25 milyon vatandaş yararlanacak

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, (Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifi’ne ilişkin bilgi verdi.

25 milyon vatandaş yararlanacak

Söz konusu teklif kapsamında yapılacak düzenlemenin, bir prim borcu affı değil, vergi barışı olarak görülmesi gerektiğini belirten Bilgiç, düzenlemenin ağırlıklı olarak maliye, gümrük, sosyal güvenlik prim borçları ve belediyelerin bazı vergi alacaklarını kapsadığını söyledi.


Bilgiç, komisyon aşamasında bunlara trafik cezası borçları, bazı idari para cezası borçları, ticaret, sanayi odalarına olan borçlar ve muhasebe borçlarının eklendiğini kaydetti. Düzenlemenin toplumun önemli bir kesimi tarafından beklendiğine dikkat çeken Bilgiç, ‘Bütününe baktığınızda 25 milyon vatandaşın yararlanacağı bir düzenleme. Bu yapılandırmada vergi cezaları daha önceki yapılandırmalardan farklı olarak tamamen ortadan kaldırılıyor. Gecikme zammı ile ilgili olarak bunlar siliniyor ve güncelleniyor. Borcunu peşin ödeyenlere güncellenen borçların yüzde 50’sini silme imkanı getirildi’ dedi. 

ÖNEMLİ BİR FIRSAT

Düzenlemenin, matrah artırımı, stok affı gibi konuları da kapsadığına işaret eden Bilgiç, aynı zamanda ihtilaflı alacaklara da çözüm getirileceğini, çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine borçlarının da genel kurul aşamasında bu düzenlemeye dahil edilmesini istediğini vurguladı. Bilginç, ‘Toplamda 150 milyar liraya yakın bir yapılandırma söz konusu. Bu hem kamu maliyesi hem vatandaş açısından önemli bir fırsat. Umuyorum ki vatandaşlarımız bu fırsatı değerlendirecektir’ diye konuştu.

MÜRACAATLAR HAFTA BAŞINDA

Bilgiç, yurt içi ve yurt dışındaki varlıkların beyanına ilişkin düzenlemelerin de bu kapsamda olacağını ifade ederek, beyan edilmemiş varlıklar şirketlerin işletme defterlerine kaydedildiği takdirde bunların da söz konusu kapsamda değerlendirileceğinin altını çizdi. Bilgiç, söz konusu teklifin en geç perşembe günü yasalaşmasını, gelecek hafta başından itibaren de vatandaşların müracaatlarını yapabilmelerini ümit ettiklerini söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X