16 milyon yolcu taşındı

Bursa-Ankara arasının YHT ile 6,5 saatten 4 saate düştüğünü belirten Bakan Elvan, söz konusu trenle 5 yılda 16 milyon yolcu taşındığını kaydetti.

16 milyon yolcu taşındı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Yüksek Hızlı Trenler (YHT) ile 2009-2014 yılları arasında toplam 16 milyon 755 bin yolcunun seyahat ettiğini, YHT bağlantılı konvansiyonel tren ve otobüs taşımacılığı ile yaklaşık 2 milyon yolcu taşındığını söyledi.
 
Elvan, YHT’lerin hizmete girdiği şehirlerde seyahat alışkanlıklarının değiştiğini belirterek, söz konusu kentler arasında ulaşım pazarında ilave bir büyüme meydana geldiğini ifade etti.
 
Artan seyahat oranının otobüs yolcu sayılarında da artışı beraberinde getirdiğine değinen Elvan, ”2009-2014 yılları arasında toplam 16 milyon 755 bin yolcu seyahat etti. YHT bağlantılı konvansiyonel tren ve otobüs taşımacılığı ile yaklaşık 2 milyon yolcu taşındı. Elde edilen veriler, tren yolculuklarının otobüs seyahatlerine katkı sağladığını gösteriyor. Bu tablo, ulaşım modları arasında rekabet olmadığını, aksine birbirini destekler seyir izlediklerini göstermesi açısından sevindiricidir’ dedi.
 
Esnaf da kazanıyor
 
YHT hizmete girdikten sonra, evinden çıkmayan binlerce insanın, seyahat etmeye başladığını kaydeden Bakan Elvan, Ankara, Eskişehir, Konya ve İstanbul arasında bir YHT ringi oluştuğunu dile getirerek, YHT’lerin sadece ulaştığı kentlere değil yakın çevresindeki kentlere de hizmet verdiğini dile getirdi. Lütfi Elvan, seyahat oranına paralel olarak esnafın da kazancını arttığına vurgu yaptı.
 
Talep arttı
 
Bakan Elvan, YHT ile birlikte kültürel, sanatsal ve spor organizasyonlarına taleplerin arttığını ve özellikle gençlerin YHT ile otobüs bağlantılı seferlerle yeni şehirler keşfettiklerini belirtti.
 
Elvan, ”Diğer taraftan, otobüs bağlantılı yüksek hızlı tren seferleriyle günübirlik seyahat mümkün olduğu için iş, öğrenim gibi nedenlerle konut taşıma yerine günü birlik gidip gelme tercih edilmeye başlandı. Bu ise aile birliğine ve ailelerin bütçelerine çok önemli katkı sağlamaktadır” diye konuştu.
 
4 saatte Ankara
 
YHT bağlantılı otobüsle Ankara-Bursa arasının 6 buçuk saatten 4 saate düştüğünü ifade eden Lütfi Elvan, Konya-Bursa arasının ise 8 saat yerine 4,5 saate gidilebildiğini kaydetti.
 
Elvan, ”Ankara-Antalya arası 9 saatten 6 saat 50 dakikaya, Ankara-Alanya arası 8,5 saatten 6 saat 20 dakikaya, YHT bağlantılı tren ile Ankara-Kütahya arası 4,5 saatten 3 saate, Ankara-Karaman arası 5 saatten 3 saate indi. Bu ringdeki değişimler bile önümüzdeki yıllarda nasıl bir Türkiye tablosunun ortaya çıkacağını göstermektedir. Yapılan araştırmaların YHT’lerin 300 kilometrelik çapı içerisinde kalan şehirleri birbirinin banliyösü haline getirdiğini göstermektedir” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X