19 yaşındaki Seyran’ın yardım çığlığı

Hollanda’da yaşayan Türk bir ailenin kızı olan 19 yaşındaki Seyran Turgut’un dünyası, üstesinden geldiği akut lösemi hastalığının nüksetmesiyle başına yıkıldı.

19 yaşındaki Seyran’ın yardım çığlığı

2014 yılının Ağustos ayında fen lisesinden mezun olduktan sonra Amsterdam’da bulunan Vrije Üniversitesi’nin Tıp Fakültesi’ni kazanan Seyran, derslerin başlamasına 1 hafta kala, yaşadığı bir takım rahatsızlıklardan dolayı doktora gitti. Doktorların yaptığı tahliller üzerine akut lösemi hastalığı olduğunu öğrenen Seyran’ın dünyası başına yıkıldı.

3 ay boyunca kemoterapi tedavisi gören Seyran Turgut için doktorlar ilk olarak ilik naklinin gerekli olmadığını söyledi. 3 ay sonunda aldığı tedaviler sonucu hastalığını yenerek hastaneden taburcu edilen Seyran’da 6 ay boyunca gittiği kontroller sırasında hastalığın belirtileri görülmedi.

Babası Dede Turgut’un tatil amacıyla iki haftalığına İstanbul’a götürdüğü Seyran’da, Hollanda’ya döndükten yaklaşık 1 hafta sonra atlattığı hastalığın belirtileri yeniden baş gösterdi. 

Hastaneye kontrole giden Seyran’dan kan alan doktorlar, yapılan testler sonrası aileye telefon açtı. Telefonda aileye bilgi vermeyen doktorlar, Seyran’la görüşmek istediklerini söyledi. Yapılan tahliller sonucu hastalığının nüksettiğini öğrenen Seyran, umutlarının yeşermeye başladığı bir anda yeniden hayal kırıklığına uğradı.

Telefonla İHA’ya ulaşan aile, 1 hafta önce yeniden başlanan kemoterapi tedavisi halihazırda sürmekte olan Seyran için ilik naklinin bu sefer şart olduğu, tam tutan bir iliğin henüz bulunamadığı ve 1 ay içerisinde ilik bulunması gerektiği bilgisini verdi.

Aile, cıvıl cıvıl ve istekli bir kişiliğe sahip olduğunu söyledikleri kızlarının yeniden eski haline dönmesini istediklerini ve duyarlı vatandaşlardan yardım beklediklerini dile getirdi.

Çaresiz aile, yaşadıkları Amsterdam’da bulunan camilerde de Seyran için yardım kampanyası başlattıklarını söyleyerek, “Seyran’ın gelecek hayalleri vardı, doktor olmak istiyordu, tıp fakültesini kazanmıştı. Kontrollere gidiyordu, kontroller iyi çıkıyordu, neden böyle oldu anlamadık. Duyarlı vatandaşlara sesleniyoruz, bize yardım edin” dedi.

Hastanede yatan Seyran da yardım talebini kendi kaleme aldığı yazıyla bildirdi. Seyran yazısında, “Kemoterapiden sonra bu hastalıktan kurtulmak isterken maalesef bu kötü hastalık hayatıma tekrar geri geldi. Artık sadece kemoterapi ile iyileşmem mümkün değil. Bu sebeple ilik nakli olmam şart. Maalesef bugüne dek bir bağışlayıcı bulamadık. Lütfen ilik nakli için bağışlayıcı olur musunuz? Sizin yardımınızla, ilik nakli olma şansım çoğalacaktır. Benim sizi bulmam imkansız ama sizin beni bulmanız mümkün” ifadelerine yer verdi.

SEYRAN’A YARDIMCI OLMAK İÇİN

Seyran, bağışlayıcı kaydı yaptırdıktan sonra bulunduğunuz ülkede kan vererek yardımcı olunabileceğini belirttiği yazısında, “Yardım için ise prosedür çok basit. Üniversitede veya hastanede kaydınızı yaptıktan sonra, kan vermeniz yeterli oluyor. İlik, hastayla uyduğu an, narkoz kullanmadan veya ameliyata gerek duyulmadan kanınızdan alınabiliyor. Bu nedenle bağışlayıcı olarak korkmanıza gerek yok” ifadelerini kullandı.

Kayıt linkleri:

Hollanda: https://www.wordstamceldonor.nl/aanmeldformulier

Almanya: http://www.dkms.de/de

Belçika: http://www.mdpb.be/

Türkiye: http://www.kordonkanibagisla.com/

Avusturya: http://www.stammzellspende.at/

Fransa: http://www.agence-biomedecine.fr/?lang=fr

İngiltere: http://www.anthonynolan.org/

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X