3 milyon aracın vergisi kayıp

Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, hükümetin ikinci el piyasasına çekidüzen vermek için 2015 yılında çıkan torba yasayla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na yetki verdiğini hatırlattı.

3 milyon aracın vergisi kayıp

Bu taslakla ikinci el otomobil alım satımlarının nasıl yapılacağının belirleneceğini kaydeden Yanık, ”İkinci el araç satışlarında çok ciddi anlamda vergi kaybı var. 2015’te noterlerde yaklaşık 5 milyon civarında ikinci el araç alım satımı yapıldı. Bu araçların yaklaşık 1,5-2 milyonunun faturası kesilerek devlete vergisi ödendi. Geri kalan 3 milyonun aracın vergisi kayıp. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bunun önüne geçmek için bir çalışma başlattı” dedi. 

DEVRİM NİTELİĞİNDE

İkinci el piyasasına bu yönetmelikle düzen geleceğinin altını çizen Yanık, herkesin ikinci el alım satımı yapamayacağını vurguladı. Yanık, ”Bakanlık veya galerici odaları tarafından verilecek yetki belgesiyle alım satımlar yapabilecek. Yetki belgesi de vergi levhası, iş yeri açma ruhsatı, oda kaydı olan ve odalara müracaat edecek kişilere verilecek. Noterlerde de bu belgelerle satış yapılacak’ diye konuştu.

Düzenlemeye Bursa, İzmir ve İstanbul’daki galerici odalarının da katkı sağladığına işaret eden Yanık, bu çalışmayla galericilere ciddi anlamda sorumluluk yükleneceğine dikkat çekti. Yanık, ‘İkinci el araç düzenlemesi Türkiye’de bir devrim niteliğinde. Yılda satışı yapılan yaklaşık 5 milyon araçtan 3 milyonunun kayıp olan vergisi devlete adam gibi ödenecek. Piyasada güven ortamı olacak. Galericiler olarak bu düzenlemeden memnunuz ve destek veriyoruz” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X