‘22,50 TL kalıcı fiyat değil’

”Normalde 23,80’e alıyoruz, 22,50’ye piyasaya sürüyoruz” diyen Bakan Çelik, bunu etteki spekülatörlerin heveslerini boğazlarına tıkamak için yaptıklarını, söz konusu rakamın kalıcı fiyatları olmadığını vurguladı.

‘22,50 TL kalıcı fiyat değil’

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, et fiyatıyla ilgili, eti gereksiz yere, hak etmediği ölçülere taşıyanlara karşı 80 milyonun hukukunu korumak için devreye girdiklerini söyledi.

Çelik, Konya Ereğli’de besici ve süt üreticileriyle bir araya geldiği toplantıda yaptığı konuşmada, hayvan ithalinin ülkeye yakışmadığını vurguladı. 

Hayvancılığın zor bir alan olduğunu dile getiren Çelik, ”400 bin ile 500 bin hayvan ithal ediyoruz. Yakışmıyor. Yapılması gerekenleri yapmamız gerekiyor. Hayvancılıkla ilgili attığımız önemli adımlar var. Kendi kendine yeten hayvancılık sistemini milli tarım çerçevesinde oluşturuyoruz’ dedi.

KAHPELİK YAPANLAR VAR

Sözü süt fiyatlarına getiren Bakan Çelik, ”Süt varsa, hayvancılık var. Süt yoksa yok. Ulusal Süt Konseyi, bir fiyat belirliyor, 1,21 kuruş. Arkadaş siz belirlediniz, 1,21’den aşağı alamazsınız. Hayır, 1,10-1,15-1,12 liraya aldığı haberleri geliyor. Süt fiyatını belirleyen biz değiliz. O sütü alanlar beliriyor. O sütü alanlar böyle bir kahpelik yapıyorsa onlarla uğraşmak bizim görevimiz” diye konuştu.

ÜRETİCİYİ MAĞDUR ETMEYİZ

Bakan Çelik, kırmızı et fiyatları ile ilgili olarak şunları kaydetti: ”Et konusu çok önemli. Et Balık Kurumu 23,80 lira alım yapıyor. Piyasada 24- 24,5 lira arası bizim toleransla baktığımız fiyatlar geziyor. Ama biranda biz referandum için yollara çıktık, etin fiyatı 27,50 liraya çıktı. Bunun üzerine Et ve Süt Kurumu regülasyon yaptı. Eti gereksiz yere hak etmediği ölçülere taşıyanlara karşı, 80 milyonun hukukunu korumak için dedik ki; ‘Biz hemen devreye giriyoruz.’ Normalde 23,80’e alıyoruz, 22,50’ye piyasaya sürüyoruz. Bunu spekülatörlerin heveslerini boğazlarına tıkamak için yoksa 22,50 bizim kalıcı fiyatımız değildir. Üreticiyi mağdur etmeyiz. Bizim derdimiz üretimi arttırmak.”

DEVLET ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMAK DURUMUNDA

Et fiyatlarını yükseltmeye çalışanların olduğunu ifade eden Çelik, ”Adamın ahırında 15 gün sonra kesilecek 10 bin hayvanı var. Geliyor Konya’da ‘Ben 26- 27,50 liraya hayvan alıyorum’ diyor. Kaç tane hayvan alıyor, 300 hayvan. Biranda piyasa 26- 27’ye fırlıyor. Niye alıyor? Kendi 10 bin hayvanın fiyatını yükseltmek için 500 hayvanı gözden çıkarıyor. 500 hayvanı alıyor, piyasayı yükseltiyor, sonra 10 bin hayvanı 27’den kestiriyor. Bunu engellemek için devlet üzerine düşen görevi yapmak durumundadır” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X