115 mesleğe daha belgelendirme geliyor

341 meslekte ulusal yeterliliğin yürürlüğe girdiğini dile getiren MYK Başkan Yardımcısı Karaman, 2017 sonuna kadar 115 meslekte daha belgeyi zorunlu hale geleceğini vurguladı.

115 mesleğe daha belgelendirme geliyor

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkan Yardımcısı Metin Karaman, mesleki yeterlilik belgesi olmayan işçi çalıştıran kurumlara 518 lira ceza uygulanacağını kaydetti.

 

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) MESYEB’in ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda Bursa’daki mesleki yeterlilik sınav ve belgelendirme yetkisine sahip kuruluşların temsilcileri bir araya geldi. MYK Başkanı Karaman, buradaki konuşmasında eğitim ve istihdam arasındaki ilişkiyi güçlendirmek için çalışmalar yürüttüklerini söyledi. 

2014’te sınav ve belgelendirme alanında 30 kuruluş varken bu sayının bugün 60’a yükseldiğini belirten Karaman, ”Sırada bekleyen 65 kuruluş daha var. Sisteme dahil olma noktasında yoğun taleple karşılaşıyoruz. Ancak biz bu sayıyı arttırırken kesinlikle kaliteden taviz vermeyeceğiz” dedi. 341 meslekte ulusal yeterliliğin yürürlüğe girdiğini, bunların 186 tanesinde sınav yaptıklarını kaydeden Karaman, 2017 sonuna kadar 115 meslekte daha belgeyi zorunlu hale getireceklerini vurguladı. 

Belgelendirme konusunda herhangi bir öteleme kararının bulunmadığına işaret eden Karaman, çalışanlara belge sorulduğunu ancak cezai işlemin henüz uygulanmadığının altını çizdi. Şu an yaşanan süreci geçiş süreci olarak gördüklerini dile getiren Karaman, rehberlik sonrası teftişlerin yapılacağını ve belgesi olmayan işçi çalıştıran kurumlara 518 lira ceza uygulanacağını ifade etti.

60 BİN BELGELENDİRME

Şuana kadar 48 zorunlu meslekte 60 bin belgelendirme yapıldığına dikkat çeken Karaman, SGK ile ortak bir çalışma yaparak bu mesleklerde çalışan kişi sayısını tespit ettiklerini kaydetti. Metin Karaman, ”SGK’ya kayıtlı, zorunlu mesleklerde çalışan sayısı 1 milyon 800 bin. Bu sayıya bakarak kurumlarımızın mesailerinin oldukça yoğun geçeceğini söyleyebiliriz” diye konuştu.

2 BİN 220 BAŞVURU TAMAMLANDI

MESYEB Genel Müdürü Ramazan Karakök ise, MESYEB olarak en önemli ilkelerinin kalite ve nitelikten ödün vermemek olduğunu belirtti. Toplam 3 bin metrekare alana sahip olduklarını hatırlatan Karakök, ”35 meslekte sınav yapabilecek konumdayız. 64 meslekte sınav ve belgelendirme yetisine sahibiz. Bugüne dek kurumumuza yapılan 3 bin başvurunun 2 bin 220’sini tamamladık” dedi.

DANIŞMANLARA EĞİTİM VERİLECEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (ÇASGEM) Başkanı İsmail Akbıyık da, MYK ve İşkur ile yaptıkları protokol kapsamında 81 ilde 3707 iş ve meslek danışmanına Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu hakkında eğitim vereceklerini söyledi. Akbıyık, kurumların görüş ve önerilerinin kendileri için büyük değer taşıdığını ifade etti. Toplantıya katılan belgelendirme yetkisine sahip diğer kuruluşlar da yaşadıkları sıkıntıları ve taleplerini yetkililerle paylaştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X