1990’lı yıllarda durmuştu! Yıllar sonra yeniden…

Büyükşehir Belediyesi tarafından 5 yıl önce başlatılan ‘Bursa İpeği Hayat Buluyor’ projesi kapsamında 30 yıl aradan sonra tekrar ipek üretimine başlandı.

1990’lı yıllarda durmuştu! Yıllar sonra yeniden…

Üretimi 1990’lı yıllarda duran dünyaca ünlü Bursa ipeği, Osmanlı’nın ilk fabrikalarından Muradiye İpek Fabrikası ve Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi’nde yeniden hayat buluyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından 5 yıl önce başlatılan ‘Bursa İpeği Hayat Buluyor’ projesi, aynı zamanda dağ ilçelerinde yaklaşık 300 kadına gelir imkanı oldu. Dağ yöresindeki dut bahçelerinde koza üretimi ile başlayan süreç, ipliğe; oradan da dokuma tezgahlarında halıya dönüyor. 

“O NESLİ KAYBETSEYDİK BURSA İPEĞİNİ KAYBEDECEKTİK”

Büyükşehir Belediyesi Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi Atölyeler Üretim Sorumlusu Mehmet Ünal, yaklaşık 30 yıldır üretimi duran ipeğin bu proje sayesinde imalatına başladıklarını belirterek, “İlk önce Muradiye İpek Fabrikasının tadilatını yaptık. İçindeki makineleri aslına uygun yaparak yerine koyduk. 35 roman kadınımızı ipek imalatına aldık. İki fabrikanın da arkasında Bursa’nın dağ yöresinde 16 dokuma atölyemiz var. Bazı çekincelerimiz olduğu için bu projeye korkarak başladık. Bursa’nın ipek hafızası 75 yaşın üstüne çıkmıştı. Eğer bu proje biraz daha geç kalmış olsaydı ve o nesli kaybetseydik, Bursa ipeği ile ilgili her şeyi kaybedecektik. Çünkü yazılı bir arşivimiz yok. 5 yıl önce başladığımızda bu hafızayı gelecek kuşaklara aktarmak için uğraştık. Artık ürettiğimiz ürünler yeni nesil tarafından yapılıyor” dedi. 

‘BURSA İPEK HALISINI İHRAÇ EDİYORUZ’

Bu proje çatısı altında dut bahçeleri de oluşturduklarını kaydeden Ünal, “Bizim yaptığımız ürünler dut bahçesinden başlayıp nihai ürüne kadar ki ürünler. İpek halı kıymetli bir ürün ve sanatın doruk noktası. Şu an ürünlerimiz Amerika’ya, Avustralya’ya, Fransa’ya ve Japonya’ya gidiyor. İç pazarda da talep görüyor. Proje olduğu için karsız yapıyoruz. Ne satılırsa dağ yöresindeki kadınlarımıza dokuyucu ücreti olarak veriyoruz” diye konuştu.

“İPEK HALIYI YENİDEN CANLANDIRDIK”

Merkezin halı hocası Meliha Yıldırım da, çocukluğundan beri yaklaşık 40 yıldır halı dokuduğunu ifade ederek “Bildiklerimizi bizden sonraki nesillere aktarıyoruz. İpek halıyı yeniden canlandırdık. Bu proje sayesinde kırsal bölgelerdeki kadınlarımıza kızlarımıza gelir imkanı oldu” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X