250 milyar TL’lik kaynağa hücum

250 milyar liralık kaynakla ilgili semineri duyan UİB’e koştu. Bir salona sığmayan katılımcılar için başka salonda yayın yapıldı. Bursalı sanayici ve işadamları yetkilileri soru yağmuruna tuttu. Toplantı uzadıkça uzadı…

250 milyar TL’lik kaynağa hücum

ASLIHAN AYDIN

Kredi Garanti Fonu (KGF) ve Türk Eximbank’ın, Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) kararı ile oluşturduğu 250 milyar liralık kredi desteğinin anlatıldığı toplantıya Bursalı sanayici ve işadamları akın etti.

Uludağ İhracatçı Birlikleri’nde dün gerçekleştirilen seminere gelenler bir salona sığmadı. Bunun üzerine yetkililer, ikinci salonu açtı ve buradaki katılımcıların da konuşmaları dev ekrandan izlemeleri sağlandı.

Yetkililerin, soru yağmuruna tutulması dikkat çekti.

Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Şankaya yaşananlarla ilgili olarak, “Yatırımcıları salonun almadığını gördük. İlgi yüksekti. Salon ağzına kadar doldu. İkinci bir salon açarak, dinlemelerini sağladık. Bu sanayicinin ve ihracatçının krediye ne kadar ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Daha güzeli de krediye ulaşılabileceğini görmesi. Çünkü bizim sanayicilerimizin ve ihracatçılarımızın yaşadığı en büyük sorun krediye zor ulaşabilmesi” ifadelerini kullandı.

OLUMLU SONUÇLARI OLACAK

Ucuz krediye ulaşmanın çok önemli olduğunu dile getiren Şenol Şankaya, “Yatırımcılara 250 milyar liralık kaynağın açılması fırsat. Bunun çıktıları çok olumlu olacak” dedi. Bu paydan ihracatçının da faydalanmasının yatırımı ve istihdamı artıracağına işaret eden Şankaya, “Bu kaynağın doğru bir şekilde kullandırılması ile geri dönüşünü de çok çabuk göreceğimize inanıyorum” diye konuştu.

BURSA’DA 2 BİN 867 FİRMAYA KEFALET

KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli, 250 milyar liralık destekle ilgili bilgi verdi. KGF olarak bugüne kadar Bursa’da 2 bin 867 firmaya kefalet verdiklerini kaydeden Gergerli, “Toplam 663 milyon liralık krediye kefalet sağlamışız. Bu yeterli değil tabi” dedi.

KGF’nin 25 yıllık bir şirket olduğunu belirten Gergerli, “KOBİ’lere finansmana erişimde destek sağlamayı amaçlıyoruz. Ama bu durum artık biraz değişti ve hem KOBİ’leri hem de daha büyük işletmeleri destekleyen ve kefalet desteği sağlayan bir kuruluş haline geldik. Kar amacımız yok. TOBB, KOSGEB ve bankalar olmak üzere 3 ana ortağımız bulunuyor” diye konuştu.

SÜREÇ TAMAMLANMAK ÜZERE

KGF’nin bugüne kadar 23 milyar liralık kefalet verme garantisi olduğunu hatırlatan Gergerli, “Limitlerimizi doldurmadık. Bu imkanı hala kullanabiliyoruz. Ama buna ilaveten hükumet, sağladığı ek kaynakla rakamı 250 milyar liraya kadar artırmaya imkan sağladı. Süreç tamamlanmak üzere. Yasal düzenleme yapıldı. Bakanlar kurulu kararı birkaç gün içinde yayımlanacak” dedi.

Gergerli, OECD’ye göre Türkiye’nin 2017 büyüme öngörüsünün 2,8 civarında olduğunu hatırlatarak, “Ancak bu tahminlerin daha yüksek seviyelerde gerçekleşeceğini iddia ediyoruz. Analistlere göre, ilave kaynakla birlikte Türkiye büyümesi 4,2 bandında gerçekleşecek” dedi.

5 GÜNDE 12 BİN 500 TALEBİ SONUÇLANDIRDIK

İsmet Gergerli, daha önceki kefalet işleyişlerinin klasik bankacılık yöntemleriyle yürüdüğünü ifade ederek şunları kaydetti:

“Yani banka talebi gönderiyordu. Biz de banka gibi tekrar konvansiyonel yöntemlerle değerlendirme yapıyorduk sonra da bankaya dönüp, ‘evet, buna kefalet veririz’ ya da ‘vermeyiz’ diyorduk. Bu da 35-40 günü buluyordu. Şimdi yeni düzenlemeyle birlikte ‘Portföy Garanti Sistemi’ diye bir işleyişle çalışmaya başladık. Bir Portföy Garanti Sistemi bir de diğer yöntem dediğimiz manuel yürüyen bir sistem kurduk. Portföy Garanti Sistemi’nde biz kredi değerlendirmesi yapmıyoruz. Banka bütün süreci yönetiyor, tahsisi yapıyor. Bize gönderiyor sistem üzerinden. Biz 24 saat içerisinde ‘evet, buna kefalet veririz’ yada ‘vermeyiz’ diyoruz. Bizim cevabımızın içeriğini belirleyen Bakanlar Kurulu kararındaki kriterler. Biz bir tahsis ya da kredi değerlendirmesi yapmıyoruz. Fon, 25 yılda 24 bin kredi değerlendirmesi yapabilmiş. Biz geçen hafta sadece 5 günde 12 bin 500 talebi sonuçlandırdık.”

EXİMBANK’TAN BURSA’YA ŞUBE

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Türkiye’deki 65 bin ihracatçıdan 7 bin 700’ü ile çalıştıklarını ama tüm ihracatçı şirketlerle çalışmak istediklerini vurguladı. KGF’nin, Türk Eximbank’a doğrudan kefalet verdiğini bildiren Yıldırım, “250 liralık kredi desteğinin asgari 125 milyar lirasının ihracatçılar için kullandırma ve bunun için çalışma amacı bulunuyor” dedi. Türk Eximbank’ın Bursa’da irtibat bürolarının bulunduğunu ifade eden Yıldırım, “Bu cuma alacağımız karar ile Bursa’daki irtibat büromuzu şube haline getireceğiz” diye konuştu.    

BURSA’YA 185 MİLYON LİRA

UİB Genel Koordinatörü Orhan Sabuncu, KGF’nin, KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştırarak üretim ve ihracatın artırılmasına katkı sağladığını kaydetti.

Sabuncu, “Türk Eximbank’ın kredi ve sigorta programlarının çeşitlendirilmesi, ihracatçılarımızın taleplerinin daha hızlı karşılanması, daha fazla ihracatçıya ulaşılması, ihracatçılarımıza sunulan orta ve uzun vadeli kredi imkânlarının artırılmasına yönelik çabalarını çok önemli buluyoruz” dedi.

BTSO’nun Oda içerisinde açtığı KGF ve KOSGEB temsilcilikleri sayesinde üyelerinin desteklerden hızlı bir şekilde yararlanmasını sağladığını belirten BTSO Başkanı İbrahim Burkay ise, “2016 yılında KGF garantörlüğünde Bursa’da bin 200 firmamız, yaklaşık 490 milyon TL’lik kredi başvurusunda bulundu, 700 civarında firmamıza da 185 milyon TL’lik kaynak kullandırıldı” şeklinde konuştu.

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X