‘2016’da yüksek büyüme yakalayacağız’

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, sanayi üretiminin geçen yılın kasım ayında arttığını belirterek, Türkiye’nin, geçmiş dönemlerde aldığı tedbirlerin etkisiyle kırılganlıklarını azaltmış olarak 2016 yılında daha yüksek bir büyüme yakalayacağını

‘2016’da yüksek büyüme yakalayacağız’

Bakan Işık, yazılı açıklamasında, sanayi üretiminin, çevrede yaşanan çalkantılara ve Fed’in aralık ayında faiz artıracağına dair beklentinin getirdiği tedirginliğe rağmen, kasım ayında artışını sürdürdüğüne dikkati çekti. Işık, ‘Özellikle büyümeye yön gösteren arındırılmamış rakamlar incelendiğinde, üçüncü çeyrekte yaşanan aradan sonra son çeyrekte sanayinin ülke büyümesinin tekrar lokomotifi olmaya başladığını görüyoruz. Nitekim üçüncü çeyrekte sanayi üretiminde bir önceki yılın aynı dönemine göre ortalama artış yüzde 0,7 olurken, son çeyrekte kasım ayı itibarıyla ortalama artış yüzde 9,2 olmuştur. Sanayi üretimindeki artış kasım ayında beklentilerin bir miktar altında gerçekleşmiştir’ değerlendirmesinde bulundu.

CARİ AÇIĞA OLUMLU KATKI

Işık, imalat sanayinin yüzde 4,3 ile güçlü artışını sürdürdüğünü, sanayinin diğer kollarında ise dünyada yaşanan gelişmelerin etkili olduğunu kaydetti. Bu yıl dünyadaki siyasal gelişmelerin ve gelişmekte olan ülkelerdeki kırılganlıkların belirleyici olacağına işaret eden Işık, Türkiye’nin bu dönemde geçmiş dönemlerde aldığı tedbirlerin etkisiyle kırılganlıklarını azaltmış olarak 2016 yılında daha yüksek bir büyüme yakalayacağını vurguladı. İhracat pazarlarındaki, özellikle Avrupa piyasalarındaki toparlanmaların cari açığa olumlu yönde katkı vereceğinin altını çizen Işık, petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki gelişmelerin de 2016 yılında kırılganlıkların azalmasına yardımcı olacağını belirtti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X