100 yılın Aziz Nesin’i

Türk edebiyatının usta kalemi Aziz Nesin’in “Ömrüne Sığmayan Adam 1915-2015” arşiv sergisi, Nazım Hikmet Kültür Evi’nde açıldı.

100 yılın Aziz Nesin’i

Sergide yazarın, çalışma odasının yanı sıra kitapları video gösterimleri, dergileri, kıyafetleri ve kişisel eşyaları bulunuyor.

DİLEK ATLI

Aziz Nesin’in edebiyatını, politik duruşunu ve geleceğe bıraktıklarını anlatan “Ömrüne Sığmayan Adam: Aziz Nesin 1915-2015” arşiv sergisi, Nazım Hikmet Kültürevi’nde kapılarını Bursalılara açtı.

Açılışta Nilüfer Belediyesi Başkan Vekili Naci Kale, hazır bulundu. Nilüfer Belediyesi ve Aziz Nesin Vakfı katkılarıyla hazırlanan sergi, 5 Ocak tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

 

İKİ SALONDA SERGİLENİYOR…

Serginin küratörlüğünü üstlenen Işın Önol, Nazım Hikmet Kültür Evi’nde iki farklı salonda açılan serginin, Nesin’in Bursa yıllarından izler taşıdığını söyledi. İlk bölümde Aziz Nesin’in 1915 yılındaki doğumundan, 1995’deki ölümüne kadar geçen sürede yer alan fotoğraflarından metinlerine, dosyalarından Madımak günleri notlarına kadar birçok eşyasının bulunduğunu belirten Önol, “1995 ile 2015 yılları arasında geçen, Nesin’den sonraki bölüm ise Yeraltı Galerisi’nde sergileniyor. Çünkü Nesin hep kendinden sonraki kendini merak ederdi. Burada yazarın çalışma odasının yanı sıra kitapları, video gösterimleri, dergileri, kıyafetleri ve kişisel eşyaları bulunuyor” diye konuştu. 

 

SÜRGÜN YILLARI…

Aziz Nesin Vakfı Başkanı Süleyman Cihangiroğlu, daha önce hiçbir yerde Aziz Nesin için bu kadar kapsamlı bir sergi gerçekleştirilmediğini vurgulayarak, şunları söyledi: “Keyif ve hüznü bir arada yaşıyoruz. Tamamı arşivden alınıp hazırlanan sergi, Bursa için önemli. Bursa da Aziz Nesin için önemli. Çünkü Nesin’in sürgün yılları Bursa’da geçti. Burada yılları zor geçti ama bir halk adamı olarak umudunu hiç yitirmedi. Onu ölümünden sonra sergiyle Bursa’da böyle anmak çok güzel.”

 

İLKLER BU SERGİDE…

Sergide kullanılan yazıların tamamının Nesin’e ait olduğunu belirten küratör Önol, sergi editörlüğünü Esin Pervane ve Salih Bora’nın üstlendiğini açıkladı. 7 filmin gösterildiği sergide, Fatih Pınar ve Burcu Kolbay’ın hazırladığı 2014-15 yapımı Aziz Nesin belgeseli, ilk kez gösterime çıkacak.

Sergide ayrıca Tan Oral’ın 1971-72 yıllarında Nesin Vakfı inşaatı sırasında kayda aldığı Aziz Nesin görüntüleri ilk defa Bursalı ziyaretçilerle buluşacak.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X