2016’nın yıldızı ruble

2013 yılında beri ağır yaptırımlara maruz kalan Rusya’nın para birimi ruble 2016’nın en çok güçleneni olmaya hazırlanıyor. Dolar karşısında değeri 2016’da yüzde 17 artan rublenin rakibi ise Brezilya reali.

2016’nın yıldızı ruble

Petrol fiyatlarının yeniden artışa geçmesi ve yabancı yatırımcıların ülkeye olan ilgisinin artması yaptırımlara rağmen rublenin değer kazanmasının en büyük sebepleri arasında gösteriliyor.

016’nın başlarında varil petrolün 27 dolar seviyesine gerilemesiyle ruble zorlansa da mayıs ayından itibaren petrolün değerlenmesi Rus ekonomisinin de güçlenmesini sağladı.

Rusya Finans Bakanı Anton Siluanov, ‘Yabancı yatırımcıların aktif bir şekilde Rus pazarına girdiğini ve ruble cinsi bonoları aldığını görüyoruz. Bu da paramızın güçlenmesini sağlıyor’ ifadelerini kullandı.

Analistler ABD’de Donald Trump’ın başkan seçilmesinin de yatırımcıların Rusya’ya yatırımını arttırdığını ifade ediyor. Barack Obama Rusya için, ‘Küçük ve zayıf bir ülke’ ifadelerini kullanırken Donald Trump’ın Rusya hakkındaki görüşleri ise daha olumlu yönde.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X