23 ülkeden 200 tekstilci Bursa’da

Tekstilin başkenti önemli bir buluşmaya ev sahipliği yapıyor. Grand Swiss-Bel Çelik Palas Hotel’de gerçekleştirilen organizasyonda, Bursalı firmalar, Rusya’nın da aralarında bulunduğu 23 ülkeden işadamlarına ürünlerini tanıtıyor.

23 ülkeden 200 tekstilci Bursa’da

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Ekonomi Bakanlığı’nın destekleriyle Bursa Tekstil Sektörünün Uluslararası Rekabet Gücünün Geliştirilmesi (Ur-Ge) Projesi kapsamında Rusya, Fas, Suudi Arabistan, İran ve Güney Afrika başta olmak üzere 23 ülkeden 200’e yakın iş adamını yeni iş bağlantıları için Bursa’ya getirdi. Grand Swiss-Bel Çelik Palas Hotel’de dün gerçekleştirilen ikili iş görüşmeleri ve mini fuarı BTSO Başkanı İbrahim Burkay ve yönetim kurulu üyeleri de ziyaret etti.

Burkay, organizasyonla ilgili değerlendirmelerde bulundu. BTSO’nun hem Bursa hem de Marmara’daki ekonominin ve ihracatın artırılmasıyla ilgili alım heyeti programları düzenlediğini dile getiren Burkay, ”Özellikle 15 Temmuz gecesi yaşanan kalkışmadan sonra hem Bursa hem de Türkiye ekonomisinin dışa açılımını hızlandırabilme adına bu heyetleri daha da sıklaştırdık. Bugün Bursa’da yaklaşık 200’e yakın çok önemli alıcıları Bursa’daki üreticilerimizle ve iş dünyasıyla buluşturuyoruz. Toplamda da 60 firmamız burada yapmış oldukları üretimlerini ve son koleksiyonlarını bu firmalarla buluşturuyorlar. Bu alım heyetleri tabi sadece sektörel değil aynı zamanda kentinde ekonomisine ciddi bir hareketlilik katıyor” dedi.

KENTİN OLMAZSA OLMAZI

İşin turizmi ve sosyal boyutuna da bakıldığında alım heyetlerinin bir kent için olmazsa olmazların başında geldiğini anlatan Burkay, göreve geldiklerinden beri bu şekilde birçok program yaptıklarını kaydetti. Burkay, ”7 bine yakın yurt dışından alıcıyı Bursa iş dünyasıyla buluşturduk. Tekstil sektöründe 10’a yakın Ur-Ge projesi yürütüyoruz. Bunlardan biri de tekstil Ur-Ge’si” diye konuştu.

RUSYA’DAN 40 İŞ İNSANI GELDİ

2016’nın kolay bir yıl olmadığının altını çizen Burkay, 15 Temmuz’da yaşanan kalkışmayla birlikte Türkiye ekonomisinde bir daralmanın yaşandığını ifade etti. Burkay, şöyle devam etti: ”Özellikle iç piyasada. Fakat bunu en hızlı aşan şehirlerin başında Bursa geliyor. Ağustos ayı ihracatına baktığınız zaman Bursa’da yüzde 18’in üzerinde bir artış söz konusu. Tekstil sektörü de Bursa’nın ve Türkiye’nin en güçlü olduğu alanların başında geliyor. 8 milyar doların üzerinde ihracatı var tek başına. Konfeksiyonla birlikte baktığınızda 24-25 milyar dolarlık bir dış satım kaleminden bahsediyoruz. Şuan Türkiye’nin en çok ihracat yapan ana dallarından bir tanesi. Bursa da bunların merkezi. Tabi sektörün gelişimi için yakın coğrafya çok önemliydi. Rusya, İran pazarı çok önemli. Rusya pazarıyla olan ilişkilerimizin de düzelmesiyle bugün 40’a yakın alıcı geldi buraya. Bursa olarak biz hem yakın coğrafyada hem de hedef pazarlarımızda tekstil sektörü başta olmak üzere otomotivde de ihracatımızı destekleyici bir çok faaliyete imza atıyoruz.”

BİZ DE MOSKOVA’YA GİDECEĞİZ

BTSO Başkanı İbrahum Burkay, önümüzdeki süreçte Moskova’da bir fuara katılacaklarını kaydetti. Bunu UTİB’in organize ettiğini belirten Burkay şunları kaydetti: ”Bu faaliyetlerle hem tekstil sektöründe hem de Bursa ihracatında ciddi bir ivmeyi yakalayacağımızı ümit ediyorum. 2016 sonu itibariyle 2015 ihracat rakamlarını ancak yakalayacağız gibi gözüküyor. Ama en azından tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye yine 3’üncü çeyrekte 3,2 büyümeyi başardı. Bunlar Türkiye’nin büyümeyi devam ettireceğinin en büyük sinyalleri. Arzumuz bundan sonra da performansın artarak devam etmesi. Özellikle hükümetimizin son uygulamış olduğu iç piyasadaki genişlemeyi destekler nitelikteki özellikle vadelerin açılması, kredi kartı harcamalarındaki pozitif uygulamalar bütün bunlar iç piyasayı hareketlendirecek. Sağlıklı bir büyümeyi yakalayacağımızı ümit ediyorum.”

TÜRK ÜRÜNLERİ KALİTELİ

Rus tekstil firması TDL’de çalışan Natalya Anisimova, organizasyonu beğendiklerini söyledi. Türkiye ile 5 yıldır çalıştıklarını ifade eden Anisimova, ”Yeni müşteriler ve yeni fikirler arıyoruz. Perdelere ve yatak örtülerine vurgu yapıyoruz. Biz Ruslara göre Türk eşyalarının kalitesi her zaman çok yüksektir” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X