‘2016 reform yılı olacak’

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Manisa, Türkiye’nin 34 sene önceki ihracatını bugün tek başına yapabilen bir il olmuştur. Manisa ihracatta süper lige çıkmış” dedi.

‘2016 reform yılı olacak’

Manisa’da ilk olarak Organize Sanayi Bölgesi’ni ziyaret eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Manisa Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Sait Cemal Türek ve bazı iş adamlarıyla basına kapalı toplantı gerçekleştirdi.

Bakan Zeybekci, OSB’deki toplantının ardından Anemon Otel’de AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber tarafından organize edilen “Tarım ve Hayvancılık İstişare Toplantısı”na katıldı. Manisa’daki ziraat odaları ve ticaret borsaları temsilcileriyle çiftçilerin katıldığı toplantıda konuşan Zeybekci, Manisa’da uzun zamandır üzümün yetiştiğini ve ticaret metası olarak kullanıldığını ifade etti.

“Manisa ovasında komple seraların görülmesi gerek. Bu topraklar defalarca ekilip toplanabilecek topraklar” diyen Zeybekci, 2002 yılında Manisa’nın dış ticaretinin 533 milyon dolar, 2014 yılında ise 5,4 milyar dolar olduğunu belirterek, Manisa’nın Türkiye içinde en fazla ihracat gerçekleştiren onuncu il olduğunu kaydetti.

Zeybekci, Manisa’nın ihracatta önemli bir aşama kat ettiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

“Manisa, Türkiye’nin 34 sene önceki ihracatını bugün tek başına yapabilen bir il olmuştur. Manisa ihracatta süper lige çıkmış. 2002’de 109 ülkeye ihracat yaparken, 2014’te 170 ülkeye ihracat yapıyoruz. Türkiye’de gıda tarım ürünlerinde tarımsal ihracatımız 2002 yılında 3,8 milyar dolar iken, 2014’te 18 milyar dolara yükseldi. Türkiye tarımsal hasılada dünyada 7’nci sırada. Manisa iklimi ve toprağı ile 6’ncı sırada. Manisa’da belki muz belki hurma üretilmeyecek durumda. Manisalılar isterse yapar, seralarında tropikal bitkiler bile yetiştirebilir. Manisa yaş ve kuru üzümde Türkiye birincisi. Zeytin ve tavuk üretiminde de 3’üncü sırada. Türkiye’de üretilen yumurtanın yüzde 16’sını Manisa üretiyor. Manisa’da bütün ürünleri topladığımız zaman büyük ihtimalle Türkiye’de tarımsal hasılada birincidir diye düşünüyorum.”

“Yaş üzüm desteklenmeli”

Yaş üzümün desteklenmemesinin kendilerini de rahatsız ettiğini belirten Zeybekci, imkanları kapsamında destek rakamının daha fazla olmasını istediklerini belirterek, şöyle konuştu:

“Üzüm ihracatında gelirin çok fazla olduğunu gördük, rakamların üzerinde bir oranla destekleme yaptık. Yaş üzüme verilen 130 liralık destek inşallah bu sene 150 lira. Hiçbir desteği arttırmadık. Geçici bütçe olayından dolayı, geçici hükümet olmamızdan dolayı bütçe yapamıyoruz. Geçen senenin bütçesini oransal olarak alıyoruz ve buna göre program yapıyoruz. Ona göre de bir destek rakamı verdik. Manisa bazı alanlarda 5. ve 6. bölge desteğini çok rahat alabilecek düzeyde. Büyük ölçek ve ileri teknoloji yatırımlarında, stratejik yatırımlardaysa yüzde 10, bazı alanlarda da teşvik vermek için bahane arıyoruz. Yatırım bakanlığı olarak konfeksiyonda adama ceket diker gibi teşvik çıkartıyoruz.”

 

Manisa “bakanlık” için çalışmalı

 

Zeybekci, AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur’un Recai Berber’i işaret ederek, “Manisa’dan bir bakan çıkması gerektiğini” ifade etmesi üzerine, “Bunlar durup dururken olmaz. Demokrasi içinde hukuk ve ahlak içinde yarışmak mübahsa, aynı şekilde şehirler arasında da yarışmak o kadar mübahtır. Yağız at yemini arttırır derler. Bunun için 1 Kasım seçimleri önemli bir fırsattır. 1 Kasım günü Türkiye’de iktidar değişmeyecek. Bundan emin olun. 1 Kasım’da tek partili istikrar hükumeti devam edecek” ifadelerini kullandı

 

‘2016 reform yılı olacak’

Bakan Zeybekci, 2016 yılında ekonomide çok üst performansların sergileneceğine inandığını dile getirerek, şunları kaydetti:

“2016 yılı ertelemelerin tamamının devreye girdiği güçlü bir yıl olacak. Son 2 yıldan beri, bütün dünya, bölge, Türkiye bütün dinamikleri gözden geçirelim. Bütün saldırıların hedefinde kim var. Ben Türkiye’de yaşayan tüm kardeşlerime söylüyorum, tekrar bir baksın. Bu teröre karşı Türkiye’nin tek bir ilacı vardır. O da birlik beraberlik ve kardeşliğimiz. Türk’ü, Kürt’ü, Alevi’si ne olursak olalım, bir olalım. Bunların tek bir amacı var kardeş kavgası. Biz bir oldukça geri kalan her şey olur. Ekonomideki her şey düzeltilir ama birlik, beraberlik ve kardeşliğimize bir şey olursa, o zaman çok şey olur.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X