30 bin işletmeyi vurdu, 200 milyar TL zarara neden oldu

CBi Türkiye Platformu’nca hazırlanan KOBİ’lerde Dayanıklılık: Yeni Riskler, Yeni Öncelikler Raporu’na göre, 30 binden fazla işletmenin zarar gördüğü 17 Ağustos 1999’daki Marmara depremi, bugünün parasıyla 200 milyar liralık ekonomik kayba neden oldu.

30 bin işletmeyi vurdu, 200 milyar TL zarara neden oldu

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle Kasım 2018’de kurulan CBi Türkiye Platformu tarafından hazırlanan ‘KOBİ’lerde Dayanıklılık: Yeni Riskler, Yeni Öncelikler’ Raporu, 17 Ağustos 1999’daki Marmara Depremi’nin 20. yıl dönümünde kamuoyuyla paylaşıldı. Rapora göre, 20 yıl içinde Türkiye ekonomisiyle aynı ölçüde potansiyel riskleri de büyüdü. Depremde büyük fabrikalar kadar ülkenin ve bölgenin bel kemiğini oluşturan KOBİ’ler de etkilendi. Türkiye sanayisini kalbinden vuran depremde 30 binden fazla işletme zarar gördü ve bugünün parasıyla 200 milyar TL düzeyinde zarar oluştu.

YÜZDE 30’U SİGORTALI

TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan, raporun, doğal afet sonrası toparlanmayı hızlandıran en önemli etkenlerden birinin ekonominin dayanıklılığının sağlanması olduğunu ortaya koyduğunu anlattı. Oysa işletmelerin afetlere dayanıklılığına yönelik çalışmaların sınırlı olduğunu belirten Turan, ”Mevcut KOBİ’lerin yaklaşık yüzde 30’unun sigorta poliçesine sahip olduğu tahmin ediliyor. Acil durum eylem planına sahip olma oranı veya düzenli risk değerlendirmesi yapma oranı daha da düşük düzeyde. KOBİ’lerin dayanıklılığının artırılması, olası bir afet veya kriz durumunda yaşanabilecek risklerin azaltılması ve ekonominin hızlı toparlanması, her zamankinden daha büyük önem taşıyor” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X