3 milyar $’lık yatırım yeni hükümeti bekliyor

Akkuyu Nükleer Santral Projesi’nde sürecin hızla işletilmesi gerektiğini belirten Bakan Alaboyun, ”Rusya’nın Akkuyu için getirdiği 3 milyar doların yatırıma dönüşebilmesi için gerekli 3 düzenleme bir an önce Meclisten geçmeli” dedi.

3 milyar $’lık yatırım yeni hükümeti bekliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Ruslar’ın, Akkuyu’da ve Türk Akımı’nda ilerleyebilmek için yeni hükümetimizi beklediğini söyledi.

Alaboyun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in G20 dolayısıyla Antalya’daki ikili görüşmesinde enerji işbirliğinin de ele alındığını söyledi. Görüşmede, ayrıca tahkimle ilgili bir gündemin oluşmadığını ifade eden Bakan Alaboyun, Rusya’nın Türkiye ile projeleri devam ettirmek konusunda istekli olduğunu dile getirdi.

TOP MALİYE VÖE EPDK’DA

Rusya’nın Akkuyu Nükleer Güç Santral Projesi’nde ilerleme kaydetmek istediğini aktaran Alaboyun, şöyle konuştu: ”Rusya’nın Akkuyu için getirdiği 3 milyar doların yatırıma dönüşebilmesi için 3 düzenlemenin acilen Türkiye Büyük Millet Meclisinden geçmesi gerekiyor. Bunlar arasında, Zeytinlik ile Kıyı Kanunu düzenlemesinin yapılması, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan alım garantisinin verilebilmesi ve enerji satış anlaşmasının yapılabilmesi için lisanslamanın gerçekleştirilmesi bulunuyor. Bu konulara ilişkin yasal mevzuat, şu anda Maliye Bakanlığı ile EPDK arasında çözüm bekliyor.”

3 MİLYAR DOLAR TÜRK BANKALARINDA

Söz konusu düzenlemeler Meclis’ten geçmeden Rusya’nın getirdiği 3 milyar doların yatırıma dönüşemeyeceğini anlatan Alaboyun, şöyle devam etti: ”Rus sayıştayı bu paranın bir an önce yatırıma dönüşmesi için Rusya hükümetine baskı yapıyor. Aylar önce getirilen bu para için ayrıca da vergi ödeniyor, çünkü para Türk bankalarında tutuluyor. Akkuyu yetkilileri de bu konunun en kısa sürede çözüme kavuşmasını istiyor. Sayın Putin’in de aynı konuda ricası olmuştu. Ben de Meclis açıldıktan sonra bu konunun gündeme geleceğini kendisine söylemiştim. Bu yüzden, onlar öncelikle hem Akkuyu’da ilerleme sağlanabilmesi hem de Türk Akımı için yeni hükümetimizi bekliyorlar.”

TARAFLAR OLUMSUZ BAKMIYOR

Tük Akımı ile ilgili konuşulması gereken çok fazla detayın olduğunu ve her iki tarafın da projeye olumsuz bakmadığını kaydeden Alaboyun, ”Türk Akımı ile ilgili 2014 Aralık’tan bu yana pozitif bir ilerleme yok, hala konuşulma safhasında. Karşılıklı taslaklar verilmiş, bizim en son taslağımız geçen hafta netleşmiş. Onu vereceğiz ama bütün mesele 7 Haziran’dan sonra akamete uğruyor. O yüzden henüz imzalanmış bir şey yok” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin Rusya’ya Güney Akımı inşa edeceği zaman kendi münhasır alanında fizibilite çalışması yapmasına izin verdiğini hatırlatan Alaboyun, Rusya’nın Türk Akımı projesi için de fizibilite izni istediğini ve Türkiye’nin bu izni sadece kendi ihtiyacını karşılayacak boru hattı için verebileceğini anlattı.

3. ÜLKELERLE DE ANLAŞILMALI

Alaboyun, Türk Akımı’ndaki diğer boru hatları için Rusya’nın sadece Türkiye ile değil Yunanistan gibi diğer ülkelerle de anlaşması gerektiğini vurgulayarak, ”Trans Anadolu Boruhattı Projesi (TANAP) bu şekilde oldu. Projeyi ilgilendiren tüm ülkelerle gerekli anlaşmalar yapıldı ve proje ondan sonra başladı. Türk Akımı’nda da aynı sürecin tamamlanması gerekiyor. O yüzden Rusya ‘hükümet kurulsun öyle görüşelim’ düşüncesinde” diye konuştu.

Teröre karşı mücadeleye hazırız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Paris’te gerçekleştirilen Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) toplantısına katıldı. Alaboyun, Enerji bakanlarının Paris’teki terör olaylarına ilişkin duygularını ifade etmeleri için hazırlanan deftere, ‘Türk halkı ve Türk devletinin adına Fransız halkına en derin taziyelerimi iletiyorum. Terörizmden çok çekmiş bir ülkeyi temsilen, terörün tüm şekillerine karşı ayrım yapmadan mücadele vermeye hazırız’ yazdı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X