Zorlu pazarlık öncesi gövde gösterisi

Bursa’da Tofaş, Oyak Renault ve Bosch gibi otomotiv devlerini içinde bulunduran metal sanayinde çalışan on binlerce kişiyi toplu iş sözleşmesi heyecanı sardı. Türk Metal, taleplerini açıklamasının hemen ardından ilk toplantısını sektörün kalbinde yaptı.

Zorlu pazarlık öncesi gövde gösterisi

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Metal sektöründe pazartesi günü başlayacak toplu iş sözleşmesi görüşmeleri öncesinde Türk Metal Sendikası, Bursa’da gövde gösterisi yaptı. Sendika’nın Genel Başkan Yardımcısı Uysal Altundağ’ın katılımı ile dün Almira Hotel’de gerçekleştirilen toplantıda işçiler, ‘Direne direne kazanacağız’, ‘Dik dur eğilme Bursa seninle’ sloganları attı. Uysal Altundağ buradaki konuşmasında, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile görüşmelerin 9 Eylül’de başlayacağını hatırlattı. Sendikaya bağlı ülke genelinde 112 bin üyeleri olduğunu kaydeden Altundağ, önceki gün Genel Başkan Pevrul Kavlak tarafından açıklanan taleplerin söz konusu üyelerle yapılan anket doğrultusunda hazırlandığını anlattı. Altındağ, ”Taslağımız metal işçilerini ifade eden olumlu bir metin olarak sahiplenildi” dedi. Bursa’da Türk Metal’in 47 bin üyesi bulunduğunu ifade eden Altundağ, bunların yaklaşık 35 bininin MESS’e bağlı iş yerlerinde çalıştığını anlattı. 

FARKLI GİRİŞİMLER OLACAK

İşçilerin yeni dönem toplu iş sözleşmesinden beklentilerinin tatmin edici bir ücret zammı ile iş ve istihdam güvencesi olarak tespit edildiğini dile getiren Altundağ, ‘’Ödenen vergi yükünün azaltılması beklentilerin başında geliyor. Vergi yükünün azaltılmasıyla alakalı Türk-İş bünyesinde ve sendika içinde farklı bir takım girişimlerimiz olacak. Bu girişimleri siyasi arenada, hükümet nezdinde yapacağız. Her arkadaşımızın vergi diliminin farklı olması toplu iş sözleşmesinin içerisindeki dağılımda farklı dengesizlikleri ortaya çıkartacağı için vergi yüküyle alakalı toplu sözleşmemizde bir madde bulunmuyor” diye konuştu. Ücret zammı taleplerinin ilk maddesinin iyileştirme olduğunu vurgulayan Altundağ, ‘’2019 sözleşmesinin başlangıç konusu yine iyileştirme olacak. İyileştirme ile saatlik ücret ortalamamız olan 15,55 liranın altında kalan üyelerimizin ücretlerine bu rakamı geçmeyecek şekilde 75 kuruş seyyanen zam talep ediyoruz. İyileşmemizin temeli budur” şeklinde konuştu.

130 BİNİ AŞKIN KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR

Altundağ, sosyal hakların yetersizliği ile ilgili de konuşarak, ‘’Sosyal yardımlarımıza yüzde 30, Kurban Bayramı’nda ise bunun iki katı yani yüzde 60 oranında zam istiyoruz. Yıllık ücret izin, yakacak ve Ramazan Bayramı yardımına yüzde 30, Kurban Bayramı’na yüzde 60 zam talep ettiğimizde sosyal hakların reel toplam ücrete getirisi yüzde 2,31 oluyor” dedi. Türk Metal Sendikası’nın her üyesine maksimum katkıyı sağlamakla yükümlü olduğunun altını çizen Altundağ, ilk 6 ayda yüzde 26,28’e denk gelen zam taleplerinin ardından ikinci 6 ayda ‘enflasyon oranına artı yüzde 1’, üçüncü altı ayda ‘enflasyon oranına artı yüzde 2’, dördüncü altı ayda ‘enflasyon oranına artı yüzde 1’ ücret artışı talep ettiklerini kaydetti. İkinci yıl sosyal haklarda enflasyon oranına artı yüzde 3 iyileştirme de istediklerinin altını çizen Altundağ, toplu sözleşmenin Türk Metal Sendikası üyesi 112 bin, toplamda ise 130 bini aşkın metal işçisini ilgilendirdiğini söyledi.

70 BİN ÜYE FAYDALANACAK

Türk Metal’e bağlı 112 bin üyeden 80 bininin 15,55 lira olan saat ücretinin altında bir rakama çalıştığına işaret eden Uysal Altundağ şu bilgileri verdi: ‘’Ortalamanın altındaki 80 bin üyemizin ortalama saat ücretine bir şekilde yaklaştırılması gerekiyor. Bu 80 bin üyemizin içerisinde saat ücreti 15,50 lira olan da 15 lira olan da var. Çekmenin mantığı 15,55’i geçmeyecek şekilde maksimum 75 kuruştur. Burayı iyi algılamamız gerekiyor. Bu taslak 70 bin üyemizin, bu 75 kuruşun tamamından yararlanacak şekildedir. 80 bin kişinin 70 binine 75 kuruşun tamamını istedik. Geri kalan 10 bin üyemiz ise 1 kuruş ile 74 kuruş arasında faydalansın istiyoruz.”

ZORLU BİR YOL

Eşler için tamamlayıcı sağlık sigortası talep ettiklerini anlatan Uysal Altundağ, ayrıca okuyan üyelere öğrenim yardımı istediklerini vurguladı. Altundağ, ‘’Bu yol zor bir yol, dikensiz gül bahçesi değil. Örgütlü olmak, önemli bir güçtür. En önemli şey de örgütsel disiplindir. Toplu iş sözleşmesi müzakereleri, 9 Eylül’de taslağımızın MESS yöneticilerine verilmesiyle başlayacak. Ardından o gün o tarihte ilk görüşmenin ne zaman başlayacağına karar verilecek. Bu sadece bizim taslağımız değil. Bu başarı sadece bizim başarımız olmayacak. Biz, her dönem olduğu gibi Türkiye işçi sınıfının önünü açmak için de mücadele edeceğiz” diye konuştu. Altundağ’ın konuşması, salonu dolduran sendika üyeleri tarafından ‘Bursa ovası Türk Metal’in yuvası’, ‘Direne direne kazanacağız’, ‘Dik dur eğilme Bursa seninle’, ‘Zafer direnen emekçinin olacak’ şeklinde sloganlarla sık sık kesildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X