2-3 yıl sonranın elektriği alınıp satılabilecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alaboyun, “EPİAŞ, borsa işlemlerine başladıktan sonra geleceğe dönük piyasalarda 2-3 yıl sonrasının elektriği bile alınıp satılabilecek” dedi.

2-3 yıl sonranın elektriği alınıp satılabilecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Elektrik Piyasası İşletme AŞ’nin (EPİAŞ) borsa işlemlerine başlamasından sonra geleceğe dönük piyasalarda elektrik alınıp satılabileceğini belirterek, “Bu nedenle yatırımcı, 2-3 yıl sonrasına müşterisi varsa yatırım yapmaya karar verecek çünkü elektriğini bugünden satmış olacak” dedi. 

 

Alaboyun, Türkiye’de elektrik tüketiminin son yıllarda beklenenden az gerçekleştiğini dile getirdi. Bu sebeple elektrik arzında fazlalık oluştuğunu ifade eden Alaboyun, özel sektör yatırımcısının gelecek planlarını arz-talep dengesine göre şekillendirdiğini söyledi. 

 

Alaboyun, bu anlamda EPİAŞ’ın, yatırımcıların öngörü oluşturmaları konusunda çok önemli bir işlevi olduğuna işaret ederek, “EPİAŞ borsa işlemlerine başladıktan sonra geleceğe dönük piyasalarda 2-3 yıl sonrasının elektriği bile alınıp satılabilecek. Bu nedenle yatırımcı, 2-3 yıl sonrasına müşterisi varsa yatırım yapmaya karar verecek çünkü elektriğini bugünden satmış olacak, gelecekteki yatırımını garanti altına almış olacak. Yatırımlar burada şekillenecek, onun için EPİAŞ’ı çok önemsiyoruz” diye konuştu. 

 

Resmi açılışının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yapılacağı EPİAŞ’ta, yüzde 30’luk A grubu hisseler Türkiye Elektrik İletim AŞ’ye, aynı orandaki B grubu hisseler Borsa İstanbul’a verilirken, yüzde 40’lık C grubu hisseler ise özel şirketler arasında paylaştırıldı.  

 

EPİAŞ, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenecek piyasa işletim lisansı kapsamı dışında kalan enerji piyasası faaliyetleriyle, emisyon ticaretine ilişkin faaliyetlerini de yürütme görev ve yetkisine sahip olacak. 

 

Bölgede enerji merkezi olmayı hedefleyen Türkiye için EPİAŞ’ın aktif olarak faaliyet göstermesinin büyük önem taşıdığı belirtiliyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X