100 bin kişilik yüzen şehir

Güney Kore’nin başkent Seul’den sonra en kalabalık ikinci şehri olan liman kenti Busan’da dünyanın ilk yüzen şehri inşa ediliyor.

100 bin kişilik yüzen şehir

İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan küresel ısınma dünyanın dört bir yanında deniz seviyelerinde yükselmeye neden oluyor ve kıyı şehirlerini sular altında kalmakla tehdit ediyor.

Birleşmiş Milletler (BM), buna karşı sellere ve diğer doğal afetlere karşı dayanıklı bir yüzen şehri Güney Kore’nin Busan kentinde inşa ediyor.

Tüm enerjisini kendi kendine üretecek olan ve yaklaşık 100 bin kişiyi barındırması beklenen Oceanix Busan adlı kentten ilk konsept fotoğraflar yayınlandı.

‘Oceanix Busan’ olarak bilinen şehrin ‘denizin yükselmesi nedeniyle meydana gelen sellere karşı dayanıklı olması ve kendi gıdasını, enerjisini ve suyunu sağlayan ‘dünyanın ilk prototip sürdürülebilir yüzen şehri’ olacağı bildirildi. Nüfus ise yaklaşık 100 bin olacak.

ÜÇ YÜZER PLATFORM

BM ve New York merkezli sürdürülebilir tasarım firması Oceanix ortaklığında oluşturulan yeni şehir, birbirine bağlı ve köprülerle karaya inen üç yüzer platformdan oluşacağı belirtildi. Oceanix Busan’ı oluşturan üç platformun betondan daha sert ancak yüzer durumda olan bir malzeme olan Biorock ile kaplanacağı aktarıldı. Biorock, yıllar içinde genişleyen, kendini iyileştiren ve güçlenen benzersiz bir okyanus inşaat teknolojisi olarak tanımlanıyor. NBC News’ın bildirdiğine göre, platformun beş kattan daha yüksek olmayacak binaları kereste ve bambu gibi diğer hafif malzemelerle yapılacak.

ENERJİSİNİ KENDİ ÜRETECEK

BM’ye göre, tamamen sürdürülebilir şehir, gerekli enerjinin yüzde 100’ünü yüzer ve çatıdaki fotovoltaik paneller aracılığıyla sahada üreten birbirine bağlı bir altılı sistem ile çalışacak. Altılı sistem, sıfır atık ve döngüsel sistemler, kapalı döngü su sistemleri, gıda, net sıfır enerji, yenilikçi hareketlilik ve kıyı habitatının yenilenmesini içeriyor. Sıfır atık sistemleri, atıkları enerjiye, tarımsal hammaddeye ve geri dönüştürülmüş malzemelere dönüştürmeyi amaçLıyor. BM, üç yüzer platformun her birinin kendi suyunu arıtıp dolduracağını, ayrıca kaynakları azaltacağını ve geri dönüştüreceğini duyurdu. Oceanix ise şehrin aynı zamanda yüksek verimli, merkezi olmayan, topraksız ve permakültür sistemlerinden sürekli bir organik ürün arzı sağlayacağını açıkladı. Oceanix Busan’ın inşaatının iki yıl sürmesi bekleniyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X