“18 Mayıs Müzeler Günü” Sergi Açılışı İle Kutlandı

Bilecik İl Kültür Turizm Müdürlüğü “18 Mayıs Müzeler Günü”nü protokol töreni ile Bilecik Müzesi’ndeki sergi açılışı ile kutladı. Bilecik Müzesi Ha…

“18 Mayıs Müzeler Günü” Sergi Açılışı İle Kutlandı

Bilecik İl Kültür Turizm Müdürlüğü “18 Mayıs Müzeler Günü”nü protokol töreni ile Bilecik Müzesi’ndeki sergi açılışı ile kutladı. Bilecik Müzesi Havuzlu avlu da saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan sergi törenine Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayır, Vali Yardımcısı, Bilecik İl Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş, Bilecik İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Altınkaynak katıldı. Düzenlenen kutlama programında açılış konuşması yapan Bilecik Müze Müdürü Harun Küçükaydın, müzelerin geçmişi bugünle ve gelecekle birbirine bağlayan, uygarlığın belge ve kanıtı olan kültürel mirasın sergilendiği ve geçmişi öğrenerek bugünü anlamamıza yardımcı olan yerler olduğunu belirtti. Küçükaydın, “Kültürel değerlerin korunmasında ve geleceğe taşınmasında önemli rol oynayan Müzecilik olgusunun tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de koleksiyonculukla başladı. Müzeler yalnız günümüzde binlerce yıl önceki kültür varlıklarının sergilendiği yerler değil, aynı zamanda etnografya, fen, doğa ve folklor alanlarında yakın geçmişin sanat ve zeka ürünlerinin ortaya konduğu yerlerdir. Günümüzde arkeoloji ve etnografya müzelerinin yanı sıra özel müzelerle de sayıları gün geçtikçe artan Türk müzeciliği, sadece eserlerin sergilendiği depolandığı soğuk mekanlar olmaktan çıkmış, halkın eğitimi için ulusal ve uluslararası konferansların, seminerlerin yapıldığı, çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetlerin düzenlendiği, sergilerin açıldığı, bilimsel kazı ve yayınların yapıldığı, ülkemiz tanıtımına katkıda bulunan eğitim ve kültür kurumları haline gelmiştir. Ülkemizde ilk müze oluşturma arzusu Ahmet Fethi Paşa’nın 1846 yılında Topkapı Sarayı yanındaki “Aya İrini” kilisesinde bulunan koleksiyonlara müze özelliği kazandırmasıyla başlamıştır. Ülkemizin doğu batı doğrultusunda geçiş yolları üzerinde bulunmasından dolayı bir çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Bu durumda ülkemizi açık hava müzesi olarak dünyanın en büyük müzesi haline getirmiştir. Sahip olduğumuz kültürel değerlerin korunması, saklanması ve gelecek kuşaklara aktarılması için yapılması gereken çalışmaları anlatmak, müzelerimizi tanıtarak halkımızın milli kültür ve tarih bilgisini zenginleştirmek, bu değerlere sahip çıkılmasını sağlamak, özellikle gelecek kuşaklara ve halkımızı bu konularda aydınlatarak toplumumuzun kültür düzeyini yükseltmek amacıyla kutlanan Müzeler Günü önemli bir fırsat olarak değerlendirilmelidir” dedi. Konuşmaların ardından geçmişten günümüze çarkta seramik yapımı gösterimi yapıldı. Daha sonra protokol üyeleri tarafından Hayme Ana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğretmeni Gülsüm Özcan ve lise öğrencilerinin hazırladığı el sanatları sergisi gezilerek düzenlenen program sona erdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X