11 milyon kişi ev işleriyle meşgul

Türkiye’de işgücüne dahil olmayan 28,5 milyon kişi arasından 11 milyonu aşkın birey, ev işleriyle meşgul olurken, 635 bin kişinin iş bulma ümidinin olmadığı belirlendi.

11 milyon kişi ev işleriyle meşgul

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı bu sene martta 3 milyon 23 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise yüzde 10,1 seviyesinde gerçekleşti. İstihdam edilenlerin sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 40 bin kişi artarak, 26 milyon 993 bin kişi, istihdam oranı ise yüzde 46,1 oldu.

Türkiye’de 15 yaş üstünde olup işgücüne dahil bulunmayan nüfus 28 milyon 478 bin kişi olarak hesaplanırken, bunun üçte birinden fazlasını (11 milyon 84 bin kişi) ev işleriyle meşgul olanlar oluşturdu. Bu yaştaki insanların işgücüne dahil olmama nedenlerine bakıldığında 4,9 milyon bireyin eğitim-öğretim gördüğü, 4 milyon kişinin çalışamaz halde ve 4 milyon kişinin de emekli olduğu tespit edildi. 

Türkiye’de mevsimlik çalışanlar 89 bin kişi olarak hesaplanırken, iş aramayıp çalışmaya hazır bulunanların sayısının 2,4 milyon olduğu tespit edildi. Yapılan araştırmalarda bu kategorideki 635 bin birey iş bulma ümidinin olmadığını belirtirken, 1 milyon 798 bin kişi de mevsimlik çalışma, ev kadını olma, öğrencilik, gibi nedenlerle iş aramadığını, ancak işbaşı yapmaya hazır olduğunu kaydetti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X