‘2017 yılına olumlu bakmak mümkün değil’

Saxo Capital Market’s CEO’su Savaş Divanlıoğlu, Türkiye’de ve dışarıda yaşanan gelişmelerden dolayı 2017’ye olumlu bakmanın zor olduğunu söyledi.

‘2017 yılına olumlu bakmak mümkün değil’

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Divanlıoğlu, Türkiye Genç İşadamları Derneği’nin (TÜGİAD) önceki akşam Almira Hotel’de gerçekleştirilen toplantısında yaptığı konuşmada, güncel ekonomik tabloyu değerlendirdi. Darbe girişimi, patlamalar ve son olarak da Rus büyükelçinin öldürülmesinin gelecek yıla pozitif bakmayı zorlaştırdığını belirten Divanlıoğlu, ”Bölgedeki kızgın ortam ve çatışmalar bitmiyor. Her hafta yeni bir şey oluyor. O yüzden 2017’ye de pozitif bakmak mümkün değil. Bizim şuanda en yumuşak karnımız cari açığımız ve turizm. Turizm de dolaylı olarak cari açığımızı etkiliyor” ifadelerini kullandı.

YABANCILAR ENDİŞELİ

Turizmde 2017 için erken rezervasyonların yapıldığı hatta normal rezervasyonların bile gelmeye başladığı bir dönemde olunduğunu hatırlatan Divanlıoğlu şu bilgileri verdi: ”Bu ortamda yabancı turist çok fazla buraya gelme meraklısı değil. Yani Türkiye’ye hiç gelmemiş bir insana ‘Bu sene Türkiye’ye gider misiniz?’ dediğinizde ‘2-3 sene sonra giderim bu seneyi pas geçerim’ diyor. Sanayimizde de aktivite çok yavaşladı. Çünkü sanayimizin ihracat ayağında iş yaptığı yabancı kurumlar da yetkililerini Türkiye’ye gönderemiyorlar. O zaman görüşmeler, toplantılar olmuyor. Yabancı alıcı diyor ki, ‘Acaba Türkiye’de bu kadar olay olurken alımlarımızı başka bir ülkeye mi kaydırsak ki riski bertaraf edebilelim.’  O da bizi çok negatif etkiliyor ve maalesef 2017’de de çok iyi bir ışık göremiyorum.”

EKONOMİMİZ DİRENÇLİ

Türkiye açısından 2016’nın çok parlak bir yıl olmadığını dile getiren Divanlıoğlu, ülkenin bu yıl içerisinde çok fazla dramatik olay yaşadığını ifade etti. Bu olayların Türkiye’yi ekonomik olarak da etkilediğine dikkat çeken Divanlıoğlu, ”Herhalde çok az ülkenin başından bu kadar direnci sınayacak şey geçmiştir. Ekonomimize baktığınız zaman bir yavaşlama var. Para birimimiz ciddi bir biçimde değer kaybetti ama verilere baktığımız zaman da müthiş bir krizin içindeyiz diyemeyiz. Ekonomi bir şekilde dirençli davranıyor. Bunun da en büyük nedenlerinden bir tanesi bankacılık sistemimizin genel olarak güçlü olması” diye konuştu.

ÜÇ ANA BELİRSİZLİK

 

TÜGİAD’ın toplantısına konuk olan ekonomist Murat Sağman da, içeride 3 tane ana belirsizlik olduğunun altını çizerek, ”Bunların ilki AB ile yaşadığımız belirsizlik; reel ekonomiye negatif yansıyor. İkincisi OHAL’in uzaması; ekonomiyi negatif etkiliyor. Üçüncüsü ise başkanlık sistemi. Bunun yaratacağı belirsizlikler mutlaka reel ekonomiyi ve ekonomiyi de yavaşlatacaktır” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X