2 Ekim 1992’de NATO tatbikatında Türk gemisi vuruldu!

2 Ekim 1992 tarihinde Display Determination-92 (Kararlılık Gösterisi-92) adlı NATO tatbikatı sırasında Ege’de ABD uçak gemisi Saratoga’nın ateşlediği 2 adet Seasparrow hava savunma füzesiyle vurulan Türk savaş gemisi Muavenet tekrar gündeme geldi.

2 Ekim 1992’de NATO tatbikatında Türk gemisi vuruldu!

1992 yılında Deniz Harp Okulu’ndan mezun olan ve 21 yaşında muhabere subayı olarak Muavenet’te göreve başlayan İznikli Ahmet Tırnava, Ekim 1992 yılında NATO tatbikatı için açıldıkları Ege Denizi’nde ABD uçak gemisi Saratoga’dan atılan füze ile vurulan Türk savaş gemisi Muavenet’te ağır yaralananlar arasındaydı. Muavenet’te henüz 15 günlük muhabere subayı olan Ahmet Tırnava, yaşadığı o anları şöyle anlattı: 

“Muhabere subayı olmam sebebiyle köprü üstünde yani gemi komutanının yanındaydık. O akşam tatbikat planına göre bir hazırlık vardı. O sırada biz sancak tarafından Saratoga uçak gemisini görmüştük, mesafe olarak bize epey yakındı. O sırada ben muhabere subayı olduğum için gelen mesajları köprü üstüne iletiyordum. Yaklaşık gece 23.00 sularında olay meydana geldi. Köprü üstünde ne olduğunu anlayamadığımız büyük bir patlama meydana geldi. Atılan füze köprü üstüne isabet etmişti. Köprü üstü iki kısımdan oluşuyor. Bize sadece camlardan gelen parçaları isabet etti. Füze, o anda ön kısımda olan gemi komutanımı, vardiya subayını ve bir askerimi komple götürdü. Şehit etti. Bize de dumbuzlardan gelen parçalar isabet etti. Ben o sırada zaten görevi teslim edecektim. Muhabere subayım da başımda bekliyordu. O anda gelen bir füze şarapneli ile başımın sol kısmından darbe aldım. Muhabere subayım da yaralandı. Bizi ağır yaralı olarak köprü üstünden alarak, Saratoga uçak gemisine ilk müdahale için sevk ettiler. Oradan hava hastanesine sevk ettiler, ancak orada da yer olmadığı için bizleri 9 Eylül Üniversitesi’ne yatırdılar. 15 gün boyunca komada kaldım. Daha sonra elhamdülillah kendimize geldik.”

“RASTGELE ATILAMAYACAĞINI BİLİYORUZ”

Tırnava, “İlerleyen dönemlerde olayın rastgele olamayacağını, füzenin en az 5 aşamadan geçerek atılabileceğini öğrendik. Öyle bir güdümlü mermi, en alt kademeden en üst yani amiral kademesine gitmeden ateşlenemeyeceğini biliyoruz. Tek bir düğmeye basılıp atılamayacağı bellidir” dedi.

O gün yaşanan üzücü olayda Muavenet savaş gemisinde başta gemi komutanı, subay ve er olmak üzere 5 şehit ve 22 yaralı olduğunu anlatan Tırnava, “İki adet güdümlü füze atıldı. Ya ilki ya da ikincisi bize isabet etti. Diğer ıskalayan ise Allah muhafaza geminin mühimmat kısmına isabet edebilir ve çok sayıda personel zarar görebilirdi. Çünkü mürettebat sayısı 300’ün üzerindeydi” diye konuştu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X