1. Murad Hüdavendigar Han Bursa’da anıldı

Osmanlı Devleti’nin savaş meydanlarında şehit olan ilk ve tek padişahı Murad Hüdavendigar Han, ölümünün 627. yılında Bursa’da kabri başında dualarla anıldı.

1. Murad Hüdavendigar Han Bursa’da anıldı

Osmangazi Belediyesi tarafından organize edilen program çerçevesinde Çekirge Mahallesi 1. Murad Hüdavendigar Camisi’nde mevlit okundu.

 

Mehter takımı ve kılıç kalkan gösterilerinin ardından konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Osmanlı Devleti’nin 3. padişahı Sultan Murad Hazretlerini, şehadetinin 627’nci yılında rahmet ve minnetle andıklarını söyledi.

 

Murad Hüdavendigar Han için 2006 yılından beri her yıl hem Bursa’da hem de şehit edildiği Kosova’da anma programı düzenlediklerini anımsatan Dündar, “Tarihçilerin Murat Hüdavendigar Han’ın doğum ayının haziran olduğunu söylemesinden yola çıkarak Türk Tarih Kurumu’na başvurduk ve 15 Haziran uygun denilince Kosova’da kabri başında anmayı gerçekleştirdik.” dedi.

 

Murat Hüdavendigar’ın Osmanlı topraklarını 96 bin metrekareden 500 bin metrekareye çıkararak büyüten bir padişah olduğuna dikkati çeken Dündar, şöyle konuştu:

 

“Padişahımız, 37 savaş yaşayarak bu savaşlarda hiç mağlup olmayan bir padişah. Dolayısıyla Osmanlı İmparatorluğunu 3 kıtaya yayarak büyümesini sağlayan önemli bir padişah. Bizler de bu çerçevede bu padişahımızı her yıl 2 farklı yerde törenlerle anıyoruz. Bu törenleri yaparken ana düşüncemiz Osmanlı’nın önemli şehirlerinden olmuş olan Bursa’da, o felsefenin o kültürün bugün yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması.”

 

Programa katılanlar, konuşmaların ardından iftar yaptı.

 

Öte yandan programa, Bursa Valisi İzzettin Küçük ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de katıldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X