kursa 23 kişinin katıldığını söyledi. Aranmaz, kursların Karacaali Köyü ve ilçe merkezinde devam edeceğini kayretti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X