16 yıl sonra borçlu çıktı

Bursa toplu taşımada raylı sistemle bundan 16 yıl önce tanıştı. Bursaray’ın birinci etabı olan Küçük Sanayi – Şehreküstü ve Organize Sanayi – Acemler hatlarında, 23 Nisan 2002’de trenler çalışmaya başladı. Evet aradan neredeyse 16 yıl geçti ama Bursa Büyü

16 yıl sonra borçlu çıktı

Olay Gazetesi yazarı İhsan Aydın, yılan hikayesine dönen bu anlaşmazlığı anlattığı bugünkü köşesinde gelinen son noktayı da aktarıyor.

Büyükşehir’e tahkim soku

 

Bursa’nın hafif raylı sistem projesinin başı uluslararası davalardan bir türlü kurtulamıyor.

Sistemin ilk etabının yapımını üstlenen Siemens, Simko, Güriş veTÜVASAŞ’tan oluşan konsorsiyumunun Erdoğan Bilenser döneminde ve sonrasındaki yönetimlere neler çektirdiğini yakinen takip edenlerdeniz.

Yağmur yağdı, çamura battı, fırtına çıktı, boran oldu, deprem meydana geldi, Mark TL karşısında değer kaybetti, projeler ve yer teslimi zamanında yapılmadı gibi eften püften gerekçelerle konsorsiyum ve belediye arasında sorunlar yaşandı.

Bu yüzden açılan ve bittiği sanılan davaların yıllardır devam ettiği ortaya çıkıyor.

Konsorsiyumun inşaatçı üyesi Güriş, gerek yapım gerekse daha sonrasında Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin başını en çok ağrıtan firmalardandı.

Eski Alman Markı ile imzalanan sözleşmeye göre daha yapım sırasında Mark’ın TL karşısında değer kaybettiğini ve başka gerekçeler ileri sürerek ek para ve ek yapım süreleri istemişti.

Tahkime giden ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni Hollanda’nın Lahey kentindeki Uluslararası Adalet Divanı’na şikâyet eden Güriş, o davayı kaybetmiş ve Bursa bugünkü para ile 50 milyon liradan kurtulmuştu.

Hiç unutmuyoruz.

O vakit, dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan Bilenser hukukçularına bir çiçek vermiş ve ertesi gün biz o anı gazetemizde, “50 milyonluk çiçek” başlığıyla okurlarımıza aktarmıştık.

Güriş işin peşini bırakmamış.

Merhum Hikmet Şahin ve istifa eden eski Başkan Recep Altepe döneminde de kaybettiği halde tekrar tahkime gitmiş.

Hatta o davalardan biri yine Altepe döneminin ilk yıllarında Büyükşehir Belediyesi lehine sonuçlandı ve Başkan Altepe de düzenlediği basın toplantısında, kazanılan dava ile bir stadyum parasının çıkarıldığını açıklamıştı.

Meğer Güriş onda sonra da pes etmemiş.

Kafaya koymuş bir kere.

Mukavele harici Bursa’dan ek para alacak.

►İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X