10 yılda 4,1 milyon kadına iş

Kadın istihdamında bir başarı hikayesi yazıldığını savunan Bakan Sarıeroğlu, ”Kadınların iş gücüne katılım oranı şu anda yüzde 33,8 seviyesinde. 2023 yılı hedefimiz yüzde 41. Bunun için hazırlanan programlarımız var” dedi.

10 yılda 4,1 milyon kadına iş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, son 10 yılda Türkiye’de 8 milyon 600 bini aşan istihdam artışı sağlandığını, bunun 4 milyon 175 bininin kadın olduğunu vurguladı.

Sarıeroğlu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kadınların hayatın her alanında daha aktif, daha etkin şekilde yer aldıklarını söyledi. Bundan büyük memnuniyet duyduklarını dile getiren Sarıeroğlu, ”Başta Anayasamız olmak üzere iş kanunlarımızda, sosyal güvenlik mevzuatlarımızda, Medeni Kanunumuzda, aileyle ilgili mevzuatlarımızda, ceza kanunlarında çok ciddi düzenlemeler yaptık” diye konuştu.

DAHA YÜKSEĞE ÇIKARMAK İSTİYORUZ

Kadınların iş gücüne katılımlarının önündeki engelleri ortadan kaldırmak için çok önemli düzenlemeleri hayata geçirdiklerine dikkat çeken Bakan Sarıeroğlu şunları kaydetti: ”İstihdam oranlarını artırmayla ilgili büyük bir seferberlik içinde olduk. Bu konuda bir başarı hikayesi yazdık.

Son 10 yılda Türkiye’de 8 milyon 600 bini aşan istihdam artışı oldu. Bu rakam içerisindeki 4 milyon 175 bin kişinin kadın olması gerçekten Türkiye’ye has bir başarı hikayesi. Şu anda tüm dünyada konuşulan, örnek alınan bir durum. Hedefimiz bunu daha yükseğe taşımak.”

TÜRKİYE ÇOK DAHA İYİ YERLERE GELECEK

Bakan Sarıeroğlu, kadınları kalkınmanın temel hedefi olarak gördüklerini dile getirerek, şöyle devam etti: ”Türkiye’nin büyük hedefleri var. Ülkemiz, kadınların hayatın her alanında daha da aktifleşmesiyle bu hedeflere ulaşmada daha hızlı yol alacaktır. Kadınların iş gücüne katılım oranı şu anda yüzde 33,8 seviyesinde. 2023 yılı hedefimiz yüzde 41. Bunun için hazırladığımız Ulusal İstihdam Stratejimiz var, istihdam teşviklerimiz, İŞKUR olarak düzenlediğimiz mesleki eğitim kurslarımız ile iş başı eğitim programlarımız var.

Biz kadınlarımızın gücüne, enerjisine, sinerjisine inanıyoruz. İnşallah onların gücü, enerjisi ve sinerjisiyle Türkiye’yi çok daha iyi yerlere getireceğiz. Büyüme, kalkınma ve gelişmeye katkı sağlarken hayatını kaybeden kadınları rahmetle yad ediyorum. Tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlu olsun.”

ÇOCUK BAKIMI İŞ GÜCÜNE KATILIMI ENGELLİYOR

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) İş Dünyasında Kadın Raporu’na göre, 1,3 milyon civarında kadın çocuk bakımı nedeniyle iş gücüne katılamıyor.

Kadının ekonomik ve sosyal hayatta daha etkin var olabilmesi için çözüm önerileri sunulan rapora göre, 2007’de yüzde 23 olan kadınların iş gücüne katılım oranı, 2016 yılında yüzde 32,4’e yükseldi. Artış yaşansa da bu oran yine de AB ortalaması olan yüzde 51,6’nın oldukça altında kaldı.

ESNAF İÇİNDEKİ PAYI YÜZDE 15,7

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken,  8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kadınların iş gücüne katılımının ekonomik büyümeye katkısına dikkati çekti.

Kadın esnaf sayısının şubatta geçtiğimiz yılın aynı ayına göre 10 bin 191 kişi artışla 267 bin 183’e çıktığına dikkat çeken Palöndöken, ”Bu yüzde 3’lük artışla kadın esnafımızın tüm esnaf içindeki oranı yüzde 15,78 oldu” dedi.

TARLADA SİGORTASIZ ÇALIŞIYORLAR

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda çalışan 5 milyon 297 bin kişiden yüzde 45’ini kadınların oluşturduğunu, 2 milyon 382 bin kadının üretimde yer aldığını söyledi. Tarımda kadınların yüzde 93,7’sinin sigorta kaydı olmadan, yüzde 79,2’sinin ise herhangi bir ücret almadan çalıştığına dikkati çeken Bayraktar, ”Tarımdaki 2 milyon 382 bin kadının 1 milyon 887 bini ücretsiz aile işçisi olarak çalışıyor.

260 bini kendi hesabına, 229 bini ücretli veya yevmiyeli olarak istihdam ediliyor. Tarımda işveren kadın sayısı 6 bin. Ücretsiz aile işçilerinin 1 milyon 780 bininin, kendi hesabına çalışanların 249 bininin, ücretli veya yevmiyelilerin 199 bininin, işverenlerin ise 4 bininin sigorta kaydı yok” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X